Trainster Annemiek de Jong: “Voor Amy is een koprol gewoon een koprol”

Nadat haar pupil Amy Uuldriks uit Haaksbergen terugkeerde met maar liefst vijf gouden medailles gewonnen tijdens de Special Olympics, die dit keer gehouden werden in de Achterhoek, wist ze het zeker en begint ze nu met een speciale gym- en turnclub voor mensen met verstandelijke of lichte lichamelijke beperking. Of is dit een beetje kort door de bocht Annemiek de Jong en het is toch wel heel iets bijzonders om mensen die in deze categorie vallen te begeleiden. Hoe doe je dat en heb je daar hulp bij?

Mensen met een beperking zijn niet zielig en hebben ook behoefte aan “gewone”dingen zoals bijvoorbeeld sport. Ik heb gemerkt dat ik aardig kan aanvoelen wat een sporter wel en niet kan. Hierbij ben ik niet bang om de grenzen op te zoeken van het kunnen van de sporter en daar waar het nodig is te verbeteren. Hierbij maak ik gebruik van aangepaste lesmethodes in combinatie met veel passie, begrip, geduld en en inzet. Momenteel ben ik de enige trainer/coach maar word hier wel bij gesteund door het fantastisch bestuur van V&K/Turnsport Haaksbergen.

Amy Uuldriks heeft autisme terwijl ze heel goed kan turnen, maar?

Ze heeft moeite met bepaalde opdrachten die tegen haar gezegd worden. Ook heeft ze moeite met de oefenstof om deze in de juiste volgorde te onthouden en uit te voeren. Ook heeft ze moeite met een technische uitleg van een element. Bij Amy is een koprol gewoon een koprol. Bij Amy werkt het dus heel goed als je haar per onderdeel uitlegt wat er gaat gebeuren of wat de bedoeling is (tijdens de oefening).

Wist je van het bestaan van de Special Olympics?

Nee. Omdat ik de reguliere wedstrijden van de KNGU niet passend vond voor Amy en omdat ze naar haar kunnen steeds onderaan de lijst komt te staan, heb ik gezocht naar passende wedstrijden voor haar en kwam uiteindelijk bij de Special Olympics terecht en zijn er 8, 9 en 10 juni naar toe gegaan.

Amy kan in de reguliere turnsport geen tweede Sanne Wevers worden. Is dit dan voor haar het hoogst haalbare, internationaal gezien?

Amy kan naast de Special Oympics ook naar de World Games in 2019 in Abu Dhabi. Helaas zijn we er dit keer niet bij, maar bij de volgende zeer zeker.

Bij de meeste para sporten worden de sporters ingedeeld in categorieën. Is dit ook bij Special Olympics het geval?

Jazeker! De sporter kan op zijn haar/eigen niveau sporten. Daarnaast vindt er bij de Special Olympics een divisionering plaats zodat die dag de sporter nauwkeurig wordt beoordeeld op zijn/haar kunnen en of ze op het juiste niveau zijn ingeschreven. Op deze wijze kan op de officiële wedstrijddag iedere sporter op zijn/haar kunnen een succes moment beleven. Ik heb Amy ingeschreven op het hoogste niveau, namelijk niveau 4. Tijdens de divsionering bleek dit de juiste keus te zijn geweest.

Heb jij het gevoel, dat door jouw initiatief meer mensen met een beperking uit hun isolement worden gehaald?

Sport heeft een belangrijke plaats in ons dagelijks leven. Bijna iedereen gaat wel naar een sportschool of heeft een abonnement bij een sportclub om gezellig te voetballen of een andere sport te beoefenen. Sport geeft veel plezier en voldoening, het bevordert de gezondheid en heeft een bindende werking. Ook voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking is sporten van groot belang Tijdens het sporten vergeet men even beperkt te zijn en bouwen de sporters belangrijke sociale contacten op. Zoals iedereen wel weet: Sport verbroederd.

Alles gaat vooralsnog onder de vlag Turn Sport Haaksbergen. Betekent dit dat er alleen maar mensen uit Haaksbergen zich mogen aanmelden, of moet ik dit ruimer zien?

Het klopt dat het voor nu onder de vlag van Turnsport Haaksbergen valt en ter zijne tijd, als er meer takken van sport aangeboden kan gaan worden, dan wordt de vereniging zelfstandig voor alleen aangepaste sporten in de regio Twente. Het aanmelden gebeurt wel via Turnsport Haaksbergen, maar zelf ben ik flexibel en kan in verschillende regio’s les geven als er voldoende aanmeldingen zijn.

Als het aanslaat wil je verder, met name ook met aanbieden van andere sporten voor mensen met een beperking. In Twente kennen we eigenlijk alleen maar ISV Hengelo met diverse aangepaste sporten. Zoek je samenwerking of ga je je eigen weg?

Ik zal nooit allianties uitsluiten maar het uitgangspunt is op dit moment een eigen club op te zetten.

Als je het over aangepaste sporten hebt heb je het ook over de NEBAS, de landelijke organisatie. Heb je daar al contact mee gehad?

Wij zijn aangesloten bij de KNGU. Dit is een bond voor turnen. Ook heeft deze bond een afdeling voor aangepast gym/turnen. In de toekomst als ik meerdere takken van sport aan kan bieden zal ik zeker naar de NEBAS kijken of contact met hen opnemen.

Denk je dat er voldoende kader te vinden is om deze mensen te begeleiden en dan denk ik niet alleen aan gym en turnen?

Zeker weten!

Op 6 september is er introductie les en daarna wekelijks in De Els. Hoge verwachtingen?

Gezien alle positieve reacties die ik heb mogen ontvangen gaan we zeker een begin maken met iets moois.

Jij bent zelf actief als trainster bij diverse verenigingen maar richt je vooralsnog op Haaksbergen en dan dan met name bij V&K. Hoe keken ze daar tegen je initiatief aan?

Ik ben al vanaf mijn twintigste actief als trainster. In voorgaande jaren bij verschillende verenigingen, maar bij Turnsport Haaksbergen al meer dan vijf jaar. Ik ben met mijn plan naar het bestuur gegaan en die reageerde heel positief en geven mij alle vrijheid en steun dit initiatief tot een succes te maken.

Wat is V&K voor een vereniging?

V&K is vooral een gym/turn vereniging voor jongens en meisjes op recreatief niveau.

Als ik de site mag geloven is er veel kader met maar liefst acht trainers. Is daar binnen een bepaalde afstemming en dan bedoel ik met name voor die turners/sters die ook wedstrijd actief zijn?

V&K geeft recreatieve lessen en Turnsport Haaksbergen is daar een onderdeel van. Zij geven selectie lessen aan hen die meedoen aan wedstrijden.

Ik heb begrepen, dat er bewust voor een splitsing is gekozen, recreatief/selectie.

Ik kan u zeggen dat V&K recreatieve lessen aanbiedt en Turnsport Haaksbergen op selectie niveau turnt en meedoet aan wedstrijden. Verder zijn wij één vereniging.

Kent men binnen V&K ook nog andere activiteiten om het sociale contact in stand te houden?

Jazeker. Wij doen mee aan de grote club actie en wij organiseren uitjes voor de kinderen. Ook hebben we eens in de zoveel jaar een uitvoering. Dit allemaal met als doel de verenigingsband te versterken.

Terug naar jouw initiatief. Hoe kan men zich aanmelden om deel te nemen aan de introductie les en hoe laat begint deze?

Sporters, zowel jongens als meisjes, maakt niet uit welke leeftijd met een beperking kunnen zich aanmelden bij V&K/Turnsport Haaksbergen: www.gymsporthaaksbergen.nl/contact. Daar staan de contact gegevens (wel even aangeven dat het om aangepaste sporten gaat). Daarna wordt er contact opgenomen met de nieuwe sporter. Mijn eerste les zal plaatsvinden op donderdag 6 september in Sporthal De Els in Haaksbergen van 16:00 uur t.m. 17:30 uur.

Dit bijzondere initiatief valt en staat met publiciteit. Denk je, wanneer je je vleugels verder in Twente gaat uitspreiden, dat www.sportintwente.nl daar een rol in kan spelen?

Alle media en publiciteit is welkom dus ook van www.sportintwente.nl en vragen kunnen gesteld worden via onder andere de mail en de telefoon.

Foto’s zijn gemaakt tijdens de Special Olympics.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer