Meike Koelman: ‘We zullen onze huid zo duur mogelijk gaan verkopen’

Wie is Meike Koelman?

Ik ben net 18 geworden en ik woon afwisselend thuis in Tubbergen en op de FSG campus in Apeldoorn. Mijn dagen worden voornamelijk gevuld met basketbal en mijn studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Deventer.

Hoe lang doe je al aan basketbal?

Ik basketbal sinds mijn zesde, dus nu alweer 12 jaar.

Wat is je favoriete positie?

Ik speel het liefst als small forward of shooting guard.

Wat voor soort basketbalster ben je? Hoe kun jij je als basketbalster onderscheiden met andere speelsters?

Ik ben niet al te groot, dus moet het meer hebben van mijn snelheid, voetenwerk en schot.

Vorige maand speelde je met het Nederlands Vrouwenteam U18 in Oostenrijk. Hoe kijk je hierop terug, kijkend naar je eigen spel?

Ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn verdedigende inbreng. Aanvallend had ik soms wat meer de ring mogen zoeken. Al met al was het weer een topervaring, ik heb er weer veel van geleerd en was blij dat ik erbij mocht zijn.

Tevreden met de zesde plaats? 

Nou, ik was liever bij de eerste drie geëindigd omdat we dan naar de A-divisie gepromoveerd zouden zijn. Als je alle wedstrijden bekijkt had dat er misschien wel in gezeten als we wat minder wisselvallig hadden gepresteerd. Zo verloren we onnodig van Montenegro de eerste wedstrijd. Toch hebben we ook een paar mooie overwinningen gehaald zoals die op Groot-Brittannië en Finland. Achteraf is de zesde plaats op dit EK misschien ook de plek waar we dit jaar thuishoorden.

Afgelopen seizoen speelde je voor FSG Royal Eagles uit Apeldoorn. Wat was het grootste verschil tussen deze club en Jolly Jumpers uit Tubbergen? Hoe was de overstap?

Het grootste verschil waren de trainingsintensiteit en het wedstrijdprogramma. Bij Royal Eagles trainde ik minimaal 20 uur per week en speelde ik zowel in de U20 als bij Dames 1. Omdat ik de vijf seizoenen ervoor al extra trainde in Almelo verliep de overgang fysiek wel goed. Ik moest wel wat met mijn studie schuiven omdat ik wat met de tijd in de knoei kwam maar ook dat verliep uiteindelijk prima.

Aankomend seizoen ga je weer spelen voor Jolly Jumpers. Wat was je beweegreden hiervoor?

Royal Eagles heeft volgend jaar geen damesteam in de Eredivisie. Volgend jaar speel ik daarom op een dubbele licentie. Bij Jolly Jumpers speel ik met dames 1 in de Vrouwen Basketbal League en met WSV Apeldoorn in de U20 Eredivisie. Bij Jolly Jumpers kan ik trainen met sterke en ervaren speelsters en spelen op het hoogste niveau, bij FSG kan ik een extra trainingsprogramma op maat draaien en in een wat andere rol minuten maken in de U20. Ik heb er erg veel zin in om weer bij Jolly te gaan spelen. Dat ik samen met mijn zus Marly ga spelen maakt het helemaal leuk!

Hoe kijk je terug op je tijd bij de Royal Eagles?

In de voorbereiding heb ik met dames 1 in Italië tegen 6 Amerikaanse collegeteams mogen spelen en daarnaast speelden we meerdere wedstrijden in de EEWBL. Die internationale ervaring is voor mijn ontwikkeling als basketbalster heel waardevol geweest. Ook heb ik mijn debuut in de Vrouwen Basketbal League mogen maken en kreeg ik gaandeweg het seizoen steeds meer speeltijd bij dames 1. Met de U20 wonnen we de beker en misten de finale van het landskampioenschap maar net. Al met al was het een topseizoen dat ik niet had willen missen. Ook blijf ik het komende seizoen in de U20 in Apeldoorn spelen. Het spelen bij Jolly Jumpers heeft prioriteit maar door ook in Apeldoorn te blijven kan ik doorgaan met veel trainingsuren maken.

Met Jolly Jumpers ga je spelen in de Eredivisie. Wat wordt jullie doel komend seizoen?

We hebben het nog niet echt over een doelstelling gehad. Ik schat in dat we nog niet met de bovenste ploegen kunnen concurreren. We zullen onze huid zo duur mogelijk gaan verkopen en proberen waar mogelijk wedstrijden te winnen. We hebben wel ervaring in het team maar zijn ook nog een jonge ploeg waar rek in zit. Misschien gaat de ontwikkeling wel zo snel dat we dit seizoen ook eens kunnen stunten tegen de topploegen. Vooral in onze eigen nieuwe sporthal en voor eigen publiek zullen we het de tegenstanders zo moeilijk mogelijk gaan maken.

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept?

Dat is moeilijk. Er zijn meer wedstrijden die om verschillende redenen speciale herinneringen oproepen. Gewonnen toernooien, Nederlandse kampioenschappen, mijn debuut in de Eredivisie. Aan de wedstrijd tegen Cyprus op het EK in Roemenië, toen bijna alles goed viel, denk ik ook graag terug.

Hoe combineer je basketbal met school? Is het lastig of gaat het je gemakkelijk af?

Vorig jaar viel de combinatie nieuwe studie/basketbal in het begin niet mee. Saxion Deventer heeft een topsportregeling en ik kon het eerste studiejaar verdelen over twee jaar. Vorig jaar heb ik de praktijkonderdelen gedaan, dit jaar zijn de theorievakken aan de beurt. Nu is het goed te doen. Dat komt goed uit omdat ik voor het basketballen veel zal moeten reizen tussen Tubbergen en Apeldoorn.

Wat hoop je te bereiken in het basketbal? 

Ik speel nog maar net dames Eredivisie, ik wil daarin steeds belangrijker worden voor het team. Dat is mijn doel voor nu en daarna kijk ik weer verder.

Wat doen jullie/doe jij tussen twee seizoenen in ter voorbereiding op het volgende seizoen?

De afgelopen jaren was er voor mij geen sprake van “tussen twee seizoenen in”. Aansluitend op de competitie begint het zomerprogramma van de nationale teams. Die trajecten sloten altijd aan bij de start van het nieuwe seizoen. Ik kon nog net een weekje met mijn ouders op vakantie om bij te tanken.

Wat voor een tip zou je een beginnend basketbalster geven om hetzelfde te bereiken wat jij nu hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Ik denk dat het belangrijk is om plezier te beleven aan wat je doet. Als je het leuk vindt is het ook niet erg om veel tijd te besteden aan het trainen en wedstrijden spelen. Dan komt de rest vanzelf.

Is Jolly Jumpers je eindstation?

Op dit moment moet het seizoen nog beginnen en ben ik vooral daarmee bezig. Ik heb ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen bij Jolly Jumpers. Op de trainingen wordt hard gewerkt en het is een heel leuk team om in te spelen. Veel verder denk ik op dit moment niet, al zou ik het wel heel leuk vinden om ooit in het buitenland te gaan basketballen.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Ik vind het een leuke rubriek. Vaak focus je je op je eigen sport, in deze rubriek kun je ook eens wat over andere sporters lezen.

Foto’s: FIBA Basketball

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer