‘Ook plek voor polo in paardenregio Twente’

Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het vierde jaar op rij het decor van het Twentsch Polo Event. Na drie edities die vrijwel louter voor zakelijke gasten waren bedoeld, mikt de organiserende stichting Lions Twente Zuid bij het komende evenement op een breed publiek.

“Twente is een paardenregio bij uitstek, daar past ook polo prima bij”, legt woordvoerder Jan Schutrups van de polocommissie van de Lions uit. “Een jaartje of zes geleden hebben we de basis gelegd voor dit evenement. We hebben daarbij de onmisbare hulp gehad van Aki van Andel, Nederlands bekendste polospeler, die ons onder meer kon vertellen hoe het veld eruit moest zien. Mede dankzij Aki en alle goedwillende amateurs is het ons gelukt van de eerste drie keer een net VIP-event te maken. De tweede editie was de best bezette, maar viel volledig in het water door de enorme hoeveelheid regen die er die dag viel. Mensen moesten met jeeps van het terrein worden afgevoerd. Tot nu toe verstuurden we alleen zakelijke uitnodigingen en werd het evenement gehouden in juni. Nu zijn we verhuisd naar september en hopen we op een groot publiek.”


In een doorstartfase
Ook al om een zo hoog mogelijk bedrag te kunnen doneren aan het meestal lokale goede doel, dat de Lions van Twente Zuid (Enschede-Haaksbergen) jaarlijks kiezen. “Eigenlijk zitten we nu in een doorstartfase”, aldus Schutrups. “Het was voorheen best een ding om alles financieel rond te krijgen. Al hebben we bijvoorbeeld vorig jaar gelukkig nog wel 12.000 euro kunnen doneren aan de kinderboerderijen in Enschede en Haaksbergen.”

Vier internationale teams met polospelers melden zich zaterdag 15 september met in totaal zo’n zeventig paarden op een speciaal voor deze tak van sport aangelegde officiële grasmat bij de Holzik Stables. De teams bestaan elk uit vier spelers, die elkaar bestrijden op een veld met een lengte van ongeveer 270 en een breedte van zo’n 150 meter. In acht chukka’s (periodes van elk 7,5 minuut) moeten ze proberen de bal in een doel van 7,5 meter breed te werken.
De twee wedstrijden die in Enschede worden afgewerkt, tellen mee in de strijd om de prestigieuze The End of the Summer Cup.

Een van oudste balsporten
Polo staat te boek als een van de oudste balsporten ter wereld en vindt zijn oorsprong in Calcutta India), waar in 1863 de eerste poloclub werd opgericht. Zes jaar later werd de eerste polowedstrijd in Engeland gespeeld. In Nederland bestaan sinds de jaren zeventig clubs in onder meer Nijkerk, Vreeland, Waalre en Wassenaar. In ons land werd in 2005 de strijd om het Europees kampioenschap afgewerkt, waarbij Oranje brons veroverde. Drie jaar eerder won het team zelfs zilver in Rome. Wereldwijd is Argentinië ondertussen uitgegroeid tot hét pololand bij uitstek.


Culinaire hoogstandjes
Behalve van sport op hoog niveau kan er op 15 september ook worden genoten van culinaire hoogstandjes. De organisatie is erin geslaagd daarvoor de regionale toprestaurants De Swarte Ruyter (Holten), ’t Lansink (Hengelo) en Hanninkshof (Usselo) aan zich te binden. Ze verzorgen speciale proeverijen in het polopaviljoen. Op het terrein staan verder foodtrucks opgesteld, waar bezoekers kunnen genieten van een smakelijke picknick.

Uiteraard is er ook bij de polosport oog voor traditie. Zo wordt het publiek uitgenodigd om tijdens de pauze tussen de wedstrijden door deel te nemen aan het zogenoemde ‘Treading In’, waarbij losgewoelde pollen en plaggen weer worden aangestampt.


Summer Chic en mooiste hoed
De aanbevolen dresscode bij het Twentsch Polo Event is ‘Summer Chic’, zomers met een chic tintje. Vrouwen met een hoed maken kans op de ‘Hat of the Day Award’, die wordt uitgereikt aan een stijlvolle dame met de volgens een onafhankelijk jury mooiste hoed.

In samenwerking met de Stichting Lions Twente Zuid heeft uitgeverij Geen Blad voor de Mond uit Enschede voor het eerst een fraai magazine over het evenement uitgebracht, dat in een oplage van 4.500 exemplaren onder vooral regionale ondernemers is verspreid.

Meer informatie over het Twentsch Polo Event, zoals toegangsprijzen, aanvangstijdstippen en sponsorpakketten, is te vinden op www.twentschpolo.nl

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer