Silke Tulk als eerste klootschietster naar Amerika

Silke Tulk zal komende week voor de tiende keer afreizen naar Ierland voor de wedstrijd King & Queen of the Roads. Na dit Ierse avontuur vliegt Tulk met haar team door naar Amerika voor een internationaal treffen met haar grootste concurrente Kelly Mallon. In 2009 werd Silke Tulk als eerste Nederlandse dame ooit uitgenodigd voor de prestigieuze wedstrijden om de titel King & Queen of the Roads. Deze wedstrijden worden jaarlijks in het Ierse Ballincurrig gehouden, net boven de rook van Cork. In haar debuutjaar won Tulk de titel, ondertussen staat de teller op drie overwinningen. Dit jaar reist Tulk dus voor de tiende keer op rij af naar Ierland. In de halve finale wachten komende vrijdag de meervoudig kampioene Carmel Ryan en de debuterende Veroninca O’ Mahony. De tweede halve finale gaat tussen titelverdedigster Kelly Mallon, de Ierse Claire O’Sullivan en de Duitse kampioene Anke Klöpper. Mocht Tulk haar halve finale weten te winnen, zal ze komende zondag de finale gooien tegen de winnares uit de tweede halve finale. Tulk: ‘Het is de tiende keer dat ik naar Ierland reis voor de Queen of the Roads. Ik hoop dat ik het vierde kroontje achter mijn naam kan krijgen dit jaar.’

Bij de mannen zal de Nederlander Mark Muntel uit Lattrop het komende zaterdag in de halve finale opnemen tegen David Murphy en Arthur McDonagh. De andere halve finale gaat tussen titelverdediger Thomas Mackle, Killian Kingston en de Duitser Harm Weinstock. Ook bij de heren gaat alleen de winnaar door naar de finale en deze wordt voorafgaand aan de finalewedstrijd van de vrouwen verschoten.

Na het Ierse klootschietevenement is het voor Tulk nog niet voorbij. Ze zal met een team van zeven personen doorreizen naar het Amerikaanse Boston om daar een 1-tegen-1 duel met Kelly Mallon uit te vechten. Beide dames zijn uitgenodigd om de All-Ireland finales in Boston te openen. Tulk: ‘Dat ik voor mijn sport naar Amerika ga, is een droom die uitkomt. Ik streef in mijn sport altijd het hoogst haalbare na en zie dit echt als de kers op een taart. Na al die jaren keihard trainen, is deze uitnodiging op zich al een prachtige beloning.’ Er zijn in Ierland verschillende niveaus in het klootschieten. Het tweede niveau zal haar finalewedstrijden spelen in Amerika, omdat hier een grote groep Ierse emigranten is gevestigd. Zij hebben de sport meegenomen uit Ierland en spelen in Amerika hun eigen competitie. De finales worden om de beurt gehouden in Amerika en Ierland.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer