Uitsmijters: “Wij willen zo hoog mogelijk spelen met zoveel mogelijk eigen opgeleide spelers”

Basketbalvereniging Uitsmijters uit Almelo is al meer dan vijftig jaar een begrip en met name in de jaren zeventig stond het bekend om haar jaarlijks Internationaal toernooi en speelde het met zowel de heren als de dames in de nationale competitie.

En nu zijn de heren weer terug in de landelijke eerste divisie. Met welke ambities?

Wij willen zo hoog mogelijk spelen met zoveel mogelijk eigen opgeleide spelers, woonachtig in Almelo of directe omgeving.

Kijkend naar de selectie zijn jullie aardig aan het shoppen geweest. Was dat nodig?

We hebben een selectie van 17 spelers, waarvan er 15 woonachtig zijn in Almelo en 2 in Enschede, waarvan er een zijn basketball jeugd bij ons heeft doorgebracht. Na jaren elders te hebben gespeeld om zo hoog mogelijk te spelen, gaan we dat nu doen waar we allemaal begonnen zijn. Eigenlijk zou je moeten zeggen, er word niet meer bij ons geshopt.

Hoeveel teams hebben jullie op dit moment?

Zestien teams.

Voldoende kader?

Elk team heeft 2 trainers/coaches, daarnaast hebben we een begeleider voor de jonge trainers.

Landelijk spelen betekent ook extra kosten. Voldoende afgedekt door sponsorinkomsten?

We moeten inderdaad meer betalen aan de bond om in deze competitie te spelen, dit bedrag is gedekt door sponsoren.

Zijn jullie financieel een gezonde vereniging?

We moeten op de kleintjes letten, maar door een steeds groeiend ledenaantal stijgen de contributie inkomsten en zoals het nu lijkt, trekt het spelen op landelijk niveau ook makkelijker sponsoren aan.

Vroeger was de Rembrandthal het mekka van het basketbal in Almelo. Nu spelen de heren hun thuiswedstrijden in de IISPA hal. Alleen de heren of ook de dames die in de eerste klasse spelen?

De thuiswedstrijden vinden plaats op zaterdag voor zoveel mogelijk teams, Waarbij om 17 uur de dames en om 19 uur de heren de dag afsluiten in de Topsporthal van de Iispa

In de jaren zeventig was Twente landelijk zowel bij de dames als de heren sterk vertegenwoordigd. Gaan we dit weer beleven met bij de heren Uitsmijters voorop en bij de dames Jolly Jumpers of toch ook Uitsmijters?

Onze ambitie is om zo hoog mogelijk te spelen met eigen opgeleide spelers woonachtig in Almelo en directe omgeving, zowel bij de dames als heren. Dat zal geen eredivisie worden, aangezien daar gewerkt word met spelersbudgetten en wij zijn een amateurvereniging, waar iedereen contributie betaald en zijn taken heeft uit te voeren.

Gaan we dan ook weer spelers/speelsters zien als Williams en Cooleman, of denken jullie daar nog niet aan?

Zoals het antwoord hierboven al aangeeft denken we hier niet aan en is dat ook niet onze ambitie. Dan word je afhankelijk van geld en wij geloven erin, door een structureel goede organisatie met een verenigingsgevoel en een goede opleiding op te bouwen hopen we hier uiteindelijk een vereniging te kunnen hebben die gemeten naar spelers uit eigen jeugd, woonachtig in eigen stad of directe omgeving, toonaangevend in Nederland te kunnen zijn.

Trainen/spelen is belangrijk, maar hebben jullie daarnaast nog verdere activiteiten, met name op het sociale vlak?

We hebben jaarlijkse activiteiten, zoals een sinterklaasfeest voor de kinderen, gezamenlijk bezoek aan thuiswedstrijden van Landstede Zwolle, nieuwjaarsfeest, mix-tournooi, eindfeest en diverse clinics voor de jeugd.

Hebben de leden naast het spelen van wedstrijden nog andere verplichtingen, zoals fluiten/tafelbezetting?

Ja, iedereen moet daaraan meewerken.

Afgelopen weekend was de start van de competitie. En?

Het is voor de dames en heren een veelbelovende start geweest met ruime overwinningen. Bij de jeugd waren de resultaten wisselend, maar daar spelen wij niet perse om kampioen te worden. We willen spelers beter maken en daarbij kiezen we er voor om spelers niet altijd in hun leeftijdscategorie uit te laten komen, maar meer uitdaging te bieden in een hogere leeftijdsklasse, waardoor ze betere spelers worden door de grotere weerstand.

Hebben jullie het gevoel dat er genoeg aandacht in de regionale media is voor het basketbal en voor Uitsmijters in het bijzonder?

Ach, dat kan natuurlijk altijd meer en beter, echter wanneer wij zorgen dat de resultaten goed zijn, zal de aandacht vanzelf meer worden.

Foto’s: Uitsmijters

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer