Bernhard ten Brinke begint voorbereiding Dakar Rally 2019 met nieuwe navigator

Bernhard ten Brinke schreef vorig jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse autocoureur een etappe te winnen in de Dakar Rally. In de 2019 editie van de zwaarste rally ter wereld gaat de coureur uit Zeddam op jacht naar nieuwe successen. Als voorbereiding start Bernhard vandaag in de Rallye du Maroc, opieuw als lid van het fabrieksteam van Toyota, Toyota Gazoo Racing. Hij wordt begeleid door een nieuwe navigator.

De 41-jarige Bernhard ten Brinke slaagde er vorig jaar in om de ervaren Franse navigator Michel Perin te verleiden zijn sportieve pensioen te onderbreken. Het duo Ten Brinke/Perin maakte indruk met 11 top 10 resultaten in 11 etappes, waaronder de overwinning in de elfde etappe: de Koninginnerit van de Dakar 2018, de special stage ‘Super Fiambala’.

“Vorig jaar moest ik relatief kort de start van de Dakar op zoek naar een andere navigator. Ik vond Michel Perin bereid me te navigeren, maar hij zei ook meteen ‘dit is echt mijn laatste Dakar Rally.’ Een besluit dat ik heb gerespecteerd”, vertelt Bernhard ten Brinke. Op zoek naar een nieuwe navigator, koos de coureur opnieuw voor een ervaren Fransman: Xavier Panseri.

Xavier Panseri (47) is al decennialang actief als navigator. In de reguliere rallysport won hij onder andere de Rally Monte Carlo. Ook in de off road rallysport heeft Xavier zijn sporen verdiend. In januari begint hij samen met Bernhard aan zijn vijfde Dakar Rally. In 2015 eindigde Xavier als derde in het eindklassement van de Dakar Rally met de Pool Krystof Holowczyk.

Bernhard ten Brinke: “De Rallye du Maroc staat voor Xavier en mij in het teken van kilometers maken en groeien als team. We willen maximaal ervaring opdoen, om in Peru maximaal voorbereid aan de start te staan.” De Nederlandse coureur vormt opnieuw een team met de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers en de Qatari Nasser Al-Attiyah als de drie fabriekscoureurs van Toyota Gazoo Racing Zuid-Afrika.

De Rallye du Maroc start vandaag en bestaat uit een proloog en vijf etappes, in totaal goed voor 1362 kilometer op snelheid. De rally opent met een proloog van 10 km en finisht dinsdag 9 oktober na special stages door duinen en off road. Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri rijden onder startnummer 311 met een Toyota Hilux voorzien van de laatste specificaties.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer