Deniz Sahbaz: “We moeten nog iets volwassener en slimmer worden in sommige situaties”

Met drie gelijke spelen en twee verliespartijen staat zijn SVZW uit Wierden momenteel op een twaalfde plaats in de Hoofdklasse B. Had aanvoerder Deniz Sahbaz dit verwacht of valt het tegen?

Het valt voor nu misschien iets tegen. Maar onze tijd gaat komen en daar ben ik heilig van overtuigd. Het degradatie jaar verloren wij dit soort wedstrijden die wij nu gelijk spelen. Uiteraard hebben we ook een beetje pech gehad, maar onze punten gaan komen.

Zaterdag toonden jullie veerkracht na een 0-2 achterstand. Opgaande lijn gevonden?

Klopt, we gaan met een plan het veld op en dit kun je eigenlijk na 2 minuten al weggooien omdat we 0-1 achter komen. We waren even van slag en hadden moeite om de boel weer ‘goed te zetten’. Daarna toonden we veerkracht en waren we 60 minuten de bovenliggende partij. Ik vind dat dit wel iets zegt over dit SVZW. We geven niet op en sterker nog, we konden de 3 punten ook nog meenemen. We moeten nog iets volwassener en slimmer worden in sommige situaties, maar nogmaals, dat gaat komen!

Maar wie is eigenlijk die aanvoerder Deniz Sahbaz?

Deniz Sahbaz is een 28 jarige jongen, geboren en getogen in Deventer. Voorheen gevoetbald bij GAE, Rohda Raalte en DVS33. Verder een liefhebber en iemand die van het spelletje houdt.

Hoe lang speel je al bij SVZW?

Dit is mijn derde seizoen, tussendoor heb ik één seizoen bij DVS’33 in Ermelo gespeeld.

Jouw achternaam zegt iets over je afkomst. Duidelijk geïntegreerd in de SVZW gemeenschap?

Net zoals dat een club jou moet accepteren vind ik dat je jezelf ook moet aanpassen aan de club. Dit heb ik altijd gedaan. Bij Rohda Raalte heb ik 6 seizoenen mogen voetballen, en ik kom daar graag nog eens op zondag een wedstrijdje kijken. Ook bij SVZW ben ik geïntegreerd en voel ik mij op mijn plek. Ik ken de mensen, maar de mensen kennen mij ook. Van buitenaf wordt wel eens gezegd dat het een koude club is. Maar in tegendeel, de mensen binnen de club die willen alles doen en laten voor je. Het is maar net hoe je er zelf in staat.

Wat is je rol als aanvoerder zowel binnen als buiten het veld?

In beide gevallen heb ik uiteraard een voorbeeld rol, maar dat moet je niet forceren vind ik. Ik wil mij niet anders gedragen. Het is en blijft een band wat je om hebt. Natuurlijk begrijp ik dat ik bepaalde verantwoordelijkheden heb. Deze neem ik graag en probeer hierin voorop in de strijd te gaan. Maar dat heeft dit team niet persee nodig. Het zijn allemaal jongens die graag willen én begrijpen wat er gevraagd wordt. Ik ben een dragende speler van dit team maar dat doe ik samen met een aantal jongens in dit team.

Wat is je plaats in het elftal?

Ik ben een aanvallend ingestelde speler en de laatste jaren altijd in de spits gespeeld. Dit seizoen sta ik momenteel op positie 10 ‘achter de spitsen’ en een minder diepe rol. Dit betekent dat ik minder in scoringspositie kom in vergelijking met de positie in de spits. maar deze rol vind ik ook prima. Ik voel me goed en merk dat dit team op dit moment beter rendeert op deze manier.

Terug naar twee weken geleden tegen Excelsior’31. Dan gaat het in de slotfase toch mis en staan jullie met lege handen. Gemis aan ervaring in het team?

Nee dat denk ik niet. Dat heeft niks met ervaring te maken. Sterker nog, ik schat ons in vergelijking met Excelsior ervarener in. Excelsior verzuimt in de eerste helft de wedstrijd op slot te gooien, wij verzuimen dit in de tweede helft te doen. Uiteindelijk kunnen we stellen dat Excelsior beter gebruik maakt van de fouten achterin en daarmee de wedstrijd wint.

Dan komt SDC Putten. 0-2 achter wat denk je dan?

Toen schrok ik wel even. We waren niet scherp en het was een ‘dooie boel’. We maken het onszelf onnodig moeilijk waardoor je tegen een achterstand moet voetballen. Het enige wat ik dacht is dat we niet van slag moesten raken en een aansluitingstreffer moesten maken. Die kwam gelukkig ook op een ideaal moment, net voor de rust.

Wat is dan de rol van de aanvoerder? 

Rustig en kalm blijven. Daarnaast de beleving weer omhoog krikken en voor wat leven in de brouwerij zorgen. Ook heb ik meerdere malen duidelijk gemaakt dat we niet kansloos zijn en het besef geschept dat 1 goal voldoende is om Putten van slag te laten raken.

Wat is het doel van dit seizoen. Alleen uit op handhaving of toch nog een beetje meer?

In de eerste instantie handhaving. In de winterstop gaan we evalueren en kijken of we eventueel wat aan onze doelstelling moeten veranderen. Maar voor nu inderdaad handhaving.

Hoe vaak trainen jullie?

3 keer. Op de maandag, dinsdag en de donderdag.

Hoe stel jij je eigen voetbalcarrière voor?

Ik bekijk het van jaar tot jaar. Dat weet ik nog niet

Wil je nog een klapper maken naar bijvoorbeeld een betaalde club?

In mijn jongere jaren was dit een droom maar ik ben inmiddels 28 jaar, werk fulltime en heb onlangs een huis gekocht samen met mijn vrouw. Ik ben gelukkig zo, en heb de ambitie niet meer om naar een betaalde voetbal organisatie te gaan. Daarnaast ben ik van mening dat als je écht goed bent, je al wel opgepikt wordt voor je 25e jaar.

Hoofdklasse B telt nog twee Twentse clubs. Mooi voor het publiek deze derby’s?

Uiteraard. Zowel voor het publiek als de clubs als de spelers. Ik denk dat de vele derby’s alleen maar winnaars kent.

En voor jouw c.q. het team?

Voor mij persoonlijk is het leuk omdat ik van elk team in de hoofdklasse wel spelers ken. Zowel persoonlijk als op sportief vlak. Ook voor ons als team is het leuk. We spelen toch liever tegen een Excelsior’31 en Deto dan tegen een Buitenpost bijvoorbeeld.

Over journalistieke belangstelling hebben jullie nu niet te klagen. Maar zou dat altijd niet zo moeten zijn, ook wanneer jullie eventueel, wat niemand hoopt, zouden degraderen?

Het is logisch dat de journalistieke belangstelling minder wordt naar mate je lager voetbalt. Dit is een logisch gevolg vind ik. Je moet het verdienen om in de belangstelling te staan. Bovendien trekt de hoofdklasse nou eenmaal meer publiciteit aan dan de eerste klasse. Net zoals dat de tweede divisie op dit moment een hot item is. Ik vind het terecht.

Zou daar een rol voor www.sportintwente.nl zijn weggelegd?

Sportintwente is een mooie, professionele club. Ik denk zeker dat jullie daarin een rol van betekenis kunnen spelen. Bovendien vind ik het een leuk concept hoe jullie dit allemaal aanpakken, al heeft het mij wel een uurtje van mijn maandagavond gekost, haha :).

Foto’s: Henk Steen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer