Tim Lips behoudt de leiding in military van Boekelo

Tim Lips en Bayro reden de cross country van de Military Boekelo Enschede niet alleen foutloos, maar ook binnen de tijd, waardoor deze combinatie aan de leiding blijft gaan. Toch kan hij nog niet rustig gaan slapen, want zijn naast belaagster de Duitse amazone Julia Krajewski deed met Samourai du Thot exact hetzelfde. Daardoor is de voorsprong van Lips op Krajweski 3.40 p. Eén gevallen balk telt in het afsluitende spring voor vier strafpunten. Wanneer de Duitse foutloos blijft kan hij zich in dat afsluitende onderdeel geen fout permitteren.

“Dat ik in exact tien minuten de cross reed was ook een beetje geluk en ik hoop dat ik dit geluk morgen ook aan mijn zijde heb! Het feit dat ik morgen de eerste Nederlander kan worden die deze wedstrijd kan winnen geeft wel een beetje extra druk, maar ook niet meer dan dat. Bayro is een goed springpaard en heeft dat ook meerdere malen bewezen”, vertelde Tim. Even na het midden van de 5.700 meter langer cross schroefde hij het tempo iets op. “Bayro voelde niet alleen super aan, maar was ook echt scherp. Daarom kon ik die tempoversnelling ook doorvoeren. De enorme aanmoedigingen van het publiek langs de route gaven mij en mijn paard vleugels”. Maar liefst 14 combinaties wisten de cross binnen de maximaal toegestane tijd te rijden. “De bodem in de hele cross was werkelijk perfect, waardoor ik zonder risico te nemen mijn eigen tempo kon blijven rijden”, aldus Lips.

De Duitse Krajewski bleek op de persconferentie niet van zins de hoop op de zege in de Military van Boekelo Enschede op voorhand op te geven. “Mijn paard heeft meerdere malen laten zien geen moeite te hebben met de parcoursen in de afsluitende springproef. Ik ben vast van plan om foutloos te blijven en daarmee alle druk op de schouders van Tim te leggen”, aldus Krajweski. De Britse Laura Collett, die derde staat, was zeer te spreken over de prestaties van haar paard London. “Dit is een relatief jong paard, dat hier in Boekelo een enorme stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. De wijze waarop hij in de cross aanpakte en door bleef galopperen geeft mij het vertrouwen dat we komend jaar rustig door kunnen blijven werken om mijn ultieme doel, rijden op de OS in Tokyo, te halen”, vertelde zij.

Onder de 14 combinaties die de cross foutloos en binnen de tijd reden ook Sanne de Jong met Enjoy. Deze jeugdige amazone, die vorig jaar nog als derde in het Nederlands kampioenschap eindigde, staat nu tweede. Tim Lips staat met zijn tweede paard Eclips nu derde in de stand van het NK, maar omdat een ruiter maar met één paard in het klassement van het Nederlands kampioenschap kan staan wordt die plek nu ingenomen door Andrew Heffernan. De overige Nederlandse deelnemers wisten de eindstreep niet zonder weigeringen en tijdfouten te halen, waardoor zij terugvielen in het klassement.

Naast een individuele wedstrijd staat er in Boekelo ook een landenwedstrijd op het programma en dit is tevens de finale wedstrijd van de FEI Nations Cup competitie. In de landenwedstrijd gaat Duitsland aan de leiding, voor Groot-Brittannië en Zweden. Frankrijk, dat aan de leiding gaat van de FEI competitie, staat nu vijfde en kan gemakkelijk door de Britten in het eindklassement worden voorbijgestreefd. Nederland zakte door de tegenvallende prestaties van de teamleden, met uitzondering van Lips, terug naar de zesde plek.

De Belgische amazone Julia Schmitz kwam op hindernis 22A die op het hoofdterrein was gesitueerd ten val met haar paard Lady Like en werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede.  De Belgische amazone is zaterdagavond na te zijn onderzocht uit het ziekenhuis ontslagen. Er werden tijdens dit onderzoek geen breuken of ander letsel geconstateerd die een langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk maakten. Ook voor het paard heeft de val geen nadelige gevolgen gehad.

Algemeen klassement:

1) Tim Lips, Bayro – 19.20

2) Julia Krajewski (Duitsland), Samourai du Thot – 22.60

3) Laura Collett (Engeland), London 52 – 24.70

4) Isabelle Taylor (Engeland), Springpower – 25.50

5) Astier Nicolas (Frankrijk), Alertamalib d’Or – 26.00

Nederlands Kampioenschap:

1) Tim Lips, Bayro – 19.20

2) Sanne de Jong, Enjoy – 37.80

3) Tim Lips, Eclips – 49.50

4) Andrew Heffernan, Castle View Larry – 50.00

5) Joyce van de Kuilen, Brent – 53.30

6) Alice Naber-Lozeman, ACSI Peter Parker N.O.P. – 57.50

Teams:

1) Duitsland – 83.40

2) Groot-Brittannië – 91.40

3) Zweden – 94.20

4) Ierland – 118.70

5) Frankrijk – 119.60

6) Nederland – 126.70

Foto’s: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer