Tim Lips grijpt alsnog naast de winst; Julia Krajewski wint Boekelo

Op de insprong van de driesprong ging het zondagmiddag jammerlijk fout voor Tim Lips met Bayro. De schimmel tikte net te zwaar tegen de bovenste paal, die viel. Daardoor liet Lips de historische kans liggen om de eerste Nederlandse winnaar te worden in de 48-jarige geschiedenis van de Military van Boekelo Enschede. Even later tikte Bayro op de laatste sprong van de driesprong een paal uit de lepels, waardoor de combinatie zelfs terugviel naar de derde plek.

De Duitse Julia Krajewski, die met Samourai du Thot op de tweede plek aan het springen was begonnen wist wel zonder fouten te eindigen en greep daardoor de zege, voor de Britse Laura Collett met London. Een kleine 10.000 toeschouwers volgden het springconcours, het laatste onderdeel van de military, in de schitterende piste van het Teesinkbos.

Voor Tim Lips waren de druiven zuur en dat hij toch Nederlands Kampioen werd was een kleine pleister op de wonde. “Bayro heeft dit jaar nog geen fout gemaakt, en nu twee. Ik begrijp het werkelijk niet”, aldus de onlangs voor de eerste keer vader geworden ruiter. In dit Nederlands kampioenschap eindigde Sanne de Jong met Enjoy als tweede, na vorig jaar de reeds de derde plek te hebben veroverd. Het brons werd opgeëist door Andrew Heffernan met Castle View Larry. Lips was met zijn tweede paard Eclips wel een fractie hoger geplaatst dan Heffernan, maar de reglementen waaronder een Nederlands kampioenschap wordt verreden hebben als regel dat een ruiter slechts één medaille per kampioenschap kan winnen.

In de landenwedstrijd ging de zege naar Duitsland, die Groot-Brittannië en Zweden voor wist te blijven. Het Nederlandse kwartet eindigde als zesde. In de strijd om de FEI Nations Cup competitie, die in Boekelo zijn finale beleefde, moest Frankrijk – die tot Boekelo aan de leiding gingen – het hoofd buigen voor Groot-Brittannië. Het Franse team eindigde in de wedstrijd als zevende, nipt achter het Nederlandse kwartet, en zakte daardoor terug naar de tweede plek in het eindklassement. Nederland eindigde in deze prestigieuze competitie als achtste.

Tim Lips eindigde met Bayro individueel als derde, terwijl Sanne de Jong met Enjoy op de 26ste plaats beslag legde. Met Eclips werd Lips ook nog 31ste, terwijl Andrew Heffernan met Castle View Larry op de 34ste plek eindigde. Joyce van der Kuilen werd 46ste, Merel Blom eindigde met Ceda als 52ste, terwijl Jordy Wilken op de 60ste plaats beslag legde en dat was twee plaatsen beter dan Laura Hoogeveen. In totaal beëindigden 65 combinaties de wedstrijd waarin 77 combinaties van start gingen.

Voor de veterinaire keuring op zondagmorgen werden 68 paarden aangeboden, waarvan eentje, Uyassa Champeix van de Zweedse amazone Alicia Ennesser, werd afgewezen. De Nederlandse paarden ACSI Peter Parker N.O.P. van Alice Naber-Lozeman en The Quizmaster van Merel Blom werden niet aangeboden. Ook Alertamalib’Or van de Franse ruiter Astier Nicolas en Viscera van de Zweedse amazone Theree Viklund werden niet meer aangeboden.

Foto credits: Anja Veurink/Military Boekelo

Eindstanden:

Algemeen klassement:

1) Julia Krajewski (Duitsland), Samourai du Thot – 22.60

2) Laura Collett (Engeland), London 52 – 24.70

3) Tim Lips, Bayro – 27.20

Nederlands Kampioenschap:

1) Tim Lips, Bayro – 27.20

2) Sanne de Jong, Enjoy – 45.80

– (Tim Lips, Eclips – 49.50)

3) Andrew Heffernan, Castle View Larry – 55.00

Teams:

1) Duitsland – 94.00

2) Groot-Brittannië – 99.90

3) Zweden – 107.70

4) Ierland – 120.70

5) Italië – 170.90

6) Nederland – 187.60

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer