Voorzitter SVZW: “Commissies opereren het best wanneer je ze vertrouwen geeft”

23 september was het zeventig jaar geleden dat de voetbalvereniging SVZW in Wierden werd opgericht. Wat bescheiden begon met een aantal van veertig tot vijftig leden is uitgegroeid tot een voetbalvereniging waar je “U” tegen zegt.

Of overdrijf ik?

Of er “U” tegen gezegd moet worden is aan een ieder zelf. Wel staat er inmiddels een prachtige vereniging met 1.000 leden en een keurige accommodatie.

Eigenlijk hadden jullie liever “Zwaluwen” als naam gehad, maar dat mocht niet van de KNVB. Waarom niet “Zwaluwen 1948 was toch een mooie naam”?

Of Zwaluwen 1948 destijds als naam geopperd is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de naam “Erdal” (Elf Rappe Duivels Achter Leer) het niet gehaald heeft. Daarnaast waren er wat mensen die graag het woord “Christelijk” in de naam wilden hebben. Ook die toevoeging heeft de eindstreep niet gehaald.

Toegevoegd werd SV. Betekende dat er ook andere sporten werden/worden beoefend?

In de beginjaren was de gedachte achter “SV” vast niet dat er meerdere sporten beoefend zouden gaan worden al werd dat in de jaren 70 wel realiteit omdat ook de basketbalvereniging onder de naam SVZW ging spelen. Deze basketbalvereniging opereert nog steeds onder de naam SVZW maar is een zelfstandige entiteit en staat volledig los van voetbalvereniging SVZW.

Wanneer werd de eerste wedstrijd gespeeld en tegen wie?

Volgens mij was de eerste tegenstander Daarle of Vroomshoop, maar ik ben er niet zeker van. Ook weet ik niet wanneer dat exact was.

Was er toen ook al zoiets als een trainer of besliste het bestuur wie er ging spelen?

Er was een trainer maar ik weet dat er een soort “elftalraad” was die meebesliste over welke spelers in welk elftal gingen spelen. In eerste instantie was er overigens alleen maar een 1e, een 2e elftal en een A1.

Bestond er toen ook al een onderafdeling wat later de TVB heette en nu KNVB afd. Oost waarin SVZW moest beginnen?

Ik neem aan dat SVZW in de laagste klasse is begonnen .. “2e klasse onderafdeling” / later Twentse Voetbal Bond (TVB)

Maar tijden veranderen en ik denk ook bij SVZW?

Tijden veranderen en SVZW verandert mee. Verander je niet mee dan doe je ook niet lang meer mee.

Hoe is de structuur bij SVZW?

De structuur bij SVZW is zoals die bij een verenging hoort. Het hoogste orgaan is de Algemene Ledenvergadering. De bestuursleden worden door de Algemene Ledenvergadering benoemd. Onder het bestuur opereren verschillende commissies met eigen taakgebieden.

Naast het “mannenvoetbal” kent SVZW ook een afdeling “vrouwenvoetbal” en niet zo’n kleine ook. Wanneer is die ontstaan?

Vrouwenvoetbal heeft het laatste decennia een grote sprong gemaakt. Inmiddels is vrouwenvoetbal niet meer weg te denken uit onze vereniging. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd en met Anouk Dekker heeft SVZW al een oranje leeuwin afgeleverd. Daar zijn wij best trots op.

Zijn er veel commissies en kunnen die vrij autonoom opereren met uiteraard wel terugkoppeling naar het bestuur?

Ja, het bestuur legt zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid bij de commissies. Commissies opereren het best wanneer je ze vertrouwen geeft.

Een belangrijk aspect is het technisch hart. Wat houdt dat in?

Het technisch hart houdt zich bezig met het voetbaltechnisch beleid binnen SVZW en bewaakt daarin de rode draad. Het technisch hart draagt zorg voor de verbindingen tussen de verschillende geledingen.

Ook hebben jullie “Normen en Waarden” hoog in het vaandel staan. Werpt dat vruchten af?

Ik weet niet of je “Normen en Waarden” kunt meten op succes. Wij proberen iedereen te behandelen zoals wij zelf ook behandeld willen worden. Wanneer iemand uit de pas loopt of dreigt te lopen is het onze gezamenlijke taak de betrokken persoon een duw in de goede richting te geven.

Geen enkele vereniging kan zonder vrijwilligers. Bij SVZW zal dat beslist niet anders zijn, of toch?

Dat is inderdaad bij ons niet anders. Gelukkig beschikken wij over een groot aantal vrijwilligers maar het wordt wel steeds lastiger om voor structurele taken vrijwilligers te krijgen.

Ook kennen jullie een supportersvereniging. Belangrijk voor de sociale contacten?

Jazeker. Dankzij onze supportersvereniging geniet de jeugd van o.a. jeugdkampen en Sinterklaasfeesten. Voor de senioren worden o.a. pub quizzen en themafeesten georganiseerd.

Het “vlaggenschip” is natuurlijk het eerste team. Wat zijn de verwachtingen ondanks misschien teleurstellende resultaten tot nu toe?

Dit seizoen zijn wij terug in de Hoofdklasse. Wij moeten onze weg in deze klasse nog weer terugvinden. Dit jaar is handhaving het doel. Op termijn willen wij graag een stabiele hoofdklasser zijn.

Publiciteit is voor elke sportvereniging belangrijk vooral voor het aantrekken van sponsors. Hoe kijkt SVZW tegen de aandacht in de regionale pers aan. Voldoende of zou het een “onsje” meer kunnen?

Er zijn tegenwoordig veel publicaties o.a. op vele voetbal- en sportsites. Volgens mij is er voor elk wat wils. De reguliere verslagen in de maandagkrant mogen van mij wel ietsje uitgebreider.

Foto’s: Henk Steen

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer