Vroomshoopse Boys wint verdiend van koploper Sparta Enschede

Koploper Sparta Enschede begon op de Bosrand met aanvallende intenties. Met enkele vrije trappen werd gevaar gesticht, maar de uiterst solide ogende Boys-defensie stond pal. Na 10 minuten kwam de Boys ook in offensief opzicht tot leven. Jos Hutten kapte en draaide behendig bij de achterlijn en zijn harde schot belandde in de veilige handen van keeper Bryan Jonkers. Na een kwartier spelen ontsnapte Boys-spits Jordy Harms aan de aandacht van de verdediging van Sparta Enschede. Zijn schot in de korte hoek werd knap met de voet gekeerd door de Sparta-keeper en Ramon de Jong schoot uit de rebound de bal over het doel. Het door beide teams gehanteerde strakke tempo bleef onverminderd hoog en er ontwikkelde zich een heerlijk voetbalgevecht.

In de 32ste minuut leek de Boys de score open te breken. Jordy Harms schoot vanuit een corner van Leon Dogger van dichtbij in, maar keeper Bryan Jonkers keerde heel knap zijn inzet, evenals een daarop volgende geplaatste kopbal van Jos Hutten. In de 38ste minuut klapte de buitenspelval aan Boys-zijde net te laat dicht, waardoor Ronald te Morsche na en dieptepass een vrije doortocht kreeg. De snel zijn doel uitgekomen Boys-goalie René Kok dwong de Sparta-speler een hoek te kiezen en pareerde vervolgens op fraaie wijze de inzet. Deze cruciale redding zorgde ervoor dat beide ploegen met 0-0 gingen rusten.

In de tweede helft was het aanvankelijk Sparta dat de beste kansen kreeg, maar Daan Akkerman verzuimde in een kansrijke positie doel te treffen, evenals Danny Reinders. Vroomshoopse Boys knokte zich terug in de wedstrijd en vele zogeheten tweede ballen waren steevast een prooi voor het strijdlustige team van trainer Karlo Meppelink en zijn assistent Henk Harmens. In de 55ste minuut stoomde rechter verdediger Jesper Derks weer eens op, maar zijn scherpe voorzet bereikte net niet de voorwaartsen van de Boys. De snelle tegenstorten van Sparta Enschede bleven gevaarlijk en een messcherpe voorzet vanaf links van Andy Sterken werd in de 57ste minuut door alles en iedereen gemist.

Na een uur spelen werd de ban gebroken. De corner vanaf rechts van Ramon de Jong werd uitstekend door centrale verdediger Rutger Schrijver ingekopt. Arbiter Wesley O’Niel uit Zeewolde constateerde dat de bal de doellijn gepasseerd was: 1-0. De fase erna gaf twee offensieve teams te zien, die met veel hartstocht voor elke meter streden. In de 75ste minuut werd aan Boys-zijde een dubbele wissel toegepast. De prima acterende Boys-spelers Robert Drenthen en Jos Hutten werden vervangen door Robert Veld en Ton Kunst. Met de moed der wanhoop trachtte Sparta Enschede zich terug te knokken in de wedstrijd. De withemden werden door de felle tegenstand van de Boys gedwongen vooral de lange bal te hanteren. Daar wisten de kopsterke Boys-verdedigers wel raad mee. Aan de andere kant kwam de gedreven spelende thuisploeg met verzorgd combinatiespel steeds meer in de buurt van het doel van Sparta Enschede. In de slotfase werd de goed presterende jonge middenvelder Tom Pierik vervangen door Jelle Drees.

In de extra tijd van dit enerverende duel viel het doek voor de formatie van trainer Jeroen Niks. Eerst stuitte Ramon de Jong nog op doelman Bryan Jonkers, maar uiteindelijk voltrok Juliën Derks met een daverend schot het vonnis: 2-0. De feestvreugde werd nog vergroot, toen Ton Kunst even later na een spervuur aan schoten van Boys-aanvallers de 3-0 maakte. Een karaktervol Vroomshoopse Boys had zo verdiend koploper Sparta Enschede verslagen, dat de tweede nederlaag van deze competitie van de tweede klasse H. leed.

Foto’s: Henk Prijs