Turnsters Fysion scoren in eigen huis met 5 medailles

Zaterdag organiseerde G.V. Fysion Nijverdal de eerste officiële KNGU wedstrijd van het turnseizoen voor de derde divisie, N3 en N4. Ruim 200 turnsters uit heel Overijssel deden in zeven verschillende categorieën mee. Fysion was goed vertegenwoordigd met maar liefst 15 turnsters in alle verschillende categorieën, waar dit tot vorig jaar nog maar 7 turnsters waren. Na drie plaatsingswedstrijden zal duidelijk worden of deze turnster mogen doorstromen naar een volgende wedstrijd.

In ronde 1 begonnen de aller jongste wedstrijdcategorie: Instap N3 (8-9 jaar). Lynn van Tongeren en Sterre Pots komen uit in dit niveau. Lynn mocht als allereerste turnster de wedstrijd openen op vloer en deed dit met veel uitstraling en liet al heel knap een arabier flickflack zien. Lynn kon haar zenuwen op balk de baas te blijven en haalde hier maar liefst een 13,600, goed voor een 2e plek van haar categorie. Sterre liet met name zien op rek al heel erg goed te turnen en haalde hier een mega score van 13,950 en wist hiermee de eerste plek te behalen. Overal hebben deze twee jonge meiden goede oefeningen laten zien zonder grote fouten. Lynn is heel knap 7e geworden en Sterre mocht het podium betreden en zeer trots het brons in ontvangst nemen.

In de andere baan de al wat meer ervaren jeugd 1 N4 turnsters (11-12 jaar): Jasmijn Eertink, Dewi Schellevis en Demi Roosendaal. Er werden hier en daar wat kleine foutjes gemaakt, maar ook in deze baan werd goed geturnd. Dewi liet voor het eerst een streksalto van brug zien en werd met een 12,200 erg knap 9e op dit onderdeel. Jasmijn liet zien dat deze vloeroefening op haar lijf is geschreven en haalt hier een prachtige 13,300; de 4e score van de jeugdturnsters. Demi liet zien op brug al erg sterk te zijn en haalde met een 12,700 de 2e beste score op brug! Uiteindelijk werd Dewi 17e, Jasmijn 7e en Demi 6e, een prachtig resultaat.

Ronde 2 mochten de jeugd 2 turnsters (12-13 jaar) van start: Lise Rutgers, Iris Volkers, Lieke Pekkeriet en Lynn ten Dam. Deze vier turnsters kwamen voor het eerst uit in de keuze oefenstof en mochten voor het eerst eigen oefeningen laten zien. Het niveau was hoog en lag enorm dicht bij elkaar. Je weet dat op deze momenten de balk veel bepalend is, maar alle vier de turnsters wisten op de smalle balk te blijven. Lieke liet zien een enorme uitstraling te hebben met haar eigen balk- en vloeroefening en werd hier respectievelijk 4e en 8e. Lynn pakte op vloer ook de jury in en werd 2e op dit onderdeel in deze categorie. Lise startte enorm sterk op brug en pakte hier de 2e score, Iris werd 1e op vloer en 2e op sprong. Geen grote fouten en enorm sterk turnen liet ook de eindscore zien. Lieke werd uitstekend 12e, Lynn (3e), Lise (2e) en Iris (1e) maakten er in eigen huis een feest van door het gehele podium te bezetten!

In ronde 3 waren er weer in twee banen Fysion-turnsters. In baan 1 de pupil 1 N3 (9-10 jaar) meiden: Loïs Knobben, Loes Nijendijk en Elise Roelofs. Alle drie deze meiden hebben dit seizoen de overstap gemaakt van de 4e naar de 3e divisie. Hier en daar werden nog wat “gekke” foutjes gemaakt maar lieten ze alle drie zien al op de goede weg te zijn. Loes straalde op de vloer en haalde een prachtige 13,35. Elise liet na heel hard werken voor het eerste de arabier flickflack zien op de wedstrijdvloer: en wat was ze trots! De jury kon dit ook waarderen; een prachtige 4e score met een 13,700. Loïs turnde zonder fouten en bleef op de dunne balk staan maar liet vooral zien al heel goed te zijn in “rek-turnen”; met een 12,900 haalde ze hier en 3e score! Loes werd 25e deze wedstrijd, Elise 11e en Loïs 9e.

In de andere baan turnde juniorturnster Tara Landman (13-15 jaar). Tara turnde een strakke wedstrijd, ondanks dat de aanloop naar deze wedstrijd niet helemaal optimaal was verlopen. Haar nieuwe, zelfbedachte, vloeroefening werd enorm gewaardeerd met een 12,100; de 2e score van de junioren. Op sprong en balk haalde ze ook een top tien score binnen waardoor ze in het eindtotaal heel knap 4e is geworden!! Het scheelde echt een haar met het podium: 0,05 punt. Dat beloofd wat voor de rest van dit seizoen.

In de laatste ronde turnden in baan 1 Karit Lorkeers in de categorie pupil 2 N3 (10-11 jaar) en in de andere baan senior turnster Emma Jansen (15 jaar en ouder). Emma maakte ook haar debuut in de derde divisie. Na een succesvolle turn carrière in de vierde divisie werd Emma vorig turnseizoen district kampioen en promoveerde hiermee naar de derde divisie. In een nieuw niveau is het altijd lastig in te schatten waar je staat en hoe goed je mee kan komen. Maar zij liet zien zich prima staande te houden tussen dit turngeweld. Met name op balk en brug is ze al op de goede weg. Emma liet zien een foutloze wedstrijd te kunnen turnen, maar liet ook zien dat er nog wat uitbreiding mogelijk is wat veel perspectief bied voor de rest van het seizoen. Emma werd prima 18e, een super prestatie na haar promotie.

Aan de andere kant van de zaal turnde Karit alsof er niks aan de hand was, de zaal was haar vertrouwd en ze liet zien wat ze kon. Karit turnde zichzelf naar 4 (!) top tien scores en werd 8e op sprong, 5e op vloer en balk en maar liefst 1e op brug. Met deze prachtige scores mocht ze vol trots het goud in ontvangst nemen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer