Zoë Strijland: “Maar ijshockey bleef ik het leukst vinden”

Ze is pas zestien jaar en nu al geselecteerd voor de U18 maar ook voor het grote Oranje van het Nederlandse IJshockey.

Wie is die Zoë Strijland?

Zoë Strijland is spontaan, sportief, een doorzetter, een harde werker en altijd vrolijk. En probeert altijd haar teamgenoten te steunen.

Wanneer ben je begonnen met het ijshockey?

Ik ben begonnen met ijshockey toen ik 8 jaar was.

IJshockey lijkt me niet direct een meidensport?

IJshockey wordt inderdaad niet snel gezien als een meidensport. Veel mensen zien het als een echt mannensport ivm. het ruige spel, maar ondanks dat zitten er erg veel meiden op ijshockey.

Nooit aan andere sporten gedaan?

Ik heb ook zeven jaar op tennis gezeten. Ik zat daarnaast nog op dansen, paardrijden en judo. Maar ijshockey bleef ik het leukst vinden.

Hoe ben je zo bij het ijshockey gekomen?

Ik ben met ijshockey begonnen, doordat mijn vader ook veel heeft geijshockeyd vroeger. Hij speelde hoog in Duitsland en heeft een tijdje in het NL team gespeeld. Hij liet mij voor het eerst meedoen met een ijshockey training toen ik acht jaar was, en sindsdien vind ik echt erg leuk.

Je bent pas zestien. Zit je nog op school en is dat te combineren met het ijshockey?

Ja, ik zit ook nog op school. Ik heb vorig jaar mijn Mavo diploma gehaald en omdat ik nog niet wist wat ik wou gaan doen na de Mavo, ben ik naar de Havo gegaan. Op mijn (loot)school houden ze erg veel rekening met mijn drukke schema. Ze helpen me ook met het aanpassen van mijn rooster wanneer dat moet. Dus ik ben erg blij met de medewerking van mijn school.

Je speelt in twee teams. In Enschede bij de Lions in een jongensteam en in Groningen bij Racoons in het damesteam. Hoezo?

Ik speel in Enschede bij de Lions, omdat het de club is waar ik met ijshockey ben begonnen en er ook geen andere dichtstbijzijnde club is in de regio. Ik speel in Groningen bij de Racoons met de dames, omdat we hier in Enschede geen damesteam meer hebben en in Groningen hebben ze een erg leuk team en mocht ik daarbij mee spelen.

Spelen in een jongensteam. Houdt de tegenstander rekening met je?

De tegenstanders houden niet altijd rekening met meisjes, maar dat vind ik niet altijd erg. Wij spelen in een herencompetitie dus spelen wij gewoon hetzelfde als de mannen.

Nog geen meidenteam bij Lions. Te weinig animo?

Er was wel een damesteam in Enschede. Sinds dit seizoen is er geen damesteam meer, want veel vrouwen waren gestopt en er was weinig animo.

Je mag nog een jaar uitkomen bij de U18 en dan?

Ik mag tot mijn 18e meespelen met het U18 NL team, daarna is het de bedoeling dat ik door ga naar het senioren NL team. Ik train al wel mee met het senioren NL team, maar er zijn natuurlijk nog wel veel vrouwen uit de senioren die beter zijn dan ik.

Twee teams, U18 en Oranje, dat betekent veel trainen en veel reizen?

Dat klopt, het betekent veel reizen en trainen. Ik train twee keer per maand op maandag met het senioren NL team in Tilburg mee. Een keer per maand met het U18 NL team op zaterdag, ook in Tilburg en twee keer per maand train ik in Groningen. En natuurlijk ook nog bij mijn eigen club in Enschede, op dinsdag en donderdag. Daarnaast train ik één keer in de 3 weken Off Ice in Papendal. In het weekend heb ik vaak ook nog één tot twee wedstrijden.

Je hebt twee WK’s in je agenda staan, welke?

Ik heb één WK in Schotland met het U18 team in mijn agenda staan en het WK met het senioren NL team is nog niet zeker of ik mee mag.

Wanneer weet je of je definitief geselecteerd bent?

Voor de U18 heb ik het 20 okt te horen gekregen dat ik definitief mee mag. In december hoor ik de voorlopige selectie voor het WK in China met de senioren. In februari wordt de definitieve selectie bekend gemaakt.

Wat is je uiteindelijke doel?

Mijn uiteindelijke doel is om zo goed te worden dat ik deel mag nemen aan de Olympische Spelen of dat ik in het buitenland kan spelen.

Doe je binnen de beide verenigingen nog iets anders, zoals bijvoorbeeld begeleidingen van de jeugd?

Ja, ik zou het wel graag willen, misschien in de toekomst. Als ik er tijd voor heb vind ik het altijd wel leuk om wedstrijden te fluiten.

IJshockey is nog niet direct een sport die je elke dag in de kranten of journaals tegen komt. Jammer?

Ja, ik vind het erg jammer. Ik wil namelijk graag ijshockey meer op de kaart zetten, want het is echt een leuke sport. Helaas zien veel mensen het als een agressieve sport, terwijl dat dat niet het geval is. Maar ik ben erg blij dat bepaalde media er wel aandacht aan besteden. Daar ben ik ook erg dankbaar voor.

Hoe zit het met je eigen publiciteit?

Ik ben niet erg actief bezig met mijn eigen publiciteit.

Wat vind je van deze rubriek bij www.sportintwente.nl?

Ik vind het een mooie rubriek, en geweldig dat jullie tijd en aandacht willen besteden aan ijshockey.

Eigen foto’s Zoë Strijland

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer