42ste editie Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

De winterstop is begonnen voor de amateurveldvoetballers en het vizier kan nu volledig gericht worden op de 42ste editie van het populaire Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Op zaterdag 22 december vanaf 18.00 uur gaat het zaalvoetbalspektakel van start met de voorronde, waarbij honderd ploegen in twintig sporthallen tegelijk, proberen de kwartfinale te bereiken. In al deze hallen worden dus de voorrondes gespeeld en één van deze honderd teams zal op zaterdag 5 januari 2019 in de finalehal in Angelslo Emmen, gehuldigd worden als de grote winnaar.

Veldspelers
Mag huidig zaterdag derdeklasser Sportclub Elim opnieuw de beker met de grote oren omhoog houden of krijgt het 42ste toernooi een nieuwe winnaar? De spanning loopt steeds hoger op bij de deelnemers en het publiek, totdat het allergrootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland, puur voor veldspelers, weer van start gaat. Alle spelers moeten bij hun club deel uit maken van de A-selectie veldvoetbal en moeten tenminste vanaf 1 september 2018, voorafgaande aan het toernooi lid zijn van de vereniging en minimaal één bindende wedstrijd in het eerste elftal voor zijn vereniging hebben gespeeld.
Mutaties

Er zijn in vergelijking met het vorige toernooi zeven mutaties in het immense deelnemersveld. Drienerlo, Sweel-zaterdag, Voorwaarts Westerhaar, Turkse Kracht, vv Leo en Nieuwleusen doen deze editie niet meer mee. Er zijn diverse redenen voor hun vertrek. Je hebt te maken met fusies, want Sweel-zaterdag bestaat bijvoorbeeld niet meer. Drienerlo uit Enschede is vorig jaar zonder afmelden weggebleven en die heeft daarom geen uitnodiging gekregen. Daarnaast kan een wisseling van de wacht bij de trainersstaf een reden zijn om niet meer mee te doen. De nieuwelingen zijn zondag hoofdklasser MVV Alcides, zondag vierdeklasser Gasselternijeveen, zondag derdeklasser Musselkanaal, zaterdag vijfdeklasser VEV, derdeklasser Achilles 1894 (zat), en zaterdag derdeklasser sc Rouveen. Voetbalvereniging Willemsoord vervangt Ruinen, die met veel blessures kampt en heeft moeten afmelden.

Sporthallen

Wat betreft de sporthallen waarin gespeeld wordt tijdens de voorronde, is er een wijziging. De sporthal De Carrousel in Ommen is op 22 december niet beschikbaar en daar wordt dus deze keer in de voorronde niet gespeeld. Daarvoor in de plaats wordt er in de nieuwe sporthal Het Punt in Vroomshoop gespeeld. Verder wordt er in dezelfde hallen gespeeld als tijdens de vorige editie.

Voorrondes

Op 22 december start om 18:00 uur de voorronde in twintig verschillende hallen, o.a. in :

Sporthal Het Punt in Vroomshoop

(Sportlust Vroomshoop 4A-Oost Zondag, Daarlerveen 4D-Oost Zaterdag, SVV’56 Sibculo 4D-Oost Zaterdag, Bergentheim 3D-Oost Zaterdag, WVV ’34 Hengevelde 3A-Oost Zondag).

Sporthal De Beek in Hardenberg

(Hardenberg’85 3D-Noord Zaterdag, Bruchterveld’68 4D-Oost Zaterdag, Avereest Balkbrug 3D-Noord Zaterdag, OVC’21 Ommen 4E-Noord Zondag, MSC Meppel Hoofdklasse-Landelijk Zondag).

Sporthal De Binder in Gramsbergen

(Gramsbergen 2J-Noord Zaterdag, Mariënberg 3D-Oost Zaterdag, SC Lemele 4D-Oost Zaterdag,

Protos Steenwijksmoer 3C-Noord Zondag, DOS’63 Linde 5F-Noord Zaterdag,).

Sporthal Het Noorderslag in Slagharen

(EMMS Slagharen 3C-Noord Zondag, Kloosterhaar 3D-Oost Zaterdag, SC Lutten 3D-Noord Zaterdag, DKB’44 De Krim 4D-Oost Zaterdag, Hoogeveen (zat) 3D-Noord Zaterdag).

Sporthal De Citadel in Dedemsvaart

(Dedemsvaart 2L-Noord Zondag, SCD’83 Dedemsvaart 3D-Noord Zaterdag, OZC Ommen 3D-Noord Zaterdag, ZAC Zwolle 3C-Oost Zaterdag, HZVV Hoogeveen 1E-Noord Zaterdag).

Vrijwilligers

De voorronde is weer een enorme aanslag op het vrijwilligerspotentieel van Protos, want er zijn dan maar liefst tweehonderd vrijwilligers uit het dorpje Steenwijksmoer die de plaatselijke voetbalvereniging Protos een warm hart toedragen, in de weer om alles goed te laten verlopen. In verband met enkele incidenten tijdens het vorige toernooi ziet de organisatie er op toe dat er in elke hal een AED aanwezig is en dat er iemand is die het apparaat kan bedienen.

Premies

Vijftig clubs gaan na de voorronde verder, namelijk de nummers één en twee van elke poule en de tien beste nummers drie. De kwartfinale wordt al op donderdag 27 december 2018 vanaf 18.00 uur in tien hallen afgewerkt. De nummers één en twee en de vijf beste nummers drie gaan dan door. Bij een overwinning met een verschil van drie doelpunten of meer wordt een premie van € 12,00 in het vooruitzicht gesteld. De topscorer per speelhal ontvangt eveneens een premie van € 12,00, waarbij een team in vorm, dus op één avond zomaar met € 60,00 richting de kantine kan gaan.

Finales

Op zaterdag 29 december 2018 vanaf 18.00 uur gaat de strijd weer verder met de halve finale, die in vijf hallen wordt gespeeld. Hier vindt een opruiming plaats en wordt het echt spannend. Alleen de poulewinnaars plaatsen zich voor de finale op 5 januari 2019 in sporthal Angelslo te Emmen. De nummers twee van de halve finale krijgen nog een extra mogelijkheid om zich ook te plaatsen voor de grote finale door middel van de beroemde tussenronde. Deze ronde wordt gespeeld op woensdag 2 januari 2019 vanaf 18.00 uur in dezelfde finalehal in Emmen. De poulewinnaar is de laatste deelnemer aan de finale op zaterdag 5 januari 2019.

Supporters
Het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi staat er om bekend dat de sporthallen uitpuilen van enthousiaste supporters van de vele amateurclubs. Hele supportersgroepen zijn uitgedost in de clubkleuren en ondersteunen hun favorieten met gezang en trommels en toeters, één groot feest. De meeste teams spelen tijdens het Protos-toernooi voor meer publiek, dan tijdens de veldwedstrijden in hun competities….! Het advies voor de deelnemende ploegen is, om ook in de kwartfinale eigen suppoosten mee te nemen naar de sporthallen. Het is geen verplichting, maar de organisatie zou dat zeer op prijs stellen als het wel gebeurt. Vanaf de halve finale is het verplicht, zodat alles op de tribunes rondom de eigen supporters, in goede banen kan worden geleid.

Scheidsrechters

Het inzetten van twee scheidsrechters is tijdens het vorige toernooi uitstekend bevallen. Dat is een verrijking voor het toernooi. Dit gaat nu ook weer vanaf de kwartfinales gebeuren. Tijdens het hele toernooi worden er maar liefst 76 scheidsrechters ingezet en de motivatie van scheidsrechters om deel uit te maken van het populaire zaalvoetbaltoernooi is de laatste jaren enorm gegroeid. Tien jaar geleden was het voor Protos heel moeilijk scheidsrechters bereid te vinden om voor dit toernooi te fluiten. Nu willen scheidsrechters heel graag fluiten en er ook bij horen en vanaf de kwartfinale wordt er door scheidsrechters ook weer gebruik gemaakt van headsets, want ook dat was vorig jaar een groot succes. De scheidsrechters hebben dan contact met elkaar. In de finale hebben ze ook contact met de tijdwaarnemers.

Kijkcijfers

De finale zal op zaterdag 5 januari 2019 ook weer door RTV Drenthe worden uitgezonden. Zij hebben gigantische kijkcijfers gehad en dat was een enorm succes. Op de website van Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi houdt men de standen en uitslagen goed bij en ook dat wordt zeer goed bekeken. In december komt de speciale krant van het Protos-toernooi weer uit met een oplage van 126.000 exemplaren.

Deelnemers

De 100 deelnemers komen uit de provincies Drenthe, Overijssel en Groningen en bestaan uit clubs uit alle klassen van het amateurvoetbal, van de Hoofdklasse tot aan de 5e klasse! Uit district Noord nemen er 75 clubs deel en uit het district Oost 25 clubs, waaronder uit de regio Hardenberg/Twenterand de teams van sv Gramsbergen, sv Dedemsvaart, vv Avereest uit Balkbrug, Hardenberg’85, SC Lutten, OZC uit Ommen, SCD’83 uit Dedemsvaart, EMMS uit Slagharen, vv Balkbrug, OVC’21 uit Ommen, Bergentheim, Kloosterhaar, Mariënberg, DKB uit De Krim, Bruchterveld, SVV’56 uit Sibculo, Sportlust Vroomshoop, Daarlerveen en SC Lemele. De meest zuidelijke deelnemer van deze 41e editie is vanuit de regio Hengelo, WVV’34 uit Hengevelde.

Finalisten

Clubs uit bovengenoemde regio’s die ooit de halve finale hebben overleefd en dus de tussenronde (beste 10) of zelfs de finale (beste 6) hebben bereikt zijn: HHC Hardenberg, Bergentheim, Dedemsvaart, Bruchterveld, Mariënberg, DOS’37 uit Vriezenveen, OZC uit Ommen, Hardenberg’85 en een stuk zuidelijker Drienerlo uit Enschede en iets westelijker Excelsior’31 uit Rijssen en Rohda Raalte.

Winnaars

De winnaars van de 41 edities zijn: HZVV uit Hoogeveen (6x), HODO uit Hollandscheveld (6x), Hoogeveen (5x), HHC Hardenberg (4x), WKE Emmen (3x), Titan uit Nieuw-Weerdinge (2x), Erica (2x), ACV uit Assen (2x), Emmen, Rohda Raalte, Germanicus uit Coevorden, SC Angelslo uit Emmen, CSVC uit Coevorden, Dalen, WVV uit Winschoten, MSC uit Meppel, Noordscheschut en SC Elim.

Toegangsprijzen

De kosten voor een toegangskaart is in de voorronde, kwartfinale, halve finale en tussenronde, als volgt: t/m 14 jaar 2 euro, daarboven 4 euro (prijzen 2017/2018). De entree tijdens de finale is: t/m 14 jaar 3 euro, daarboven 6 euro (prijzen 2017/2018).

Tijdschema

Het tijdschema van het 42e PWZ toernooi is als volgt: voorronde: zaterdag 22 december 2018-aanvang 18:00 uur, kwartfinale: donderdag 27 december 2018-aanvang 18:00 uur, halve finale: zaterdag 30 december 2018-aanvang 18:00 uur, tussenronde: woensdag 2 januari 2019-aanvang 18:00 uur, finale: zaterdag 5 januari 2019­-aanvang 11:00 uur.

Foto’s: Paul Barelds

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer