Enschede Lions: “IJsbaan Twente is onze belangrijkste partner”

IJshockey staat bekend om zijn snelheid en wordt wereldwijd door ruim twee miljoen sporters beoefend. In het Oosten van het land kennen we de Lions spelend in Enschede.

Maar wat is Lions voor een club en wanneer is het opgericht?

De “nieuwe” Enschede Lions draaien nu hun 11e seizoen. Waarom de “nieuwe” Enschede Lions? Wel omdat in de jaren 70-80 er al een Enschede Lions bestond waarvan een aantal oudgedienden nog steeds betrokken zijn bij de club. Je zou kunnen zeggen dat de Enschede Lions een pauze hebben genomen.

Misschien klein begonnen, maar hoe is het nu?

De wederopstanding van de Enschede Lions vond reeds 12-13 jaar geleden plaats, door op vrijdagavond in Nordhorn (Duitsland) ijs te huren voor een aantal oud-leden van de Blue caps en oudgedienden van de Slapping Studs. Dickie de Vos en Björn Zwijnenberg hebben destijds een groepje samengesteld (10-15 man) en hebben toen de vereniging Enschede Lions weer nieuw leven ingeblazen. Inmiddels telt de leden 65 leden. Ooit was er een leden aantal van 90, maar helaas neemt de populariteit om de sport te beoefenen af. Dit is overigens een landelijke trend. Een “grote” ijshockey stad als Heerenveen moet krachten bundelen met Leeuwarden om een jeugdteam neer te kunnen zetten.

Nederland staat wel bekend om zijn schaatsen en short-track, maar ijshockey hoe staan we daar Europees c.q. wereldwijd?

Ooit stond het Nederlands IJshockey-team op de Olympische Spelen in 1980. Dit waren tevens de hoogtij dagen in het Nederlandse IJshockey. Sindsdien heeft Nederland nooit meer kunnen meedraaien op het hoogste niveau. Qua ijshockey staat Nederland dus al lange tijd niet meer op de kaart.

Terug naar Lions. Als ik het goed heb kennen jullie twee herenteams en twee jeugdteams, maar ook een damesteam?

Dit heb je goed gezien. We hebben momenteel 3 teams waarvan er 2 competitie spelen. Het ene team is een senioren team en het andere is een U16 Team en we hebben nog een veteranenteam wat 1 keer per week traint en af en toe een wedstrijd organiseert.

Hoe ziet de structuur bij Lions eruit?

Omdat de Enschede Lions een vrij kleine vereniging is hebben we een platte structuur. We hebben een bestuur van 6 personen. Verder hanteren we een beleid van self-supporting teams. Dit houd in dat het team zelf verantwoordelijk is voor het draaien van het team. Ze regelen zelf scheidsrechters en bench-officials. Dit beleid is dit jaar ingevoerd en werkt tot op heden prima.

Jullie hanteren ook een speciale aannamebeleid en hebben ook een vertrouwenspersoon. Waarom?

Vele verenigingen en alle – bij NOC*NSF aangesloten – sportbonden hebben een vertrouwenscontactpersoon. Vertrouwenscontactpersonen fungeren als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. De Vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast adviseren en stimuleren ze hun vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.

Geen enkele amateurclub kan zonder vrijwilligers. Dat zal bij jullie wel niet anders zijn, toch?

Nee ook wij kunnen niet zonder vrijwilligers. Het is eigenlijk zo dat niemand betaald word. Zelfs de trainers en coaches doen alles vrijwillig. Hier zijn we als club ook zeer content mee omdat we hierdoor de sport ook betaalbaar houden.

Hoe belangrijk is voor Lions de ijshal in Enschede?

Ik zeg altijd de IJsbaan Twente is onze belangrijkste partner. We zijn grotendeels afhankelijk van de ijstijd die we van de ijsbaan kunnen inkopen. Ook is de horeca op de ijsbaan onze sportkantine. Daarom zijn we als club heel blij met het goede onderlinge contact met de ijsbaan. We kunnen als het nodig is wel uitwijken naar de ijsbaan in Nordhorn maar dit heeft niet de voorkeur. Dit jaar is ook het 1e jaar in de geschiedenis van de Lions dat we alle trainingen ingekocht hebben bij de ijsbaan Twente. Hier zijn we als club heel erg blij mee omdat het de nodige reistijd bespaard. Ook is de ijsbaan Twente een prachte moderne locatie.

Hoe hoog spelen de verschillende teams?

Ons 1e team speelt dit jaar voor het eerst in de 5e divisie. Dit is een flinke stap terug ten opzichte van andere jaren. Toen kwam het eerste team uit in de 2de en 3de divisie. Veel spelers hebben een stap terug gedaan waardoor het nu de kans is van andere, vaak jongere spelers.

Hoe vaak trainen gemiddeld de teams?

De wedstrijdteams trainen 2 keer per week. Dit jaar voor het eerst alleen maar op de ijsbaan Twente.

Wat zijn de doelstellingen c.q. de verwachtingen voor de diverse teams?

Verwachting voor het eerste team is kampioen in de 5de divisie. Voor de U16 zijn er geen verwachtingen. We zijn al blij dat we een team in die competitie hebben en kinderen hierdoor lekker een potje kunnen ijshockeyen. Het is een team met wat leuke spelers, dus tuurlijk hoop je op het hoogst haalbare!

De naam van Zoë Strijland hebben we al voorbij zien komen. Nog meer talenten in spé?

Jeroen Willemsen is een talent uit de U16 die hopelijk nog uitgenodigd wordt voor het Nederlands U16 Team en Stevie Van Onna die, net als Zoë, mee traint met het Nederlands Vrouwen team.

IJshockey lijkt me een dure sport?

IJshockey is een relatief dure sport. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er “duur” ijs gehuurd moet worden bij de ijsbaan. En dit wordt helaas niet zoals bijvoorbeeld voetbal op gesubsidieerde sportvelden gespeeld. Daar door kan een voetbal vereniging de contributie laag houden.

Als iemand zich aanmeldt heeft hij of zij dan een proefperiode en kan er eventueel spulletjes gehuurd worden alvorens men ja zegt?

Wij hebben binnen de vereniging diverse uitrustingen te leen. Iedereen mag 2x vrijblijvend meetrainen.

Waarom zouden meer mensen ijshockey moeten gaan spelen?

Omdat het een hele mooie en snelle sport is. IJshockey is een sport die draait om behendigheid, snelheid en teamspirit. Helaas komt ijshockey hier in Nederland niet in de publiciteit, alleen wanneer er iets negatiefs te melden valt.

Wat zijn nog meer de kenmerken van ijshockey naast de reeds genoemde snelheid?

Zoals hierboven al is aangeven draait het om behendigheid. Denk aan schaatsen en ondertussen op de puck letten, stick handeling en op de tegenstander en je medespelers letten.

Sponsoring is denk ik ook bij jullie belangrijk. Genoeg aanmeldingen of kan er nog wel een “onsje bij”?

Er kunnen nog wel 2 onsjes bij. Het is erg moeilijk goede sponsors te vinden, aangezien je vaak ook weinig te bieden hebt. Als club heb je niet een groot bereik wat sponsors vaak zoeken. We moeten het eerder zoeken in samenwerkingen, waarin materiaal ter beschikking wordt gesteld om zo kosten van de club laag te kunnen houden.

Hoe kijken jullie als Lions tegen de publiciteit aan en wat kan www.sportintwente.nl op dit punt voor jullie betekenen?

Publiciteit kunnen wij net als alle kleinere sporten altijd goed gebruiken. Helaas wordt er in de media alleen aandacht geschonken aan de grote gespeelde sporten. Ik denk dat het ook voor de algemene sport ontwikkeling goed is dat er meer aandacht besteed wordt aan “andere” sporten. Laat de jeugd meer kennis maken met diverse sporten. Op het moment dat een sport in de publiciteit komt krijgt het meer aandacht en gaan meer mensen het proberen. Kijk naar bv. Rugby. De wereld kampioenschappen worden uitgezonden op televisie en er is een stijging van 600% in aanmeldingen bij de clubs. Zo moet het met meer sporten zijn. www.sportintwente.nl kan hier een mooi begin in zijn in regionale promotie van de sport.

Foto’s: Enschede Lions

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer