Judoka Niek Schutte van Judo Almelo behaalt bruine band

Vanaf ongeveer 5 jaar kunnen kinderen starten met judo en krijgen ze een wit pak met een witte band. Elk half jaar laten ze aan hun leraar en hun ouders en familie zien wat ze in de judolessen geleerd hebben. Zo krijgen ze een gele, oranje, groene, blauwe of bruine slip erbij, daarna gaan ze op voor de gele band. Na weer slippen volgt de oranje band en zo behaalt iedere judoka na elk examen een nieuwe slip of een hele nieuwe band.

De volgorde van de banden is net als bij de slippen geel, oranje, groen, bruin, blauw en bruin. Zo heeft Niek Schutte van Judo Almelo ook alle examens doorlopen en ging hij op voor de bruine band. Voor dit examen laat je 31 worpen zien en 20 kanteltechnieken. Dit verklaart ook waarom de periode tussen blauwe en bruine band best wel lang is. Voordat een judoka zo ver is, zijn er al een aantal leden gestopt, maar Niek niet. Hij liet een prachtig examen zien en vol trots ontving hij uit handen van zijn leraar Joep Ritzen de bruine band. Tot en met bruine band doe je examen bij je eigen vereniging, de volgende stap (de zwarte band) kun je alleen behalen bij de examens van de Judo Bond Nederland.

Voor veel judoka’s is het behalen van de zwarte band een ultieme droom, maar vereist wel doorzettingsvermogen. Voor Niek Schutte zal dat niet zo moeilijk zijn, hij gaat gewoon verder met zijn trainingen en probeert over twee jaar op te gaan voor de zwarte band ook wel genoemd de eerste dan. Judo biedt dus veel meer dan alleen trainingen en wedstrijden. De kant van judowedstrijden is vaak erg bekend en komen ook de toppers uit voort, maar daarnaast kun je na het behalen van de eerste ook verder naar de tweede of derde dan. Naast het verder groeien in banden, kun je bij judo doorgroeien als scheidsrechter, judoleraar, maar ook in kata. De oprichter van judo, Jigaro Kano omschreef kata als volgt: “De kata’s vormen het element van de schoonheid in het judo.” Met kata laat je de aanloop naar de techniek en de techniek zelf zien..

Naast Niek deed ook Ramon Dijkstra examen, hij ging op voor de blauwe band en behaalde deze met glans. Op de foto zijn de beide jongens te zien met hun valpartners Dennis Dijkstra en Ruben Bronsvoord, tevens hun leraar Joep Ritzen.

Interesse voor judo, kijk op de site van www.judoalmelo.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer