Succesvolle turn-dag in Hengelo voor Fysion

Afgelopen zaterdag was het de beurt aan 16 turnsters van G.V. Fysion Nijverdal om hun tweede plaatsing wedstrijd te turnen in de derde divisie. Deze meiden trainen drie keer in de week hard in de Kruidenwijk om hun turnkunsten te laten zien op de wedstrijden. Dit maal waren de wedstrijden georganiseerd door Turncentrum Twente te Hengelo.

De jongste wedstrijdcategorie zijn de instappers N3: Sterre Pots en Lynn van Tongeren. Deze jonge meiden zijn geboren in 2010. Beide turnsters lieten zien de eerste plaatsing al goed op weg te zijn door bij de beste 10 turnsters te eindigen. Ze hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de puntjes op de i te kunnen zetten afgelopen zaterdag. Sterre heeft een persoonlijk doel behaald door voor het eerst de arabier flickflack op de wedstrijd te turnen! Lynn liet in het bijzonder zien heel erg netjes te kunnen turnen en scoorde hiermee vooral hoog op balk en vloer. Van de 23 turnsters is Lynn 5e geworden en miste Sterre net het podium met 0,1 en werd 4e.

In een leeftijdscategorie hoger, de meiden geboren in 2009, turnen Loïs Knobben, Loes Nijendijk en Elise Roelofs in de categorie pupil 1 N3. Deze meiden hebben dit seizoen de overstap gemaakt van de 4e naar de 3e divisie en hebben enorm veel bijgeleerd in één jaar om hier te kunnen staan. De verschillen tussen de 33 (!) pupillen waren erg klein en elk foutje scheelt een paar plekken in de ranglijst. Maar deze meiden wisten allen hun balkoefening zonder val door te komen, een knappe prestatie die nog niet eerder dit seizoen gelukt was op de wedstrijd! Met drie hoge balkscores begonnen de meiden goed aan deze wedstrijd. Elise haalde ook een persoonlijk doel door een dubbele flickflack te springen op vloer, Loïs haalde heel knap haar “kip-opzwaai”; een moeilijk onderdeel voor deze leeftijd. Loes haalde met name haar punten door erg netjes te werken. Loïs is 13e geworden, Loes 10e en Elise mocht vol trots het brons in ontvangst nemen en werd 3e.

In de volgende leeftijdscategorie, in de categorie pupil 2 N3, turnde Karit Lorkeers. Na een moeilijk jaar heeft Karit de overstap van de 2e naar de 3e divisie gemaakt. Karit is een echte “balk- turnster” en liet op de eerste plaatsing al enorm moeilijke elementen vroeg in het seizoen zien. Maar waar ze bijna altijd op de 10 centimeter dunne balk blijft staan, lukte dit afgelopen zaterdag niet. Karit liet ondanks een val op balk zien dan met netjes werken je nog ver kan komen en werd alsnog 8e op balk van de 27 pupillen. Karit eindigde totaal op een keurige 10e plaats.

De turnsters geboren in 2007 komen uit in de categorie Jeugd 1 N4: Dewi Schellevis, Demi Roosendaal en Jasmijn Eertink. Dewi (17e) haalde een heel mooi persoonlijk doel door voor het eerst een “half in- half uit” op sprong te laten zien en haalde een hoge brugscore. Helaas ging balk niet helemaal zoals gepland wat haar weerhield van een hoge eindscore. Jasmijn haalde deze wedstrijd ook haar doel met haar “kip-opzwaai” en werd daarmee heel knap 4e op brug. Demi bleef met moeilijke elementen op de dunne balk staan wat haar daar een 5e plek opleverde. De hele wedstrijd bleven Demi en Jasmijn gelijk aan elkaar opgaan en viel de beslissing bij balk. Demi mocht er met het brons vandoor en Jasmijn miste net op podium en werd 4e.

De jeugd 2 turnsters zijn de turnsters die voor het eerst in de keuze oefenstof uitkomen. Waar alle jongere leeftijdscategorieën nog voorgeschreven elementen moeten turnen, mogen zij vrij kiezen. Dit betekend eigen oefeningen met elementen die bij de turnster passen. Er zijn 4 ‘jeugd 2 turnsters’ die uitkomen in de derde divisie: Lieke Pekkeriet, Lynn ten Dam, Lise Rutgers en Iris Volkers. Alle vier de meiden zijn erg aan elkaar gewaagd en lieten zien zonder grote fouten bij de top van de jeugdturnsters te horen. De turnsters begonnen op balk die ze alle vier zonder fouten doorkwamen en in de top tien scoorden. Ook de andere onderdelen gingen foutloos. Lieke haalde op bijna alle toestellen naar moeilijkheidsscore omhoog waar de andere drie veel netheid lieten zien. Deze twee elementen samen bepaalden de eindscore op een toestel. Na een foutloze wedstrijd eindigden alle 4 de turnsters in de top 10: Lieke werd 8e, Lynn 6e, Iris 3e en Lise 2e!

Tara Landman turnt in de junior-categorie. Door omstandigheden konden de niet alle trainers aanwezig zijn op de wedstrijd en werd Tara begeleidt door de trainsters van Raduga Enter, bedankt heirvoor! Een omschakeling om ook te kunnen laten zien wat je kan zonder een vertrouwd iemand naast je 😉 Gelukkig was Lieke er ook om haar te supporten. Tara begon haar wedstrijd opnieuw enorm sterk op vloer met een mooie hoge schroef achterover en overslag – streksalto; een 2e plek op het onderdeel vloer. Voornamelijk haar eigen gemaakte oefening maakte opnieuw indruk; zodra de muziek aanging stierf het geluid in de zaal en keek men naar haar vloeroefening. Tara miste nipt het podium op 0,3 punt in haar totaal en werd keurig 5e.

De senior turnsters zijn de meiden geboren in 2003 of eerder; de laatste wedstrijdcategorie binnen het turnen. Er turnt in de senior 3e divisie een turnster van Fysion; Emma Jansen. Emma promoveerde vorig jaar uit de 4e divisie en heeft enorm hard getraind om mee te kunnen komen in dit hoge niveau. Zij is de eerste turnster van Fysion die uitkomt in de senior derde divisie, iets waar de trainers erg trots op zijn.

Zaterdag was opnieuw het niveau weer hoog en lagen de scores enorm dicht bij elkaar en werden de verschillen op 0,01 gemaakt. Emma turnde deze wedstrijd veel moeilijke elementen die ze nog niet eerder op een wedstrijd heeft laten zien en deze lukten allemaal! Voornamelijk was ze erg blij met haar gelukte brugoefening met daarin haar “losom- handstand”. Emma is keurig 14e geworden.

Op zaterdag 26 januari 2019 zal de laatste plaatsing wedstrijd geturnd worden in Wierden. Hierna wordt duidelijk welke turnsters doorstromen naar de district finale. Vanuit de district finale is het mogelijk voor de turnsters om door te stromen naar het landelijke circuit.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer