Bernhard ten Brinke na geslaagde test klaar voor Dakar 2019

Niets wordt door Toyota Gazoo Racing aan het toeval overgelaten. Verspreid over twee dagen kregen Bernhard ten Brinke en de twee andere rijders van het Toyota fabrieksteam de kans om zo’n 350 kilometer te testen met de nieuw opgebouwde Toyota Hilux. “Wij hebben ons ritme in de duinen alvast aan kunnen scherpen én de auto tot in de details af kunnen stellen naar mijn wensen. Van mij mag de Dakar Rally beginnen.”

Bernhard ten Brinke en zijn Franse navigator Xavier Panseri hebben maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om meters te maken. Rode draad tijdens de testkilometers vormden de forse duinen bij Lima. “Vorig jaar heb ik ook getest in deze omgeving en dat gaf me vergelijkingsmateriaal om de nieuwe Toyota nog beter af te stellen.”

“Het chassis is verfijnd, de balans beter en wat ik direct een heel fijne verbetering vind: de aangepaste zithouding. We zitten meer rechtop ten opzichte van vorig jaar.” Afgezien van een aantal aanpassingen aan de persoonlijke smaak van Bernhard bleek de Toyota met startnummer 309 meteen ‘plug & play’.

De Nederlandse coureur is niets dan gelukkig met zijn nieuw opgebouwde Toyota Hilux in 2019 specificaties. “Ik sta versteld van de kwaliteit van de auto. Deze rally Toyota wordt helemaal met de hand gebouwd door het team in Zuid-Afrika, maar de Hilux voelt net zo degelijk als de exemplaren die in de showroom staan.”

“De voorbereiding is perfect geweest. De test verliep probleemloos en kilometers maken in de duinen is erg belangrijk. Je moet respect hebben voor de duinen. Een klein foutje en je kunt zomaar vast staan”, aldus de zeer gemotiveerde Bernhard ten Brinke. Na de ceremoniële start op zondag, wacht een dag later de eerste etappe: van Lima naar Pisco over 331 km waarvan 84 km op snelheid. “Als je weet dat dinsdag de auto’s nog voor de motoren starten, en je dus niet graag als eerste de proef op wilt, dan wacht een bijzondere openingsetappe. “Ik voel me erg goed, Xavier is relaxt en levert perfect werk, en de auto is geweldig. Van mij mag de Dakar 2019 beginnen.”

Naast Bernhard ten Brinke uit Zeddam verschijnen er nog drie coureurs uit Overijssel aan de start. Mirjam Pol (foto onder) uit Borne gaat het op de motor proberen, Gert Huzink uit Manderveen kruipt in zijn truck en Eric Wevers uit Markelo stapt in een auto.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer