Bernhard ten Brinke terug in top 10; ook Mirjam Pol stijgt enkele plaatsen

De hernieuwde energie na de rustdag moest direct worden aangesproken tijdens de zesde etappe van de Dakar Rally. Monsterlijke duinen, bloedsnelle rallypaden, listige drooggevallen rivierbeddingen en listige navigatievraagstukken. Bernhard ten Brinke en navigator Xavier Panseri sloegen zich er in hun Toyota Hilux op karakter doorheen. Het resultaat: 9e in het dag klassement, en stijging in het algemeen klassement naar de 9e plaats.

De special stage in twee delen opende meteen met een heftige duinensectie. “Kort en zwaar”, typeerde de Nederlandse Toyota fabriekscoureur. “Erg lastig om doorheen te komen. Door de diepe duinpannen was het risico op vaststaan erg groot. Maar we hadden de snelheid er goed in en konden meteen al een mooie stap naar voren maken.”

Voor het tweede bedrijf van de special over 309 kilometer doken Bernhard en Xavier een listige WRC-achtige rallyproef op, waarbij ook nog over het strand werd zodat de kracht van de Toyota Hilux volledig kon worden benut. Een sectie door een drooggevallen rivier bleek een ware hersenbreker voor de equipe. “Na een kwartier zoeken naar de goede weg vonden we uiteindelijk het waypoint.”

Een finale met immense duinen maakte deze zesde etappe definitief tot een hele echte Dakar dag. “Die duinen waren echt enorm. En dat hadden we allebei niet verwacht. We zijn zelfs gestopt om de bandenspanning te verlagen, want die extra grip hadden we absoluut nodig.” Zeer listige navigatievraagstukken maakten de uitdaging in de finale nog eens groter.

Bernhard en Xavier belandden tijdens de zoektocht naar het laatste waypoint precies aan de verkeerde kant van de duin. “We stonden helemaal onderin en zouden een kilometer omhoog moeten rijden om de WP op te halen; volstrekt onmogelijk”, vertelt Bernhard. Om de duin heen rijden bleek de enige haalbare optie. “Helaas kostte dat opnieuw 10 minuten tijdverlies, maar gezien het slagveld om ons heen mogen we nog niet zo ontevreden zijn.”

De fabrieksequipe van Toyota scoorde uiteindelijk een negende plaats in het dag klassement, waarbij in het algemeen klassement progressie werd gemaakt van de 14e naar de 9e plek. “We hebben onze potentie vandaag opnieuw getoond. De Toyota deed het geweldig, dus ik kijk vol vertrouwen naar de zevende etappe.” Vandaag start en finisht de etappe in San Juan de Marcona met een special stage van 323 kilometer.

Net als Bernhard ten Brink heeft de rustdag ook motorrijdster Mirjam Pol goed gedaan en finishte zondag als 61ste en steeg daarmee enkele plaatsen op de ranglijst. Met nog vier etappes te gaan staat de Bornse nu op plaats zestig. In totaal zijn nog 105 motoren in de wedstrijd.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer