Gert Huzink naar een twaalfde plaats; Ten Brinke valt ver terug

Gert Huzink met zijn Riwald Dakar Team kende donderdag een prima dag. In deze eerste marathon etappe werd de coureur uit Manderveen negende en klom daarmee op naar een twaalfde plaats in het algemeen klassement. Deze negende plaats is na tweemaal vijftiende en eenmaal veertiende het beste resultaat tot nu toe. Huzink heeft een kleine drie uur achterstand op koploper Nikolajev. Beste Nederlander bij de truckers is Gerard de Rooy met een vijfde plaats op bijna twee uur van de koploper.

Foto: Riwald Dakar Team.

Bij Bernhard ten Brinke en navigator Xavier Panseri sloeg de pechvogel tijdens de vierde etappe van de Dakar Rally toe. Na 70 km brak in een bocht een achter draagarm met 2,5 uur sleutelwerk tot gevolg. “Dit is domme pech. Er kan een streep door een mooie eindklassering, maar we geven niet op!”, meldde de Nederlandse Toyota-fabriekscoureur strijdlustig.

Zo kreeg het eerste deel van de marathon etappe over 405 kilometer naar Tacna een geheel onvoorziene wending. De special stage van donderdag was vooral lang en stoffig, maar niet extreem moeilijk. “Na 18 kilometer reden we een band lek door een steen. Die hadden we zo gewisseld. Mogelijk is bij die impact toch de draagarm beschadigd geraakt. Ik weet in ieder geval zeker dat we niets raakten toen de arm afbrak. Dit is gewoon heel erg balen.” Omdat het de marathon etappe betreft, is hulp van de monteurs verboden en moeten Bernhard en Xavier de reparaties zelf uitvoeren.

Door het tijdverlies zijn Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri in het algemeen klassement terug te vinden op een 19e plaats, op 3:21,23 van teamgenoot en leider in het klassement Nasser Al-Attiyah. Vandaag, vrijdag, wacht deel twee van de marathon etappe: een special stage over liefst 517 kilometer van Tacna naar Arequipa. Traditiegetrouw is de etappe voor de rustdag één van de zwaarste beproevingen van de Dakar Rally.

Erik Wevers wist net als streekgenoot Huzink enkele plaatsen te stijgen. De man uit Markelo kende weinig problemen en eindigde als 21ste zijn beste klassering tot nu toe. Wevers steeg door deze goede klassering van plek 70 naar plek 51.

Motorrijdster Mirjam Pol revancheerde zich in deze zware etappe door de zandduinen ten opzichte van een dag eerder. De Bornse kwam nu als 69stge over de finishlijn en staat in het algemeen klassement op plek 89. In het vrouwenklassement bezet Pol nog altijd de tweede plaats.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer