HCR Prinsen speler Dick Jaspers pakt zijn 20ste NK titel driebanden

De jarenlange hegemonie in het Nederlandse driebanden is door Dick Jaspers zondagmiddag weer bekroond met een nieuwe nationale titel. Voor de twintigste keer in zijn carrière werd de 53-jarige Brabander en speler van het Haarlose HCR Prinsen kampioen van Nederland in het kloppende hart van zijn eigen provincie. Voor een bomvolle zaal van 350 biljartfans, met Jean van Erp als tegenstander, versloeg Jaspers de speler die in Berlicum op een eigen supportersclub kan rekenen en die de wereldkampioen het vuur na aan de schenen legde.

Het werd 40-38 in 26 beurten, na een fameuze eindsprint van Jaspers met een slotserie van zeven. De titel had voor de wereldkampioen meer dan alleen nationale waarde. Dick Jaspers blijft door zijn overwinning ook de nummer één op de wereldranglijst met een minimale voorsprong op Frédéric Caudron, die kampioen van België werd na een overwinning op Eddy Merckx.

Het toernooi kreeg na drie dagen van voorronden en twee dagen in de knock-out fase de winnaar die door alle kenners was voorspeld, maar hij moest er al zijn klasse voor in de strijd gooien. Jaspers is niet voor niets de wereldkampioen in de meest populaire discipline van het biljarten en was vorig jaar, 2018, met voorsprong de beste van het mondiale driebanden.

Voor eigen publiek is Jaspers welhaast onverslaanbaar. In de 21 keer dat hij op het Nederlands kampioenschap in de finale stond, won Jaspers er twintig en verloor hij slechts één keer van Raimond Burgman. Jaspers, zo beseffen de nationale rivalen, heeft zo veel meer kwaliteit, ervaring en is internationaal zo veel meer gelouterd, dat er een klein wonder voor nodig is om hem te verslaan.

Jean van Erp had dat kleine mirakel voor het grijpen, toen hij Jaspers, die ver van zijn grote vorm was, op 27-33 in een houdgreep had. ,,Ik miste op die stand een bal, die ik nooit had mogen missen. Dat was echt de beslissing van de partij, want Jaspers profiteerde onmiddellijk, eerst met een serie van zes (33-33) en even later met een prachtig slot van zeven.

Dick Jaspers gaf het later ook toe: ,,Het zag er somber uit, want ik speelde niet goed, had mijn gevoel niet en kon niet genoeg scoren om Jean bij te houden. En hij speelde juist wel goed, waardoor ik in die slotfase mijn titel bijna dreigde te verspelen. Maar gelukkig maakte Jean dat foutje en kon ik met twee series de partij toch nog winnen”.

Foto’s: Jaap Gönning/Ton Smilde.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer