Jurre Hanstede: ‘Ik weet dat zware trainingen goed voor mij zijn’

Wie is Jurre Hanstede?

Ik ben Jurre Hanstede, 16 jaar en ik kom uit Denekamp. Ik doe aan de sport wedstrijdzwemmen. Ik zit op school in Oldenzaal waar ik nu in het laatste jaar van de havo zit. Verder zijn mijn hobby’s gitaar spelen en met vrienden afspreken.

Hoe lang doe je al aan zwemmen? Altijd al bij De Dinkel?

Ik doe nu ongeveer zo’n 12 jaar aan zwemmen, ik ben vanaf mijn 4e gestart met zwemlessen volgen en ben via daar doorgestroomd naar zwemclub De Dinkel. Ik heb dus mijn hele zwem-carrière bij De Dinkel gezwommen.

Waarom niet een sport zoals voetbal?

Ik heb aan voetbal gedaan toen ik 5 jaar oud was maar dit bleek helemaal niks voor mij te zijn. Ik had geen balgevoel en besloot dus te stoppen en door te gaan met zwemmen.

Hoe vaak in de week train je?

Ik train op dit moment 6x per week qua zwemmen en ook nog 1 krachttraining in de week. 1x op maandag, 2x op dinsdag (1 zwemtraining en 1 krachttraining), 1x op woensdag, 1x op donderdag, 1x op vrijdag en 1x op zaterdag.

Kun je het goed combineren met school? Of is het wel eens lastig?

Ja ik kan het redelijk goed combineren met school, het is soms weleens lastig met bijvoorbeeld de schoolexamens maar met het huiswerk gaat alles prima. Als je gewoon een strakke planning maakt en je daar ook aan gaat houden dan loopt alles goed.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het zwemmen?

Mijn doorzettingsvermogen, ik vind dat ik als ik bijvoorbeeld een zware training tegemoet ga ik mezelf niet bij de pakken neer ga leggen maar juist de gedachte heb dat ik door moet blijven gaan. Dit omdat ik weet dat zware trainingen goed voor mij zijn en ik er dus vol voor moet gaan.

Kun je in het kort uitleggen hoe een wedstrijd er voor jou uit ziet?

Een zwemwedstrijd is eigenlijk veel wachten, je hebt je ingeschreven of geplaatst voor bepaalde afstanden en je moet dus wachten tot dat die afstand voor jou leeftijd aan de beurt is. Dit kan soms lang duren maar dit kan soms ook in het voordeel werken aangezien je dan goed kunt uitrusten en je weer kunt gaan voorbereiden voor de volgende afstand.

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

In het begin was het voor mij puur ontspanning, totdat ik de leeftijd begon te bereiken dat ik wist dat ik goed kon zwemmen en ik dus specifiek begon met trainen voor wedstrijden. Het is nu nog steeds een ontspanning voor mij aangezien het gewoon lekker is om na een lange dag school even lekker 1.5 uurtje te kunnen zwemmen maar het wedstrijdaspect is serieuzer geworden.

Hoe leeft het (wedstrijd)zwemmen in jouw omgeving?

Wedstrijdzwemmen is hier in de regio redelijk populair omdat uit onze regio echt een paar topclubs komen die meedraaien op het hoogste niveau van Nederland. Dit zorgt er natuurlijk voor dat zwemmers vanuit de hele regio bij ons komen trainen.

Wat is je favoriete afstand? En welke slag heeft jouw voorkeur? Waarom?

Mijn favoriete afstand is de 100 meter schoolslag en de slagen die mijn voorkeur hebben zijn de schoolslag, vrije slag en de wisselslag. de 100 meter schoolslag is mijn favoriete afstand omdat dit toch wel de afstand is waar ik het beste op presteer tijdens regionale en nationale kampioenschappen.

Wie is je idool? Michael Phelps? Of toch Pieter van den Hoogenband of Inge de Bruijn?

Mijn idool is de snelste schoolslag zwemmer op het moment: Adam Peaty. Dit omdat hij natuurlijk de snelste schoolslag zwemmer van het moment is en hij ook verschillende wereld records op zijn naam heeft.

Misschien ga je ze wel achterna: je bent genomineerd voor sportman in de gemeente Dinkelland! Een verrassing?

Ja ik had het echt niet verwacht dat ik genomineerd zou worden als sportman van het jaar, ik had het eerder verwacht als misschien sporttalent van het jaar. Dit kwam dus echt als een verrassing en ik vond het ook erg leuk om mee te maken.

Wat is jouw doelstelling voor de komende maanden?

Mijn doelstelling voor de komende maanden is om mij te richten op de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen in juni om daar de allerbeste prestaties neer te kunnen zetten.

Hoe ga je je hier op voorbereiden?

Door minstens 3 maanden van tevoren alle trainingen bij te wonen, goed eten en drinken, genoeg rust pakken en natuurlijk ook een goede inzet tonen tijdens de trainingen.

En wat is je doelstelling voor bijvoorbeeld over 10 jaar?

Ik heb niet echt een doelstelling voor over 10 jaar, aangezien dat wel een erg grote periode is. Ik hoop natuurlijk wel nog steeds te kunnen blijven zwemmen en nog meedraaien met de top van Nederland.

Is er een bepaalde wedstrijd of een bepaald moment die voor jou speciale herinneringen oproept?

Ja en dat is de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen lange baan van 2017 en 2018. Dit omdat ik hier mijn 2 bronzen medailles heb gewonnen en die voor mij erg waardevol zijn omdat die medailles laten zien wat ik heb bereikt in mijn zwemcarrière.

Wat voor tip zou jij een beginnend zwemmer geven om te bereiken wat jij hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Altijd door blijven trainen, ook al zit het soms even tegen. Het beste is om gewoon door te blijven trainen. Je hebt namelijk veel inzet en doorzettingsvermogen nodig om echt goed te worden.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Ik vind het een erg leuk rubriek omdat je hierdoor ook de sporters in Twente in de spotlight zet en omdat ik nog nooit een interview heb gedaan was dit voor mij ook weer een leuke ervaring.

Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer