Ten Brinke overleeft loodzware Dakar etappe; Pol valt ver terug

Waar meerdere favorieten afhaakten voor een goede eindklassering hield Bernhard ten Brinke stand tijdens de derde dag van de Dakar Rally 2019. De special stage naar Arequipa vergde veel van mens en machine. “Voor een slechte dag, hebben we het goed gedaan”, concludeerde de Nederlandse Toyota fabriekscoureur die als zevende finishte, op 31:45 min. van dag winnaar Stephane Peterhansel.

“We waren met dik 140 km/u onderweg door de fesh fesh, toen opeens een enorm gat opdoemde. Een gat dat niet in het roadbook stond. Ik kon nog enigszins afremmen, maar niet voorkomen dat we met vier wielen loskwamen en op het linker voorwiel landden”, vertelt de Toyota coureur. Door de onzachte landing vloog de linker voorband van de velg en stond de Toyota Hilux tot op de bodemplaat vast in de fesh fesh. Na het wisselen van het wiel en het nodige kunst en vliegwerk kon de Nederlands/Franse equipe verder met slechts 8 minuten vertraging.

Met afgelaten banden ging de Toyota Hilux vervolgens probleemloos door de duinen. De volgende beproeving bleek een sectie met ruige paden, die bezaaid lagen met grote stenen. De route vervolgde in de bergen, waarbij Bernhard en Xavier in rap tempo aan hoogte wonnen. Met plotselinge symptomen van hoogteziekte tot gevolg. Het zoeken naar de juiste route op driekwart van de proef kostte nog een handvol minuten, maar in de verhitte finale maakte navigator Xavier Panseri juist het verschil. Het bracht de Toyota equipe met startnummer 309 een 7e plaats in het eindklassement, zodat in het algemeen klassement nu ook de 7e plaats wordt ingenomen als tweede Toyota equipe op 25:21 min. van teamgenoot Nasser Al-Attiyah.

Erik Wevers uit Markelo wist met zijn auto de derde dag goed door te komen, hij werd 37ste, en is door zijn goede klassering achttien plaatsen gestegen in het algemeen klassement en staat nu zeventigste plaats.

Na twee goede dagen kende Mirjam Pol daarentegen een verschrikkelijke slechte dag. De motorrijdster uit Borne kwam als nummer 110 over de streep en zakte in het algemeen klassement naar de negentigste plaats. Ze staat nog wel tweede in het vrouwenklassement.

Trucker Gert Huzink over deze derde dag: “We zijn weer gefinisht! Het eerste stuk door de duinen was zwaar maar daar wonnen we veel tijd. Links en rechts zaten er aardig wat deelnemers vast. Na een afstapje in de route knikte onze rechter bumper naar beneden en drukte op het wiel waardoor we even snel moesten sleutelen. En…weer verder! We kwamen lekker in het juiste ritme en zoals we dat in Twente zeggen: ‘Gas d’r op!’, vertelt Huzink over de derde etappe.

Helaas verliep de derde etappe voor snelle assistentie MAN truck minder fortuinlijk. Met grote technische problemen stond het equipe met de mannen Ed Wigman (coureur), Joël Ebbers (navigator) en Dirk Schatorie (monteur) op het strand in het Peru met een kapotte koeling en konden niet op tijd de derde etappe finishen.

Het Riwald Dakar Team wacht nu een zware Marathonetappe (donderdag en vrijdag) waardoor zij volledig aangewezen zijn op zichzelf. Op zaterdag krijgen zij dan rust want dan is er een rustdag.

Foto’s: Riwald Dakar Team

 

 

 

 

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer