Uit en over voor Gert Huzink: sportief revanche Bernhard ten Brinke

Voor het Riwald Dakar Team van Gert Huzink is Dakar 2019 voorbij. Kort na de start van de marathon etappe van vrijdag constateerde de man uit Manderveen dat er problemen waren met de motor. Hij en zijn teamgenoten zijn direct getopt en constateerden dat er een gat in het motorblok zat waardoor er olie wegliep. In het bivak van Arequipa is er nog eens goed naar gekeken, maar repareren en verder rijden bleek onmogelijk. “Het is zuur, maar we weten het allemaal het is en blijft een mechanische sport”, laat hij op facebook weten.

(foto: Riwald Dakar Team).

Mirjam Pol, motor, en Erik Wevers, auto, haalden de eindstreep wel. De Bornse finishte als 61ste en staat in het algemeen klassement op een 67ste plaats. De plaats van Markeloër Wevers is nog niet bekend aangezien door de weersomstandigheden het laatste deel was geneutraliseerd.

Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri namen vrijdag sportieve revanche op de pech van gisteren. Tijdens de vijfde etappe van de Dakar Rally reed de fabrieks equipe van Toyota Gazoo Racing van de 43ste startpositie naar de 10e plaats in het dag klassement.

Vrijdag stond voor de Nederlandse Toyota fabriekscoureur weer een frisse Toyota Hilux klaar. De vaste monteurs mochten tijdens deze marathonetappe niet aan de Hilux werken. Gelukkig konden Bernhard en Xavier gisteren bij het repareren van hun rallywagen rekenen op hulp van de crew van de Toyota Gazoo Racing wedstrijdtruck. Vanaf de eerste meter van de special stage over 517 km was duidelijk dat zij iets recht wilden zetten. “Dit was absoluut een heel speciale dag. Ik denk dat we wel 60 deelnemers hebben ingehaald. En ook héél veel stof gehapt!”

De dag opende met WRC-achtige rallypaden, waarna het parcours overging in off road met heel veel flinterdun fesh fesh. “Normaal is dat al zwaar, maar als je als 43ste auto moet starten wordt het echt enorm zwaar.” Ook door het intermezzo met 15 kilometer zware duinen kwam de Toyota-equipe soepel doorheen.

“Dit was een echte Dakar etappe. Een zeer lange dag met alles erop en eraan. We wilden iets rechtzetten en dat is gelukt. Ik ben trots op Xavier, die opnieuw goed navigeerde, en op de Hilux. We hebben flink geleden vandaag, maar onze 10e plaats is een mooi resultaat”, sprak Bernhard tevreden met de rustdag in het vooruitzicht.

“Aan die rustdag zijn we nu echt toe! In de resterende etappes gaan we op zoek naar dagsuccessen en proberen we Nasser (Al-Attiyah, teamgenoot en leider in het algemeen klassement) te helpen in zijn jacht op de overwinning.” Na de opmars van vandaag is de Toyota Hilux met startnummer 309 in het algemeen klassement gestegen van de 17e naar de 13e positie.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer