Vroomshoper Steven Vos al sinds 1983 leidsman oudejaarswedstrijd van DOS’37

Maandag 31 december 2018, oudejaarsdag, speelden de jeugdleiders en het JO19-1 elftal van DOS’37 hun traditionele oudejaarswedstrijd op het sportpark Het Midden te Vriezenveen. Voor vele (oud-)leden is dit evenement altijd een mooie afsluiter van het oude jaar en ‘werkt’ men in het eigen clubhuis gezellig en gezamenlijk toe richting oudejaarsavond. Deze ‘traditional’ werd alweer voor de 47e keer gespeeld.

In 1972 namen de jeugdleiders het initiatief om een wedstrijd te spelen op oudejaarsdag tegen het A1-elftal (tegenwoordig genaamd het JO19-1 team). De uitnodiging werd destijds met enige aarzeling aanvaard, daar men totaal geen tegenstand verwachtte en het daardoor een oninteressante wedstrijd zou worden. Dit pakte echter heel anders uit, de jeugdleiders stonden 10 minuten voor tijd met 1-4 voor; aangezien in 1972 de kantine gesloten was en er geen krat bier op het spel stond, stonden de jeugdleiders het A1-team nog 3 goals toe, waarbij dus de allereerste oudejaarswedstrijd bij DOS’37 in een 4-4 gelijkspel eindigde.

De organisatie rondom deze wedstrijd werd meteen overgenomen door het toenmalige jeugdbestuur en werd met name in de jaren ‘80 en ‘90 zeer ludiek opgepakt door beide teams. De laatste jaren nam de interesse in deze oudejaarswedstrijd wat af, maar enkele oudere leden lieten doorschemeren dat tradities in ere gehouden dienen te worden. Met name dankzij Marcel Braamhaar i.s.m. de supportersvereniging en kantinebaas Jan Aalderink van DOS’37, kon de 47e editie toch plaatsvinden. Mede dankzij de sportieve inbreng van het JO19-1 team, dat na enkele onderhandelingen toch verscheen en de traditie sowieso nog een jaar stand kan houden!

In de loop der jaren kwamen zowel de jeugdspelers als de jeugdleiders meestal verkleed op het sportpark; zo waren de spelers ooit uitgedost als hooligans en werden zij door het dorp rondgereden in een grote mobiele gevangenenkooi. Bijzonder was ook het jaar 1985 waarbij de jeugdleiders op een hele grote tandem, door het dorp fietsten/liepen, verkleed als sinterklaas en zwarte pieten, die “de boot naar Spanje gemist” hadden.

Het A1-elftal verkleedde zich in 1990 ooit als smurfen en eerder ook al eens als brandweerlieden en men wist destijds de plaatselijke brandweer zover te krijgen, om zelfs gebruikt te maken van hun brandweerauto, om zo op oudejaarsdag enkele brandjes te blussen op sportpark Het Midden.

Legendarisch waren de rondritten van het leidersteam in grote juryvrachtwagens door Vriezenveen. De gedachte achter de rondritten door Vriezenveen op oudejaarsdag voorafgaand aan de wedstrijd, was om met name de oudere leden en -supporters in de oude bouw een borrel aan te bieden. Het leverde meestal spectaculaire beelden op in de Vriezenveense straten, maar ook lange files van ongeduldige automobilisten, maar de plaatselijke Hermandad reed vaak mee in de optocht, in één of twee politieauto’s, om alles in goede banen te leiden. Dit alles is vandaag de dag niet meer te realiseren door de vele regelgevingen en vergunningen die er nu aan te pas dienen te komen.

Traditie was ook dat beide teams spandoeken en vaantjes maakten voor de oudejaarswedstrijd en men was derhalve al weken van tevoren met de wedstrijd bezig. Vlak voor de aftrap boden de aanvoerders elkaar dan de eigengemaakte, uit de kluiten gewassen wedstrijdvaantjes aan, waarvan er één ooit bestond uit verschillend aan elkaar geprepareerde damesslips (wel gewassen uiteraard….)!

De wedstrijd werd in de afgelopen jaren onder verschillende weersomstandigheden gespeeld; zo werd het ooit één groot waterballet op een trapveldje bij de schaatsvijver, speelde men in een dik pak sneeuw op het veld bij de sporthal, moest er noodgedwongen worden uitgeweken naar het kunstgrasveld van de korfbal en zelfs sporthal De Stamper bracht een keer uitkomst, om toch maar te kunnen voetballen. Na afloop is het jarenlang traditie geweest dat alle deelnemers een karbonade kregen aangeboden en in de jaren 90 besloot de kantinebaas er nog meer jus aan te geven en konden alle mensen in de kantine genieten van een stamppotbuffet met speklappen en spareribs…, nostalgisch!

Sinds jaren staat de supportersvereniging van DOS’37 in de rust van de wedstrijd in de kantine klaar voor alle aanwezigen en voorziet alle toeschouwers traditiegetrouw van een warm broodje worst. De wedstrijd werd in de beginjaren geleid door verschillende clubscheidsrechters of door jeugdleiders. Sinds 1983 echter staat deze oudejaarswedstrijd bij DOS’37 onder de bezielende leiding van de nu bijna 66-jarige scheidsrechter Steven Vos uit Vroomshoop. Ook in 2018 was Steven weer van de partij en op oudejaarsdag floot hij alweer voor de 36e keer op Het Midden. Steven Vos is dan ook niet meer weg te denken bij deze mooie traditional en hij liet al doorschemeren om bij gezondheid de 40 graag te willen vol maken.

De laatste jaren is het fenomeen ‘carbidschieten’ op de laatste dag van het jaar, enorm in populariteit onder de jongeren toegenomen en wordt het steeds moeilijker om deze wedstrijd op oudejaarsdag te organiseren. Dit jaar kon deze traditional dan ook wel eens voor de laatste keer in haar huidige vorm gespeeld zijn. Overwogen wordt om de traditionele oudejaarswedstrijd van DOS’37 te verschuiven naar bijvoorbeeld de laatste zaterdag van het jaar. We gaan het (hopelijk) in 2019 beleven!

Net als vorig jaar (3-2), wist het JO19-1 team ook in 2018 te winnen van de kaderleden, zij het deze keer afgetekend, 4-0! Het JO19-1 team pakte in deze 47e editie haar vijftiende overwinning. De jeugdleiders wisten in totaal 22 keer deze klassieker te winnen. Acht ontmoetingen bleven onbeslist en twee keer ging de wedstrijd om bepaalde redenen niet door. Na afloop reikte de ‘stadionspeaker’ van DOS’37, Dinant Pas, de cup met de diepe bodem uit aan het team van DOS’37 JO19-1 en bedankte beide teams en de organisatie en scheidsrechter Steven Vos, voor het in ere houden van deze mooie traditie.

Foto’s: Jeroen Tempert.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer