46e Qonnected schaaktoernooi Hardenberg

Voor de 46e keer is Schaakvereniging Hardenberg gastheer van één van de grootste Rapid schaakevenementen van Nederland. Op 16 februari zullen meer dan honderd schakers, zowel recreanten als internationale titelhouders, in Zalencentrum Mulder de wetten der logica proberen te tarten van dit eeuwenoude oorlogsspel.

Het Qonnected schaaktoernooi geniet landelijke bekendheid door de hippe versnelde schaakvariant die het hanteert. Een format dat, tot tevredenheid van de organisatie, nu ook in de traditionele schaakwereld in rap tempo aan terrein wint. Vorig jaar mocht de organisatie van deze klassieker een recordaantal deelnemers verwelkomen, waaronder een groot aantal extreem jonge jeugdtalenten, een behoorlijke Duitse delegatie, maar ook enkele serieuze Grootmeesters.

Deze trend resulteerde de afgelopen editie in de jongste winnaar ooit, Hing Ting Lai, een 20-jarige Internationaal Meester uit Amsterdam. Dat de korte bedenktijd van 20 minuten als een rode lap werkt op een schaker is, onder een toenemend belangstellend publiek, niet onopgemerkt gebleven. De tijdsdruk waaronder de schakers dienen te presten leveren dan ook een veelvoud op van onoverzichtelijke stellingen, waarbij onbedoelde stukoffers tot bizarre ontknopingen leiden.

Schaakvereniging Hardenberg heeft in haar meer dan tachtig jarig bestaan een flinke fundering gelegd voor de schaaksport in Overijssel. Haar rijke historie bestond uit een 3-voudig bezoek van Wereldkampioen dr. Max Euwe eind jaren zestig. Wat recenter etaleerde Grootmeester Jan Timman nog zijn talent aan schakend Hardenberg waar hij in ‘De Schakel’ een simultaanseance gaf. Twee jaar gelden gaf Nederlands jongste kampioen, GM Jorden van Foreest, acte de présence op de Hardenbergse markt tijdens het NK Snelschaak.

Zoals elk jaar zal het gemêleerde schaakgezelschap naar niveau worden ingedeeld in poules van acht personen. Daarom staat dit zeven-rondig rapidtoernooi bekend als een leuke instapper voor thuisschakers. Om de toestroom van schakers ordelijk te laten verlopen zullen vanaf het station naar de speelzaal pendelauto’s worden ingezet. De wethouder opent het toernooi om 10:00 uur en de prijsuitreiking vindt rond 17:00 uur plaats. De eerste prijs bedraagt 300,-.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer