“De ‘Hel van het Oosten’ verdwijnt uit het parcours van Overijssels Mooiste”

In het routeboek van de Ronde van Overijssel 2019 staan een aantal opvallende wijzigingen ten opzichte van de afgelopen jaren. Zo gaat op 4 mei 2019 de koers pas ‘los’ na Enter. Verder is de ‘Hel van het Oosten’ geschrapt en de route in Twenterand anders ingetekend. Daarnaast gaat het na de Lemelerberg weer richting de Luttenberg, welke op klassieke wijze zal worden beklommen.

Uiteraard start ook de Ronde van Overijssel 2019 traditiegetrouw vanachter het grote hek bij het Parkgebouw in Rijssen, maar daarna gaat het dit jaar gelijk anders. Het traditionele ‘lusje’ door Rijssen is geschrapt, en de wielrenners rijden de eerste 6 kilometer geneutraliseerd. Dit is noodzakelijk om niet het maximale aantal van 200 wedstrijdkilometers te overschrijden. Na het uitrijden van Enter zal de Ronde van Overijssel 2019 daadwerkelijk ‘los’ gaan.

Op zaterdag 4 mei 2019 doet de Ronde van Overijssel ook weer de gemeente Twenterand aan. Dit jaar is de route door Twenterand echter totaal anders dan in voorgaande jaren. Zo komen de wielrenners niet meer door Westerhaar. Wel is de karavaan dit jaar te zien in Vroomshoop en de Weitemanslanden. Daarnaast komt ‘Overijssels mooiste’ opnieuw door Vriezenveen, maar via een andere route dan in de afgelopen jaren.

Dat de Ronde van Overijssel Westerhaar niet meer aandoet heeft te maken met het feit dat de zogenaamde ‘Hel van het Oosten’ niet meer in het parcours is opgenomen. Voorzitter Michiel Vincent van de Ronde van Overijssel zegt hierover: “Voorheen waren dit hele slechte wegen, als ware het Parijs-Roubaix, en waren ze van toegevoegde waarde voor onze wedstrijd. De laatste jaren zijn de slecht begaanbare klinkerwegen tussen Westerhaar en Vriezenveen er echter opnieuw ingelegd. Daarom hebben we besloten dit deel van het parcours niet meer in het routeschema op te nemen, want de toegevoegde waarde is nu weg.”

Door het schrappen van de ‘Hel van het Oosten’ nemen de wielrenners vanaf Tubbergen nu een andere route door Twenterand. Via de Weitemanslanden gaat het eerste naar Aadorp. Vanaf Aadorp zet men langs het kanaal koers naar Vriezenveen. Bij de brug in Vriezenveen gaat het dan rechtsaf het Westeinde op, om via de Nieuwe Daarlerveenseweg Vriezenveen te verlaten en koers te zetten richting Daarlerveen.

Ook in Daarlerveen gaat het anders dan in de voorgaande jaren. De karavaan gaat hier namelijk niet gelijk richting Daarle. Eerst gaat het via de Vriezenveenseweg naar Vroomshoop. Voor het eerst sinds hele lange tijd ligt het kanaaldorp dus weer op de route van de Ronde van Overijssel. In Vroomshoop gaat het via de Europasingel, Puntkolk en Zwolsekanaal [via De Sluis bij De Groot Vroomshoop] richting Daarle. In Daarle wordt de oorspronkelijke route weer opgepakt.

Na de passage van de Lemelerberg zet de karavaan dit jaar koers naar de Luttenberg. Deze passeren de renners weer op klassieke wijze via de Bergweg. Men volgt na de berg het oude circuit van de motorraces en gaat via Luttenbergerweg richting het Avonturenpark in Hellendoorn. Daar pakken de renners het parcours van de laatste edities weer op.

Foto: Dick Soepenberg

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer