Jelle Golbach: “Ik kon over mezelf heen springen!”

Hij sprong tijdens het NK indoor voor B-junioren in het weekend van 9 en 10 februari over zijn eigen lengte en behaalde de NK titel.

Was Jelle Golbach verrast of had hij dit wel verwacht?

Ik was ontzettend verrast, de concurrentie was pittig. Ik wist wel bijna zeker dat ik het met 1.90m niet zou redden. Ik hoopte om 1.92m misschien zelfs wel een 1.94m, maar een 1.98m had ik nooit voor ogen gehad.

Hoe beleef je de laatst sprongen tegen je rivaal Luc de Bruin?

Waanzinnig, vanaf de 1.92 waren we nog met z’n tweeën over. We haalden allebei in 1x. de 1.94 had ik na 2x te pakken en Luc met zijn 3e sprong. 1.96 haalde ik ook in 2 pogingen, Luc had deze hoogte na 3x niet te pakken. Toen wist ik dat ik kampioen was met 1.96m! Dus was het tijd om er een schepje bovenop te doen.

Wat was je eerste reactie toen je over 1.98 meter sprong?

Overweldigend, ik kon het niet geloven. Ik kon over mezelf heen springen! Het eerste wat ik deed was mijn vuist de lucht in richting mijn trotste supporters ( pa & ma, broer pim, vriendin, schoonfamilie). Ook zij waren door het dolle heen. Dit moment zal ik nog lang blijven koesteren en nooit vergeten. Geweldig was het.

Was dit je eerste NK titel?

Nee, dit is mijn 2e NK titel! In 2016 ben ik in Amsterdam 3e geworden met een hoogte van 1.78m als junior C eerstejaars. In 2017 ben ik als junior C tweedejaars kampioen geworden met een hoogte van 1.89m, ook in Amsterdam. In 2018 ben ik 5e geworden met 1.88m in Emmeloord

Maar wie is eigenlijk Jelle Golbach?

Ik ben een 17 jarige scholier uit Haaksbergen die ontzettend veel lol heeft aan atletiek, en hier en daar ook nog eens een mooie medaille op de kop tikt. Ik ben in mijn eigen ogen gewoon een hele normale jongen.

Hoe is het om bij een sportvereniging als AVH te zijn?

Ontzettend gezellig, ik kan met iedereen goed opschieten. Ik heb er al jaren lang goeie vrienden aan overgehouden. AVH is gewoon een en al gezelligheid, het is niet altijd serieus en daar hou ik van. Ik ben namelijk zelf ook niet bepaald een gedisciplineerde sporter.

Doe je naast zelf trainen nog iets bij AVH in Haaksbergen?

Op de zaterdagochtend geef ik training aan junioren D en/of pupillen.

Je zit dacht ik nog op school. Is dit te combineren?

Ja dit gaat tot nu toe helemaal goed. Ik kom bijna nooit in de knoei omdat ik te weinig tijd heb voor school

Hoe vaak train je in de week?

Ik kan 4x in de week op de baan terecht, maar meestal ga ik 3x. Dinsdag donderdag en zaterdag

Dinsdag: baan training

Woensdag: krachttraining

Donderdag: baan training

Zaterdag: baantraining

En richting een NK misschien vaker?

Ik wil even gaan informeren over een eventuele training bij MPM Hengelo op de vrijdag avond. Deze training is helemaal gericht op hoogspringen. Maar dat is nog niet zeker ivm te weinig animo voor specifieke hoogspring-trainingen

Waaruit bestaat zo’n training?

Meestal 30 à 40 minuten warming-up ( hardlopen , rekken, paar oefeningen) en daarna klein uurtje voor mezelf trainen bij het hoogspringen.

Waarin ben je het sterkst, snelheid of techniek of misschien wel beiden?

Ik heb natuurlijk geluk dat ik een beste lengte mee heb. Maar ik denk dat techniek en sprongkracht wel mijn beste kanten zijn. Goede timing is ook belangrijk om op het juiste moment je rug zo hol mogelijk te trekken. En die timing heb ik gelukkig ook aardig onder de knie.

Wie is, of misschien wel zijn, je trainer(s)?

Voor de warming-up is dat Nick de Waart. Voor verdere tips & tricks is dat ook weer Nick en Ben van Sark. In 2017 ook veel gehad aan de tips van Honza Valenta. Een trainer/coach van regionale, nationale en zelfs internationale atleten. Verder heb ik op dit moment geen vaste trainer die me begeleid met hoogspringen. Ik heb dit jaar veel op eigen houtje gedaan.

Wat is je uiteindelijke doel. Olympische Spelen 2024 b.v.?

Voor grote Europese wedstrijden moet je bepaalde limieten springen. Voor het Jeugd EK in Glasgow zou ik bijv. 2.03 gesprongen moeten hebben. Dat is voorlopig helaas nog iets te hoog gegrepen. Maar ik heb wel een uitnodiging gekregen voor een internationale wedstrijd in Amsterdam eind mei dit jaar.

Altijd aan atletiek gedaan of ook aan andere sporten?

Ik heb een hele tijd op tennis gezeten; daarna heb ik een kleine poos atletiek en tennis gedaan. En uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt naar atletiek. Volgens mij was dat in 2012/2013. Ik ben begonnen als pupil A

Je komt uit een aardig sportief nest, vertel.

Haha valt mee, m’n broer is afgelopen zomer wel Nederlands kampioen fietscross geworden. En die is nu druk bezig met zoveel mogelijk wedstrijden te rijden om genoeg punten te verzamelen voor het WK.

En dan ben je plotseling een bekende sporter. Hoe voelt dat?

Heel apart, kan er slecht aan wennen. Overigens wel heel veel felicitaties ontvangen en veel lieve berichtjes. Maar verder is er niets veranderd hoor.

En nu naar buiten, ook een titel pakken?

Ja ik ga mijn best doen voor het outdoor NK eind juli. Veel trainen en we zullen zien waar we eindigen

Www.sportintwente.nl wil graag regionale toppers een podium geven. Belangrijk?

Zeker, ik vind het leuk dat jullie het zo doen. Vooral mee doorgaan! Leuk dat jullie me hier voor hebben gevraagd.

Foto’s: Coen Schilderman en Eveline Lenderink.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer