WVC Volley dames had het moeilijk met Tjoba

Weghorst Makelaardij WVC Volley dames en Hake Tjoba hadden in de Eerste Divisie A het rijk alleen zaterdagmiddag in Wierden. Verder werden er geen wedstrijden in deze Divisie gespeeld. WVC is de nummer zes in de stand (16-40) en Tjoba, dat de punten heel hard nodig heeft, de nummer voorlaatst (15-18).

Tjoba begon prima aan de wedstrijd, mede doordat de pass bij WVC niet liep in het begin. De 1-4 werd nog 5-4 door onder andere twee aces van Kirsten Lentink, daarna nam Tjoba het initiatief weer over en met handige scores van Lieneke van Wijk en verder geholpen door wat kadootje van WVC bouwden ze een 8-15 voorsprong op. Lieke Scharbaai maakte vanaf links voor werk van de inhaalrace met een aantal rake klappen (12-15), onder andere Leonie de Jonge herstelde het verschil van een punt of vijf bij 15-20.

De serveserie van Lisette Ottenschot met punten van Myrthe Maris en Marlijne ter Avest bracht WVC Volley bij 20-20 op gelijke hoogte, Lieke Scharbaai maakte de 22-21, maar Tjoba had het antwoord vanaf de buitenkant klaar. Na 23-23 beslisten fouten van de tegenpartij de set. WVC scoorde drie keer voor Tjoba en kreeg daarvoor één puntje terug. Setstand 24-26.

Spelverdeelster Alinda Willems serveerde Tjoba in de tweede set naar 0-2, Lisette Ottenschot scoorde tot aan de 4-4 drie keer voor WVC Volley, de ploeg uit Wierden maakte een 5-7 achterstand goed en bij 8-8 was er weer evenwicht. En vanaf dat moment ging het initiatief naar de thuisploeg. Tjoba kwam moeilijk tot scoren, terwijl Lisette, Marlijne ter Avest en Lieke Scharbaai de aanvallen wel konden afronden. Bij 17-12 ging Tjoba de time out in.

Op de side out werd het 18-14, waarna Myrthe Maris eerst de serve terug haalde en toen met een paar aces het verschil verder uitbouwde tot bijna twee handen vol punten bij 23-14. De laatste drie punten waren weer kadootjes. Twee voor WVC en één voor Tjoba. Setstand 25-15 en dus 1-1.

Bij 4-9 in de derde set ging trainer coach Frank van den Noort al de time out in. Tjoba knokte zich drie slagen in de rondte, gaf geen enkele bal zomaar verloren, terwijl WVC Volley met minder inspanningen tot een goed resultaat wilde komen. Maar dat werkte dus niet. Nadat Frank zijn zegje had gedaan ging het beter, WVC pakte de koe bij de horens en maakte van 4-9 achter in rap tempo een puntje achterstand (9-10) en bleef in de schaduw van Tjoba meegaan bij de tussenstanden 13-14 en 16-18.

Servebeurten van Anniek Hulst en Alinda Willems maakten daarna het verschil, terwijl Daniek de Jonge, die in deze set 7 keer scoorde, aan het net stond de ballen erin te rammen of te blokkeren. Bovendien hield Tjoba de foutenlast in de set erg laag (3 scores voor WVC) hetgeen al met al tot gevolg had dat ze in de eindfase op setpoint bij 18-24 heel ruim voor lagen. Twee keer kon WVC verlies uitstellen de scorende midaanval van Daniek de Jonge maakte een eind aan deze doorgang. Met 20-25 kwam Tjoba op 1-2 voor in sets.

De vierde set week tot aan 9-11 niet zoveel af van de voorgaande in het begin. Over en weer mooie punten en slimme balletjes. Lieneke van Wijk scoorde slim, Daniek de Jonge mooi, hetzelfde gold voor Kirsten Lentink en Fleur Kleine Schaars aan WVC kant. Na 9-11 veranderde alles. Marlijne ter Avest maakte de 10-11 en bracht Loes Boone aan serve. Vier aces en een blokpunt later maakte Daniek de Jonge een eind aan de serie.

Lisette Ottenschot haalde de opslag terug en bracht Lieke Scharbaai aan serve. Drie aces en een blokpunt later serveerde ze fout, de stand was inmiddels 20-13. Maar de aces waren nog niet op, Lisette Ottenschot nam er ook nog twee voor haar rekening tot aan de 25-15 eindstand.

De tiebreak moest dus de beslissing brengen. Tjoba had de beste start, kwam op 0-3 voor, waarop Frank van den Noort de ploeg al naar de kant haalde. Met succes, scores van Marlijne ter Avest, Lisette Ottenschot en aces van Lieke Scharbaai maakten 5-3. Op de side out werd het 8-6 na een netfout van Tjoba. Myrthe Maris ging serveren en gaf de serve niet meer af. Tjoba kwam niet meer aan het volleyballen en stapelde fout op fout, met uitgeslagen aanvallen als de favoriete score voor de tegenpartij. Myrthe sloeg ook nog 2 aces, onder andere het laatste punt voor de 15-6 setstand en de 3-2 zege.

Foto’s: Jan van den Noort.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer