Vroomshoopse Boys bekert door ten koste van hoofdklasser AWC

In de vijfde ronde van het knock-out systeem van het toernooi om de KNVB-beker toog Vroomshoopse Boys naar Wychen in de buurt van het Goffert stadion van NEC in de buurt van Nijmegen. De tegenstander op sportpark De Wijchert was hoofdklasser AWC. De thuisploeg had in de vorige ronde vv Hierden op de Veluwe met maar liefst 1-5 verslagen, dus de Boys was gewaarschuwd. Vroomshoopse Boys had onlangs in een ware bekerthriller HSC’21 2 verslagen en wilde nu meer.

Het bekerduel, dat onder leiding stond van arbiter Peter Hoving uit Arnhem, begon rustig met een vooral afwachtend Vroomshoopse Boys dat zo nu en dan speldenprikjes uitdeelde. Keeper Jan Evers van AWC schoof de bal zomaar in de voeten van Boys-spits Ramon de Jong (foto), maar deze wist niet van dit buitenkansje te profiteren. In de 21 minuut dreigde Rutger Schrijver de bal langs doelman René Kok wat ongelukkig in eigen doel te koppen, maar de centrale verdediger van Vroomshoopse Boys herstelde net op de tijd de precaire situatie. In de 23ste minuut kwamen de fris en fruitig spelende gasten verdiend op voorsprong. Julien Derks zette na en combinatie met Bram Hooijer vanaf de rechterkant voor en Ramon de Jong kopte onberispelijk raak: 0-1.

Vijf minuten later werd Juliën Derks met een lepe steekpass in stelling gebracht door Jordy Harms, maar de vleugelaanvaller wist de bal niet voorbij doelman Jan Evers te krijgen. Het zichtbaar geschrokken AWC probeerde wat terug te doen, maar stuitte steeds weer op de uitstekend georganiseerde Boys-verdediging. In de 40ste minuut pareerde doelman René Kok met een flitsende reactie een inzet van dichtbij van Safa Kizit van AWC. In de 42ste minuut liet keeper Jan Evers bij een indraaiende corner de bal los. De mee naar voren geslopen Rutger Schrijver was er als de kippen bij om namens de Boys de bal binnen te tikken: 0-2. Met die stand werd ook gerust in Wychen.

In de tweede helft drong AWC met twee door hoofdtrainer Camiel Jager ingebrachte spelers aan zonder echt gevaarlijk te worden. Een schot van Safa Kizir en een kopbal van Daan Pouwels belandden in de veilige handen van Boys-goalie René Kok. Na 65 minuten brachten hoofdtrainer Karlo Meppelink en zijn assistent Henk Harmens Sil Derks in het veld voor Jordy Harms. Het moegestreden AWC leek het geloof in een goede afloop steeds meer te verliezen. Bij snelle tegenstoten kwamen er kansen voor de Boys voor achtereenvolgens Ramon de Jong, Jos Hutten, Bram Hooijer, Juliën Derks, Sil Derks, die echter niet werden verzilverd.

Keeper René Kok keerde in de 81ste minuut op knappe wijze een inzet van Jorn Reuvers van AVW met de voet en toen leek de thuisploeg het helemaal op te geven. In de 88ste minuut werd de wedstrijd in het slot gegooid. Een lange crosspass van Ramon de Jong bereikte Bram Hooijer, die zijn directe tegenstander omspeelde en de bal onder keeper Jan Evers door in het doel schoof: 0-3. Het sterke collectief van Vroomshoopse Boys had daarmee een hele knappe overwinning op hoofdklasser AWV geboekt, dat tot grote voldoening van de meegereisde Boys-supporters. Knap was ook dat de gedwongen afwezigheid van de middenvelders Leon Dogger, Jelle Drees, Tom Pierik en Ton Kunst op een uitstekende wijze werd opgevangen. Dat was weer een bewijs van een kwalitatief brede selectie.

Dor deze verdiende overwinning is nu de kwartfinale van het toernooi om de districtsbeker van de KNVB bereikt. Als ook de volgende tegenstander aan de zegekar wordt gebonden, is de halve finale bereikt. Tevens betekent dit dan een startbewijs voor het grote bekertoernooi van de KNVB voor het volgend seizoen met deelname van Betaald Voetbal Organisaties. Deze verrassende, maar volkomen verdiende bekerwinst in Wijchen geeft vertrouwen voor het competitieduel van de Boys tegen koploper DOS Kampen, dat aanstaande zaterdag om 15.00 uur in de Hanzestad wordt gespeeld.

Foto’s: Erwin Heuver.