Prima teamprestatie houdt Amicitia in de overgangsklasse

Nog maar amper drie weken geleden hing de sportieve vlag er in Vriezenveen wat slapjes bij. De prestaties van de Vriezenveense formatie waren dit seizoen te vaak ondermaats en de nodige wedstrijdpunten ontbraken. Het degradatiemonster lag op de loer, het zelfvertrouwen was ver te zoeken en de achterban was meer dan kritisch. Amicitia wil een stabiele korfbal overgangsklasser zijn en blijven. Maar de realiteit in de afgelopen seizoenen toonde te vaak dat zoiets veel meer dan een uitdaging is.

Met de komst van trainer/coach Manfred Hofstede moest er snel het nodige veranderen en verbeteren. Geen eenvoudige opgave met nog drie wedstrijden te gaan. Het veel besproken schokeffect werd benut via een prima uitzege op OWK. De tweede wedstrijd thuis tegen titelkandidaat Nic ging maar net verloren. En afgelopen zaterdag was het erop of eronder: winst in en tegen Heerenveen zou een prima stap betekenen naar rechtstreekse handhaving. Dan moest wel het Groningse Nic winnen van De Hoeve. En de wens werd werkelijkheid.

Eenvoudig ging het niet voor Amicitia. De gehele eerste helft waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Heerenveen schoot met scherp en won veel duels. Amicitia kon pas na zes minuten de gelijkmaker produceren maar meteen ook afstand nemen (4-4 en 4-6). Halverwege herhaalde zich die situatie (8-8 en 8-10). Na de 10-10 en 11-11 werd bij de stand 13-13 de kleedkamer opgezocht.

De meegereisde supporters kregen andermaal een spannende tweede helft voorgeschoteld. In de beginfase nam Heerenveen ruim afstand (21-15), miste Amicitia twee strafworpen en leek een gewenst scenario voor de oranjekragen verder weg dan ooit. Via een time-out gaf coach Hofstede beheerst en duidelijk instructies aan zijn spelers om de achterstand in te kunnen lopen. Er ontstond een flinke strijd en Amicitia vocht zich terug in de wedstrijd (25-25). Het geloof in eigen kunnen werd onderstreept door een treffer van ‘stand-in’ Dick Schipper vijf minuten voor het einde (28-28). Wat volgde was een nog spannender slot waarin Amicitia via prima scores terecht aan het langste eind trok. Eindstand 28-31.

Blije gezichten na afloop bij spelers, staf en supporters. Een collectieve teamprestatie bracht uiteindelijk het vurig gewenste en zelf afgedwongen resultaat. Twitter bleek de uitkomst om de wedstrijd Nic-De Hoeve (eindstand 39-23) te volgen.