Hilde Jager: “Mijn uiteindelijke doel is om mij te plaatsen voor de Olympische Spelen”

Op het Grand Slam judo toernooi in het Duitse Düsseldorf streed ze tot het laatst om de medailles, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats.

Maar, Hilde Jager, je moet wel super trots zijn geweest?

“Ja super trots! Een Grand Slam is het hoogste toernooi waar je kunt staan (op de WK en Olympische Spelen na), dus dat ik hier nu al zo hoog kon eindigen had ik nooit verwacht. Het geeft me vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Je begon al uitstekend tegen de nummer tien van de ranglijst. Raak je dan in een flow of blijf je met beide benen op de grond staan?

“In de eerste wedstrijd won ik inderdaad van een goede tegenstander. Daar was ik natuurlijk heel blij mee, maar eigenlijk is het toernooi na de eerste ronde pas net begonnen. Dus ik heb gelijk weer goed gefocust op het volgende potje.”

Wanneer ben je met judo in aanraking gekomen en door wie?

“Mijn vader vond het een goed idee voor mij en mijn broer/broertje om een jaar op judo te gaan als kind. Hij vond dat belangrijk voor onze ontwikkeling, zo leer je bij judo om goed te vallen, maak je lichamelijk contact met leeftijdsgenootjes en is het goed voor je zelfverdediging (zelfvertrouwen). Ik ben daarom op mijn 4e eens bij judo gaan kijken, en uiteindelijk vond ik het zo leuk en bleef het dus niet bij een jaartje ;-).”

Judo kent naast de verschillende gewichtsklassen, ook het het banden en slippen systeem. Kun je dat uitleggen hoe dat gaat?

“Klopt, ik kom uit in de gewichtsklasse tot 70 kilogram. Als je begint met judo krijg je de witte band. Naarmate je ouder wordt kun je door middel van examens doen een nieuwe slip of band halen. In de volgorde van: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en uiteindelijk zwart. De zwarte band kun je ook halen door Nederlands kampioen te worden, zo heb ik mijn zwarte band gehaald.”

Hoe vaak train je in de week?

“Ik train doordeweeks op het nationaal trainingscentrum op Papendal bij de Nederlandse selectie. Ik train dagelijks 2 keer en dat zijn trainingen van zo’n anderhalf uur. ‘s Ochtends heb ik dan kracht- of conditietraining, met daar achteraan een judo techniektraining. In de avond is de judo training. In het weekend ben ik thuis in Markelo.”

Heb je professionele trainers tot je beschikking?

“Ik train bij de Nederlandse selectie, en daar zijn ook de beste trainers van Nederland. Zowel de judo trainers als de krachttrainers.”

Je bent nu 21, maar in de tijd dat je in Holten op school zat was sport te combineren met school?

“Ik heb tot en met de 4e klas VWO in Holten op school gezeten. Ik merkte dat het steeds lastiger werd om veel weg te zijn en vaak te kunnen trainen in verband met school. Daarom heb ik na de vierde klas (op 15-jarige leeftijd) de keuze gemaakt om te verhuizen naar Heerenveen. Daar kon ik een fulltime trainingsprogramma gaan volgen en daarnaast naar de Talentenacedemie op school om daar mijn VWO diploma te halen. Op deze school werd sport op nummer 1 geplaatst, waardoor ik sport en school goed kon combineren. Ik heb uiteindelijk mijn examenjaar in 2 jaar opgesplitst. Nu studeer ik Gezondheid en Maatschappij op de universiteit in Wageningen. Hier houden ze ook goed rekening met topsport.”

Alleen maar aan judo gedaan of ook nog andere sporten?

“Ik heb als klein meisje nog op ballet gezeten, wat later Jazz dansen werd, dit heb ik nog wel aardig lang gedaan tot en met mijn 12/13e. En ik heb nog 2 jaar getennist wat ik ook heel leuk vond om te doen.”

De overgang naar het Goorse AK Sportpromotions kun je dat aanmerken als een soort doorbraak?

“Een doorbraak niet nee. AK Sportpromotions is een managementbureau dat allerlei sporters helpt, van talenten tot wereldtoppers. Voor mij was het nu een mooi moment om met Aschwin te gaan samenwerken, omdat er nu steeds meer dingen op me afkomen naast het judoën.”

Wat regelen ze allemaal voor je?

“Dat zijn verschillende dingen, maar ze kijken vooral ook met me naar de toekomst. Mijn uiteindelijke doel is natuurlijk om op de grote toernooien te presteren en als dat zo is, zal er meer op me afkomen. Door mij daarin nu al wat uit de wind te houden, zorgen ze ervoor dat bij die prestaties waarop ik hoop, zij rust rond mij kunnen creëren. Op dit punt in mijn carrière zorgen ze echter juist ook voor wat meer media-aandacht en kijken we samen naar sponsormogelijkheden. Eigenlijk kan ik voor alles waar ik tegenaanloop buiten het judo bij ze terecht.”

Kijken ze ook waar voor jouw de beste toernooien zijn om ervaring op te doen of gaat dit via de judobond?

“Nee, dat doet de judobond.”

Geeft AK Sportpromotions jouw een stuk maatschappelijke/financiële zekerheid?

“AK Sportpromotions geeft mij vooral de zekerheid dat ik iemand heb om op terug te vallen met vragen. Zij hebben ervaring met talent, maar ook met olympische kampioenen. En ze helpen me om te kijken of ik meer financiële zekerheid kan krijgen.”

Ook regelen ze de PR voor je. Hoe belangrijk is die PR?

“Ik denk dat die best belangrijk is. Judo is een sport die in Nederland toch vooral in de belangstelling staat tijdens de Olympische Spelen. Die moet ik eerst nog maar eens zien te halen. Ze helpen mij nu met het brengen van nieuws op mijn website en via persberichten, op het moment dat de prestatie echt wat groter is. Op die manier krijg ik nu wel wat meer aandacht in de regio en dat is voor mij ook wel belangrijk, omdat ik hoop met bedrijven in de regio te gaan samenwerken.”

Wij van www.sportintwente.nl besteden ook veel aandacht aan vooral regionale sporters. Hoe kijk jij daar tegenaan samen met AK Sportpromotions?

“Dat vind ik een super goed initiatief. Nationaal is het heel moeilijk om in het nieuws te komen en bij de grotere regionale media zie je toch dat de nadruk vaak op bijvoorbeeld voetbal ligt. Het is fijn dat anderen ook de moeite nemen om de andere sporters in de regio onder de aandacht te brengen.”

Wat is uiteindelijke doel wat je graag wilt bereiken, uiteraard stap voor stap?

“Mijn uiteindelijke doel is om mij te plaatsen voor de Olympische Spelen. Stel dat gaat mij lukken, dan zal ik daar ook zeker voor een medaille gaan. Op korte termijn is mijn doel om een medaille te halen op een Grand Prix of Grand Slam.”

En gaat dat lukken?

“Ik hoop natuurlijk van wel! Ik ben er elke dag mee bezig en ik ga er alles aan doen om mijn doelen te bereiken.”

Foto’s: Rens Jager en Facebook Hilde Jager.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer