Jennette Jansen: ‘Mijn handicap heeft mij nooit tegengehouden’

Wie is Jennette Jansen?

Ik ben wereldkampioen Handbiken voor zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Ik maak gebruik van een rolstoel, vanwege mijn been amputaties. Mijn handicap heeft mij nooit tegengehouden om het allerbeste uit mijn leven te halen. Sinds 2017 ben ik Full Time Topsporter met steun van het NOC NSF.

Ik ben een zeer gedreven sporter die op diverse disciplines heeft meegedaan aan 6 Paralympics. Mijn focus ligt nu op Tokyo 2020 om mij daarvoor te kwalificeren en uiteraard ook voor het hoogst haalbare, “Goud” te gaan strijden

Hoe ziet een (trainings)week er doorgaans uit voor jou?

Mijn trainingen bestaan voornamelijk uit het trainen op mijn handbike zo tussen de 17 en 20 uur. Daarnaast train ik nog 2x per week in de sportschool.

Je bent nu een tijdje overgestapt op de ligfiets. Hoe bevalt dit?

Ik ben sinds november 2017 overgestapt van de kniebike op de ligbike. Dit was een grote verandering vooral omdat je nu met minder spieren (alleen bovengedeelte van je lichaam) je fiets moet voortbewegen. Uiteindelijk bleek toch dat de reden van mijn overstap (rugklachten) verdwenen en dat was toch echt een heel belangrijk punt.  Deze overstap is een juiste keuze geweest, want in 2018 ben ik dubbel wereldkampioen geworden in Italie.

Vòòr het ligfietsen heb je diverse andere takken van paralympische sport bezocht: rolstoelbasketbal, wheelen en handbiken. Hoe je terug op deze disciplines en waarom ben je overgestapt?

Het wheelen was het begin van mijn sportcarrière. Ik heb hierin 3 gouden medailles behaald en 2 zilveren en 1 bronzen medaille tijdens de Paralympics in resp. Seoul en Barcelona. Ik was voornamelijk goed in de langere afstanden deze duur en taaiheid kwam mij later tijdens het handbiken ook weer goed van pas.

Na mijn atletiekperiode wilde ik graag weer in een team actief zijn en ben toen overgestapt naar het rolstoelbasketbal. Je hebt als team toch minder druk op je schouders en dit vond ik destijds toch heel belangrijk. Overigens haalden wij met ons team een zilveren medaille bij de Paralympics in Atlanta.

Na mijn basketbal avontuur ben ik uiteindelijk overgestapt naar het handbiken, omdat ik toch wel weer toe was aan een individuele sport. Mijn sportverleden vanuit het wheelen had veel overeenkomsten en hier kon ik veel gebruik van maken.

Hoe onderscheid jij jezelf met anderen in de sport? Waar liggen jouw kwaliteiten?

Ik heb door de vele jaren als sporter op het hoogste niveau veel ervaring opgedaan. Waarbij je exact weet wat je moet doen en laten. Ik leg de lat voor mij zelf erg hoog en ben niet gauw tevreden. Ik ben meestal wel bezig met de zaken die nog kunnen verbeteren. Terwijl ik soms ook best mag genieten van een prestatie, maar dit kan ik maar heel kort.

Hoe kijk je terug op 2018?

Ik kan terugkijken op een topjaar. Het hele jaar door heb ik mooie resultaten gehaald en ook World Cup-wedstrijden gewonnen, naast mijn WK titels. De lat ligt hierdoor wel erg hoog voor komend seizoen.

 

Wat zijn jouw doelen voor de komende tijd? De paralympische spelen in 2020 in Tokyo zal er vast tussen staan?

Mijn hoofddoel is Tokyo 2020. Maar hiervoor dien ik het komende jaar al punten te verzamelen en dus podiumplaatsen te rijden. Dit jaar is dus ook een heel belangrijk jaar, waarbij het hoogtepunt ligt bij het WK in Emmen 12 t/m 15 september 2019.

Hoe ga je je hierop voorbereiden?

Als voorbereiding heb ik het begin van het jaar een trainingsstage gehad van 3 weken in Florida vanwege het milde klimaat. Vanaf medio april vertrek ik naar Italië om daar mijn laatste trainingsweken te doen als voorbereiding op de 1e World Cup van het Seizoen eveneens in Italië. Een week na de WC in Italië zal ik doorreizen naar België waar WC nummer 2 op de planning staat.  Daarna ga ik diverse C1 wedstrijden rijden in Duitsland en Zwitserland. Voor het WK Emmen zal er nog een hoogtestage worden gedaan om vervolgens fit aan de start te staan bij het WK in Emmen in september.

En daarna?

Ik heb nog niet nagedacht wat ik na Tokyo 2020 wil gaan doen. Het is ook afhankelijk hoe ik de laatste 2 jaar nog kan presteren. Belangrijk is dat ik geen blessures krijg en fit blijf, verder zie ik wel. 

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept?

Het WK van 2018 was mijn eerste grote wedstrijd waar ik een gouden medaille haalde en ook mijn partner en familie aanwezig was. Zo speciaal dat je je blijdschapstranen met je dierbaren kunt delen. 

En is er een prestatie waarop je het meest trots bent?

De tijdrit van het WK van 2018.

Met jouw doorzettingsvermogen komen er zeker nog meer prijzen in de kast. Houdt het dan nooit een keer op?

Dat weet bijna niemand. Ik zal zeker blijven doorgaan mezelf te verbeteren en tot de limit te gaan, dan zullen we zien hoe het verder gaat.

Wat voor een tip zou je een beginnend paralympisch sporter geven om hetzelfde te bereiken wat jij allemaal hebt bereikt?

Je moet bereid zijn hard te trainen en ook consequent te zijn met je trainingen. Ook is het maken van keuzes om bepaalde dingen te laten voor je sport zeker heel belangrijk. Blijf in jezelf geloven!!!

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Leuke mogelijkheid om sporters uit Twente een podium te geven om meer over jezelf te vertellen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer