Rob Kienhuis: ‘Als de bal te water komt denk ik nergens meer aan’

Vorige week werd het tweede Heren-team van VKC ’03 te Tubbergen kampioen in de 4eklasse! Nummer 3 VZ&PC H3 werd in Vriezenveen verslagen met 8-14. Een goed moment om ervaren waterpoloër Rob Kienhuis, ervaren lid van VKC’03, te interviewen.

Wie is Rob Kienhuis?

Ik ben 33 jaar en geboren in Tubbergen. Inmiddels ben ik woonachtig in Geesteren. Dit samen met Anne Sauer en onze kinderen. Wes is 3 jaar en Maud is pas 5 maand.

Wat vind je nou zo leuk aan waterpolo?

De dynamiek en de teamsport spreken mij enorm aan. Het spel wisselt veel en je bent nooit alleen maar een aanvaller of alleen een verdediger. Je doet het met z’n allen en dus als team. Tevens vind ik het tactische spel dat waterpolo ook kan zijn leuk om te spelen.

Wat is je favoriete positie?

Dat is erg lastig te zeggen. Het spel verdelen vanuit de tweede lijn zodat de juiste speler op de juiste postitie ligt om zo tot scoren te komen mag ik graag doen. Tevens is midvoor (Spits) een mooie positie. Fysiek en conditioneel vergt dit veel van een speler, dat is wel wat ik mooi vind.

Wat voor soort waterpoloër ben je? Hoe kun jij je als waterpoloër onderscheiden met andere spelers?

  • Ik ben wel een denker. Graag mijn tegenstander een stap voor zijn. Situaties inschatten en hier naar handelen. Een duel aangaan mag ik ook graag doen.
  • Weer komt het denken wederom om de hoek kijken. Ik probeer altijd situaties in te schatten en ook hier ben ik graag een stap voor op de rest.

Hoe lang doe je al aan waterpolo en altijd al bij VKC ‘03?

Op mijn 5eben ik lid geworden van ‘De Vlaskikkers’. Later is dit VKC’03 geworden (fusie tussen Ootmarsum en Tubbergen). Ik speel inmiddels al zo’n 28 jaar waterpolo. Wel ben ik in de jeugd uitgekomen voor het Overijsselsteam, dit was overigens niet club gebonden.

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan waterpoloën?

Met name door mijn moeder ben ik waterpolo gaan spelen. Zij speelde destijds in het 1damesteam, dat in de bondsklasse uitkwam. Ook mijn oom speelde deze mooie sport. Hij droeg altijd nummer 2, dit nummer heb ik van hem overgenomen.
Hoe leeft de sport waterpolo in je familie en omgeving?

  • In het gezin heeft de waterpolo een grote rol gespeeld. Beide zussen, mijn moeder en oom beoefenden deze sport. Mijn pa zag ik als een soort coach, hij was ook fanatiek aanwezig.
  • In de omgeving is waterpolo niet echt bekend, zeker niet in Geesteren. Dit komt denk ik doordat er geen zwembad aanwezig is. Het is vooral voetbal, handbal en volleybal dat hier de toon zet.

Wat betekent waterpolo voor jou?

Het betekent veel voor mij. Het is mijn uitlaadklep, lekker de kop leeg maken. Als de bal te water komt denk ik nergens meer aan. Tevens is de club ook erg belangrijk. Het is een hechte vereniging waar iedereen goed met elkaar op kan schieten. Het voelt als thuis in zwembad ‘De Vlaskoel’ door de band die iedereen met elkaar heeft.

Met VKC ’03 Heren 2 zijn jullie kampioen geworden in de 4eklasse! Wat maakt jullie team een echt kampioensteam?

We hebben een goede mix van jong en oud. De ‘oude garde’ weet de jeugd goed aan te sturen en de jonge jongens willen er voor werken.

Hoe heb je de kampioenswedstrijd, en de weg hier naartoe, beleefd?

  • Het begin was moeizaam. Het leek alsof de spanning er goed in zat bij het team. De verdediging lag het hele seizoen goed maar hier liet iedereen zijn man teveel vrij. In de tweede helft werden we beter en kwamen we goed in ons spel waardoor we er conditioneel overheen konden gaan!
  • De weg er naartoe was mooi. We hadden als doelstelling top 4 te gaan spelen. Met een geheel nieuw team zijn we aan de competitie begonnen en dat is altijd wennen. Tevens met 2 nieuwe coaches, Richelle Harberink en Laurissa Krom, beide onervaren, wisten we niet wat we konden verwachten. Naarmate het seizoen vordert ga je toch geloven in promotie en dan is het mooi dat we dat waar maken.

Hoe kijk je dan terug op afgelopen jaar?

Het was een bijzonder jaar. Zeker omdat het tweede team vorig seizoen nog degradeerde. Met hard werken in de trainingen en samen trainen met het eerste zijn we sterker geworden. Iedereen heeft er plezier in en dat zie je overal in de terug. Wedstrijden, trainingen maar ook in de kantine. Ik vind het mooi als ook de jonge jongens hun weg weten te vinden bij de senioren.

Volgend seizoen mag het een niveau hoger vanwege het kampioenschap. Hoe kijk je hier naar uit?

Ik zie dit zeker met vertrouwen tegemoet. Als we dit team grotendeels kunnen behouden maken we zeker kans om wederom een goed jaar neer te zetten. Er gaan natuurlijk een paar jongens naar het eerste. Dat gebeurt nu eenmaal als ze het goed doen in het tweede. Buiten dat moeten we goed mee kunnen komen en het iedere tegenstander moeilijk kunnen maken.

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept, naast natuurlijk de gewonnen kampioenswedstrijd tegen VZ&PC?

De uitwedstrijd tegen Losser was een mooie pot. Wij stonden 1een zij 2e. We zijn in volle bezetting op komen draven maar ook Losser wilde thuis van zich laten horen. Een flink bezette bank aan hun zijde was dan ook een feit. We kwamen eerst achter maar hebben ons daarna goed terug geknokt, wisten op voorsprong te komen maar ook hier liet Losser zien over veerkracht te beschikken. Pas in de laatste periode konden we een gat slaan en hiermee de winst binnen te halen. Vanaf deze wedstrijd wist ik dat we voor het kampioenschap konden gaan. Dit was voor mij eigenlijk de kampioenswedstrijd.
Kun je in het kort uitleggen hoe een trainingsweek en een wedstrijd er voor jou uit ziet?

  • Helaas hebben we te weinig uren om echt goed te kunnen trainen. We trainen op dinsdag maar 3 kwartier van 20.00 uur tot 20.45 uur en op de donderdag een uurtje, 21.00 uur tot 22.00 uur. Naderhand pakken we natuurlijk wel het welbekende biertje in de kantine nog even mee.
  • Een wedstrijd begint in overleg met de coaches. Wie gaan er spelen en welke tactiek passen we toe. Hierna begint de voorbespreking met het team en gaan we beginnen aan de warming-up. Met een beetje gezonde spanning begint de wedstrijd en ga ik fanatiek van start. Voorop in de strijd hoop ik dan de overwinning binnen te slepen.

Wat doen jullie tussen twee seizoenen in ter voorbereiding op het volgende seizoen?

Tussen twee seizoenen door doen we eigenlijk niets aan voorbereiding. Er zijn wel toernooien waar we aan deelnemen maar dit is meer voor de fun. Zelf houd ik graag de conditie op pijl en zwem iedere donderdagavond in Ootmarsum enkele kilometers. Ook trek ik de hardloopschoenen aan of ga mountainbiken.

Wat wil je met je huidige club bereiken en is dit realistisch?

Met VKC’03 heb ik eigenlijk bereikt wat ik wilde bereiken. Evenals mijn moeder wilde ik bond gaan spelen. Ik had ervoor kunnen kiezen naar een andere vereniging te gaan die al op hoger niveau actief waren. Mijn doel was de bond te halen met VKC’03. Dit was realistisch maar hiervoor zouden we wel 3x moeten promoveren. Dit is gelukt, we zijn binnen 4 jaar 3x gepromoveerd.

Wat voor een tip zou je een beginnend waterpoloër geven om hetzelfde te bereiken wat jij nu hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Zorg dat je op jonge leeftijd begint met waterpoloën. Hierdoor kun je jezelf makkelijker de technieken aanleren die nodig zijn om goed te kunnen zwemmen of een bal te kunnen vangen/gooien.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Het is een mooie rubriek. Het is de uitgelezen kans om sporten zoals waterpolo onder de aandacht te brengen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer