Quenda Kuitert: “Ik heb ook wel even nagedacht of ik het ging doen”

Quenda Kuitert is komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer/coach van KV Rigtersbleek/Cottus, vanaf seizoen 2019-2020 volgt zij Patrick Hage op.

Een sprong in het diepe Quenda?

Dat zeker. Ik heb ook wel even nagedacht of ik het ging doen, maar toen mijn collega zei: ‘Het gaat erom of je lef hebt of niet’, was de keuze gemaakt.

Maar vertel. Wie is eigenlijk die Quenda Kuitert?

Ik ben 30 jaar, geboren in Enschede, woon samen met mijn vriend Tom en twee kinderen Sven en Job. Werkzaam bij Sportfederatie Berkelland als Combinatiefunctionaris Onderwijs, Sport en Welzijn. Vroeger op de basisschool zaten 30 van de 36 klasgenootjes op korfbal, dus ik ‘moest’ ook wel.

Je bent al jong begonnen bij Rigtersbleek. Een beetje “het kind van Rigtersbleek”?

Niet persé ‘het’ kind, maar wel één van de kinderen. In de jeugd altijd in lagere teams gespeeld en pas in de senioren in de selectie gaan spelen. Met altijd veel vrijwilligerstaken: jeugdactiviteiten organiseren, jeugdteams trainen, in de technische commissie, het bestuur en hier en daar een leuke avond voor senioren organiseren. Een veel gehoorde vraag van mijn ouders over de Bleek: ‘Woon ie daar ofzo’? Dus dat zegt wel genoeg denk ik.

Je begint aan de job zonder een KNKV trainersdiploma, dus op ervaring?

Ik zal zeker gebruik gaan maken van mijn korfbalervaring, maar daarnaast ben ik natuurlijk wel bekend met het voor een ‘sportgroep’ staan. Voor mijn werk verzorg ik gymlessen aan basisschoolleerlingen, valpreventie aan ouderen en ben ik ook nog druk met verenigingsondersteuning. Zo loopt er nu toevallig een traject bij KV Olympia’22 waarbij ik de jeugdtrainers begeleid in het training geven. Volgend jaar mag ik dan mijn eigen tips en trics in de praktijk gaan brengen.

Wat is de reden dat je over een paar weken stopt met actief korfbal te spelen?

Het spelen in het 1e kost gewoon hartstikke veel energie en kracht. Ik merk dat ik na het krijgen van mijn twee kinderen er veel meer voor moet doen en dan nog mijn oude niveau niet kan halen. Dat frustreert en daarom is het klaar.

Je had toch ook in het tweede of derde kunnen gaan spelen en spelers begeleiden naar de top?

In mijn hoofd ben ik nog veel te fanatiek. Zeker omdat ik nu nog wel in 1 kan spelen, maar alle moeite er niet meer voor wil doen. Na mijn 1e zwangerschap ben ik ook begonnen met rustig opbouwen in 3, dat was klaar na twee trainingen. Het past nu nog niet bij mij.

Hoe reageerden jouw medespelers/sters op dit besluit?

Voordat ik aan dit seizoen begon wisten ze al dat dit mijn laatste jaar zou zijn, dus het was geen verrassing.

Hoe zie je jezelf straks in deze functie. Een soort verbinder?

Inderdaad als verbinder. Positief, duidelijke afspraken en ideeën hoe we als team een tegenstander aan kunnen pakken.

Wat waren jouw hoogte en diepte punten als speelster?

Hoogtepunt was zeker de kampioensdag waarbij we met 1, 2 en 3 kampioen werden en naar de Overgangsklasse promoveerden. Dat veldseizoen hebben we ons zo onverwacht terug geknokt in de strijd om het kampioenschap, echt gaaf!
Dieptepunt was een jaar later het gemiste kampioenschap in de zaal, geblesseerd vanaf de bank aanzien. En natuurlijk de wedstrijd in de junioren….36-1 winnen, 0x scoren en wel 1 tegen. Oei oei, toen ben ik wel even uitgelachen.

In de zaal deden jullie dit seizoen lang mee om de titel met NKC. Uiteindelijk werd het een derde plaats. Tevreden?

NKC was gewoon de sterkste ploeg dit zaalseizoen en zijn terecht kampioen geworden. Wij hadden eigenlijk op de 2e plek kunnen eindigen, maar het vizier op plek 1 was weg en daarmee ook de scherpte.

Op het veld staan jullie na de nederlaag tegen ODIK op de vijfde plaats met zeven uit negen. Dat wordt nog billen knijpen of niet?

Er komen nu 4 belangrijke wedstrijden op rij. Als wij hierin gewoon ons basisniveau of hoger halen zal er niks aan de hand zijn. Komend weekend, 11 mei, wacht hekkensluiter KVZ uit. Daar moet punten gepakt worden want in de laatste wedstrijd wacht thuis titelkandidaat NKC.

Kijkend naar Enschede. Drie clubs in Enschede en ook nog Ons Clubje in Glanerbrug. Niet een beetje teveel van het goede om de top te bereiken? Topteam Enschede korfbal zou toch mooi zijn?

Het is tijd dat KV Enschede er komt. Niet alleen voor de selectie, maar juist voor de jeugd en voor de lagere teams. Genoeg spelers voor 8 of 9 seniorenteams, zodat iedereen op zijn/haar niveau kan spelen. Met de selecties bij elkaar kun je een sterk 1e, 2e en 3e maken, maar juist voor de mensen die hier niet in komen is het ook belangrijk. Het is niet leuk om met iemand te spelen die minder is, maar ook niet om te spelen met iemand die beter is. Altijd de zwakste schakel zijn of met alle clubs bij elkaar en een team waarbij jij precies past qua niveau…ik wist het wel.

En het allerbelangrijkste de jeugd heeft de toekomst. Nu is het puzzelen: ‘Moeten we die of die vervroegd over laten gaan’. ‘Oh toch een jongen te weinig, dus geen wedstrijdkorfbal’. Dat mag toch niet met zoveel korfballers in Enschede!!! We vinden allemaal het spelletje korfbal leuk en daarnaast is een volle kantine natuurlijk ook gezelliger.

Vooruitkijkend. Ga je veel veranderen als je voor de ploeg staat en moeten er nieuwe spelers/sters bij?

De huidige spelers ken ik natuurlijk door en door, dus ik heb wel een idee hoe ik het volgend jaar wil aanpakken. De huidige selectiespelers zijn nog jong en hebben nog genoeg potentie, maar nieuwe spelers zijn natuurlijk altijd welkom.

Op het veld/zaal ben je bloedje fanatiek. Gaat dat ook straks langs de lijn gebeuren?

Dat hoop ik wel, alhoewel dat natuurlijk ook een valkuil kan zijn. Ik hoop dat ik met mijn enthousiasme de spelers in het veld straks ook zo fanatiek mee kan krijgen, dan is de 1e stap richting de overwinning al gehaald.

Wat vindt je van de persaandacht voor het korfbal. Volgens mij mag het wel een paar onsjes meer zijn en zouden wij als www.sportintwente.nl een podium voor jullie sport kunnen zijn?

Dat zou inderdaad wel meer mogen. Die paar regeltjes in de regionale kranten vallen wel tegen, maar dat geldt natuurlijk voor alle sporten waarbij je niet met een voet tegen de bal schopt.

Foto’s: Erwin van den Broek.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer