45 jaar CSI Twente met FEI Nations Cup of the Netherlands

CSI Twente viert haar 45-jarig jubileum met de organisatie van de Longines FEI Nations Cup™ of the Netherlands voor dressuur op driesterren en springen op vijfsterren niveau. Daarmee komt de wereldtop voor beide disciplines van 20 tot en met 23 juni naar het bekende terrein van Erve Maathuis in Geesteren. Bondscoaches Rob Ehrens en Alex van Silfhout stellen hun sterkste teams op en maken van de landenwedstrijden een belangrijke observatie richting de Europese Kampioenschappen in Rotterdam. “We gaan voor een topeditie van dit 45ste CSI Twente”, vertelt concoursdirecteur Rob Maathuis enthousiast. Na 1989 en 1994 is het de derde keer dat CSI Twente gastheer is van de Longines FEI Nations Cup™ springen en beleeft het een primeur bij de dressuur. Beide worden normaliter tijdens het CHIO Rotterdam verreden.

Grote Prijs al op vrijdag
Het CSI Twente begint dit jaar op zondag 16 juni en vanaf donderdag 20 juni komen de combinaties op vijfsterren niveau in actie. De Longines Grand Prix of Twente rijden de topcombinaties op vrijdag. De Longines FEI Nations Cup™ voor de springruiters is zondagmiddag. De landenwedstrijd voor de dressuur wordt op zaterdag 22 en zondag 23 juni verreden.

Nederland krijgt bij de dressuur concurrentie van de teams van Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Zweden, Frankrijk en België. “Concurrentie is goed. Dat houdt iedereen scherp. We zijn goed voorbereid en hebben er zin in. 45 jaar CSI Twente, een jubileum. We gaan dan ook voor een top-editie’, kijkt Maathuis vol verwachting vooruit.

Nederlands dressuurteam

Alex van Silfhout stelt in Geesteren zijn momenteel sterkste equipe op. De bondscoach heeft de top vier van het onlangs gehouden NK Dressuur opgeroepen. Emmelie Scholtens (Gorinchem) zal kiezen tussen Apache en haar hengst Desperado, die onlangs imponeerde in Compiègne. Het team bestaat verder uit Edward Gal (Oosterbeek) met Glock’s Zonik NOP (foto) Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) en Glock’s Dreamboy NOP en Anne Meulendijks (Heeze) op MDH Avanti NOP.

Daarnaast komen alle kaderleden aan start op Erve Maathuis in het CDI3*. Dat zijn Adelinde Cornelissen, Marlies van Baalen, Danielle Heijkoop, Patrick van der Meer, Diederik van Silfhout en Thamar Zweistra.

Team Rob Ehrens

De Longines FEI Nations Cup™ van Geesteren is een week na die van Sopot, waar Nederland aan start komt. Geesteren is de tweede van de vier landenwedstrijden waar Oranje punten verzamelt om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. Geesteren is de tweede observatiewedstrijd voor de springruiters na het NK in Mierlo richting het EK in Rotterdam. Bondscoach Rob Ehrens zal zijn team voor Geesteren bekend maken na het Pinksterweekend, waarin zijn combinaties op veel internationale wedstrijden actief zijn.

Ehrens: “We hebben het thuisvoordeel en ik wil mezelf niet in de vingers snijden door de ploeg te snel bekend te maken, omdat er nog wat twijfels zijn. Daarvoor is deze wedstrijd te belangrijk voor ons. In Geesteren willen we voor eigen publiek zo goed mogelijk voor de dag komen. De combinaties die we kiezen, moeten in een flow zitten.”

CSI Twente 2019

Vrijdag 21 juni

17.30 uur Longines Grand Prix of Twente CSIO5* 1.60m

Zaterdag 22 juni

17.30 uur Grote Prijs CSI2*, 1.45m

15.35 uur CDIO3* Grand Prix (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)

Zondag 23 juni

12.15 uur CDIO3* – Grand Prix Special (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)

14.25 uur CDIO3* – Kür op Muziek (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)

14.45 uur CSIO5* – Longines FEI Nations Cup™ Jumping of the Netherlands 2019 (1e manche)

16.10 uur CSIO5* – Longines FEI Nations Cup™ Jumping of the Netherlands 2019 (2e manche)

Foto’s Smolders en Gal:  © www.digishots.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer