Dafne Schippers steelt opnieuw de show tijdens de FBK Games

Het wordt haast een traditie, maar Dafne Schippers stelde  tijdens de FBK Games opnieuw niet teleur en won op imponerende wijze de 100 meter. Bovendien verbeterde de 26-jarige Utrechtse zondagavond haar beste seizoentijd van dit jaar op de 100 meter en bracht het van 11.38 in België twee weken gelden naar 11.06. Met de limiet voor de wereldkampioenschappen en Olympische op zak is het duidelijk dat Nederlands’ beste sprintster aller tijden weer helemaal terug is. Jamile Samuel kwam tot 11.28. Op ruime achterstand werd Tenerio uit Ecuador tweede (11.20) en de derde plaats was voor de Braziliaanse Rosa met 11.24. Jamile Samuel legde beslag op de vijfde plaats met een tijd van 11.28 en verbeterde daarmee ook haar  beste seizoentijd.

Sifan Hassan was blij weer in Nederland te mogen lopen, wilde haar Europees record op de 5000 meter verbreken, maar slaagde niet. Daardoor kon het recordtempo dat de Wavelight, de elektronische haas die via oplichtende lampjes aan de binnenkant van de baan het gewenste tempo aangeeft, niet gevolgd worden. De eerste drie volle ronden gingen nog in 69 seconden, maar toen daarna tweemaal een ronde van 71 seconden werd gelopen was het wel duidelijk dat dat de gewenste kers op de taart voor de FBK Games niet werd gehaald. Margaret Kipkemboi uit Kenia won in 14.37.22, de beste wereldjaartijd. Hassan werd tweede in 14.38.54, 16 seconden boven haar record. Hassan beloofde het publiek graag volgend jaar opnieuw een poging te wagen om het record te verbreken.

Een prachtige close finish tussen de Olympisch kampioene Brianna McNeal en de zilveren medaillewinnares van Rio Nia Ali werd in het voordeel beslist van laatstgenoemde: 12.75 om 12.76. Beide Amerikaanse vrouwen bleven daarmee de als vijfde finishende Nadine Visser ruim voor (13.10). Visser verbeterde wel haar beste seizoentijd en komt dichterbij de WK-limiet van 12.98. Omdat de WK pas eind september, begin oktober zijn heeft ze nog drie maanden te tijd om naar haar topvorm te groeien. Eefje Boons eindigde als zesde, 13,23 en Anouk vetter werd negende en laatste. Haar tijd van 13.70 betekende wel een verbetering van haar beste seizoentijd.

Foto’s: sportfoto-oost

Foto Sifan Hassan: Credits: FBK Games

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer