Geesteren en Boekelo mogelijk gezamenlijk decor voor EK’s 2023

CSI Twente en de Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportfederatie samen kandidaat gesteld voor de gezamenlijke organisatie van de Europese kampioenschappen springen en eventing in 2023. De kandidatuur kan eventueel aangevuld worden met de disciplines dressuur, paradressuur en vierspannen mennen.

CSI Twente is dit jaar al het toneel van een internationaal topevenement, als de Longines Jumping FEI Nations Cup™ en de FEI Dressage Nations Cup™ of the Neherlands tijdens de hippische klassieker op Erve Maathuis wordt afgewerkt. Voor deze gelegenheid groeit het CSI uit naar de hoogste status met vijf sterren. Rob Maathuis en Daniëlle Silderhuis-Maathuis bezochten afgelopen winter een congres met alle tien Nations Cup-organisaties op het hoofdkantoor van de FEI in het Zwitserse Lausanne. ‘We hebben daar van de gelegenheid gebruik gemaakt om naast de Nations Cup ook onze overige gezamenlijke Twentse ambities aan de top van de FEI voor te leggen. Twente staat er bij de FEI goed op als regio waar de hippische sport leeft en omarmd wordt. Een regio die goede ruiters en amazones heeft voortgebracht en nog steeds doet, alsmede een gebied waar sinds geruime tijd toonaangevende internationale evenementen worden georganiseerd met CSI Twente en de Military Boekelo-Enschede. Daarnaast speelt de infrastructuur een positieve rol, met de snelweg A1 als kloppende slagader. In een straal van circa 50 kilometer zouden in principe alle disciplines kunnen worden afgewerkt op bestaande toplocaties. Het springen in Geesteren, de eventing in Boekelo en mogelijk het mennen en de dressuur in het Duitse Riesenbeck en Hagen. Het hele Euregio-gebied langs de A1 is een paardensportregio pur sang. Het zou heel mooi zijn als wij op een dergelijke manier het erfgoed van de paardensport in deze regio kunnen waarborgen en onderstrepen.’

De kandidatuur bevindt zich nog in een oriënterende fase. ‘Geesteren’ en ‘Boekelo’ geloven echter dat ze beiden prima in staat zijn de organisatie van een Europees kampioenschap op zich te nemen. ‘Omdat de beslistermijn voor de bids voor de EK’s van 2021 en 2023 naar voren gehaald is moesten we onze interesse voor het preolympische jaar 2023 al vervroegd kenbaar maken. We hebben het in gezamenlijkheid gedaan omdat we denken dat dit positief afstraalt op de regio en je samen beter een vuist kunt maken. Maar we zitten nog volop in het traject om de contouren te onderzoeken, of er voldoende draagvlak voor is en of we er bij partners de handen voor op elkaar kunnen krijgen, voordat we definitieve stappen zetten. We willen met een gedegen verhaal komen. Pas dan is duidelijk of de intentie overeind kan blijven.’

Om de volledige sportkrant te lezen, klik hier!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer