Junioren op jacht naar NK titel klootschieten

Zondag stonden de Nederlandse kampioenschappen klootschieten voor junioren op het programma. Organiserende vereniging was dit keer KV de Huier in Geesteren. Door een vervelende samenloop van omstandigheden liepen de wedstrijden behoorlijke vertraging op, gelukkig waren de resultaten van de jeugdleden er niet minder om. Helaas waren de banen niet in optimale conditie, waardoor er geen nieuwe Nederlandse records zijn gegooid deze editie.

Voor veel ouders en/of begeleiders zijn de Nederlandse kampioenschappen spannender dan voor de deelnemers. Bij de meisjes in categorie 1 was er voor Tessa Koehorst (KV Beuningen) geen sprake. Zij had maar 9 schoten nodig voor de 500 meter op het onderdeel straat. Hanne Tijink (KV Wilskracht) had, net als Bente Kristen (KV de Toekomst) 10 schoten nodig. Hanne werd tweede met een verschil van 20 meter; Bente pakte het brons. Op het veld was Bente Hanne wel de baas. Bente won dit onderdeel met 235 meter in 5 schoten te gooien. Hanne werd tweede met 221,80 meter. Benthe Nijmeijer (KV Veldhoek) werd derde. Zij gooide 212,35 meter in 5 schoten. Bente Kristen was goed op dreef, op het onderdeel zetten pakte zij de eerste plaats. Bijzonder was dat Benthe Nijmeijer exact hetzelfde aantal meters gooide (18,30 meter) en daardoor werden er twee eerste prijzen uitgereikt. Yara Nordkamp (KV Java) werd derde.

Luuk Haarhuis (KV Veldhoek) won het onderdeel straat bij de jongens in de jongste leeftijdscategorie. Hij wist als enige 500 meter te gooien in 6 schoten; een geweldige prestatie! Bart Lohuis (KV Kluppelshuizen) werd tweede, voor Teun Luttikhuis (KV Beuningen). Bart had zich blijkbaar warm gegooid voor het onderdeel veld, dit onderdeel wist hij met twee meter voorsprong op Teun te winnen. Siem Voshaar (KV Wilskracht) werd derde met een afstand van 255,15 meter. Bart, Luuk en Teun verdeelden ook de prijzen op het onderdeel zetten. Bart gooide 23,18 meter, Teun 22,08 meter en Luuk 21,18 meter. Een prachtige, spannende strijd die in de toekomst waarschijnlijk nog een aantal mooie wedstrijden zal opleveren.

In categorie twee was Merle Aveskamp (KV Beuningen) het beste op onderdeel straat. Zij had 44 meter meer dan Imke Hulsemeijers (KV Wilskracht) en 80 meter meer dan Maaike Busscher (KV Niej Haarbig). Op het onderdeel veld was het mogelijk nog spannender. Imke Ten Thije Boomkamp (KV Nooit Gedacht) gooide in 5 schoten 360,80 meter. Merle Aveskamp kwam knap dichtbij de eerste plaats met een afstand van 359,30 meter, Imke werd derde met een afstand van 348 meter. Ilse won, naast het veld, ook het onderdeel zetten. Imke werd tweede en pakte daarmee haar derde beker van de dag. Ook Merle mocht wederom naar het podium, nu op de derde plaats te bezetten.

In categorie 2 bij de jongens deden maar liefst 35 jongens mee. Een geweldig aantal, dat laat zien dat het klootschieten ook onder de jeugd populair is. Julian Groeneveld (KV de Brink) had op straat genoeg aan 6 schoten om 500 meter te gooien. Zijn verenigingsgenoot Mika Smellink (KV de Brink) had ook 6 schoten nodig, maar kwam 6 meter tekort voor een eerste plaats. Alan Groeneveld (KV Wilskracht) werd derde. Bouw Snoeijink (KV Oud Ootmarsum) wist in vijf schoten bijna 380 meter te gooien op de veldbaan van de Huier. Alan Groeneveld mocht nu de tweede plaats in ontvangst nemen, Julian werd op dit onderdeel derde. Bouw wist zijn tweede onderdeel te winnen, door bij het zetten 35 meter te gooien door de lucht, met een klootje van 275 gram. Een geweldige prestatie. Nout Koehorst (KV Nooit Gedacht) werd tweede met een afstand van 34 meter, Sven Wargers (KV Nooit Gedacht) gooide 33 meter en won daarmee de derde prijs op dit onderdeel.

Wenke Maatman (KV Reutum) wist al haar tegenstanders te verrassen door met 9 schoten over de finish te komen. De finishlijn ligt bij categorie 3 en 4 overigens op 800 meter in plaats van 500 meter in de jongste categorieën. Het jonge talent bleef Naomi Scholten (KV Oud Ootmarsum) 17 meter voor. Britt Rolink (KV Beuningen) pakte de bronzen medaille. Imke Haring o/g Bruggink (KV Ons Genoegen) was op voorhand favoriet voor de winst op het onderdeel veld. Zij gooide een afstand van 427,50 meter; ruim 30 meter meer dan Susan van der Aa (KV Beuningen). Naomi Scholten pakte na het zilver op straat een bronzen medaille op het veld. Naomi wist tijdens het NK alle kleuren medailles te winnen door het onderdeel zetten op haar naam te schrijven. Zij wist de magische grens van 40 meter als enige te overbruggen. Imke pakte het zilver met een afstand van 37,38 meter. Brons was er voor Sophie Koebrugge (KV Niej Haarbig). Zij wist Susan van der Aa met een miniem verschil van 1 centimeter te verslaan.

Ook in categorie 3 bij de jongens deden meer dan 30 deelnemers mee. Julian Broekhuis wist op straat een zeer knappe prestatie neer te zetten, door 800 meter in 7 schoten te overbruggen. Een gemiddelde van ongeveer 115 meter per schot! Bart Lucas (KV Hertme) wist de zilveren medaille te winnen op de straat, Tim Hendriks (KV de Brink) won het brons. Stijn Nolten kwam met 5 schoten tot een afstand van 466,80 meter. Julian Broekhuis (KV de Brink) gooide 411,50 meter, verenigingsgenoot Tim Hendriks (KV de Brink) nam de bronzen medaille trots in ontvangst nadat hij 435,40 meter had gegooid in 5 schoten. Tim was nog niet klaar met medailles ophalen, op het onderdeel zetten wist hij maar liefst 47,40 meter te gooien! Julian gooide 43,60 meter, Rick Mensink (KV Vooruitzicht) gooide 41,12 meter, wat genoeg was voor een bronzen medaille.

Suzan Zieverink wist goed om te gaan met haar rol als topfavoriete. In haar laatste jaar als junior wist ze alle drie onderdelen te winnen. Jessica Rekers (KV Ons Streven) pakte het zilver op straat, dezelfde prestatie die ze twee weken geleden pakte in een internationale wesdstrijd in Duitsland. Anne Westemeijer (KV Beuningen) kwam net 4 meter te kort voor de tweede plek, maar werd keurig derde. Op het veld kwam Anne Maatman (KV Reutum) tot een afstand van 415,15 in 5 schoten; Jessica Rekers pakte het brons met een afstand van 405 meter. Anne Maatman pakte ook op het onderdeel zetten de zilveren medaille; Sabine Koldemeule (KV Oud Ootmarsum) won op dit onderdeel een bronzen medaille.

Met 32 deelnemers in categorie 4 waren de oudste jongens ook goed vertegenwoordigd tijdens dit NK. Daan Rolink (KV Beuningen) had maar 6 schoten nodig voor de 800 meter op straat. Lars Bonke (KV Oud Ootmarsum) had één schot extra nodig en gooide 51,70 meter over de finish. Luc Mensink (KV Vooruitzicht) kwam 27 centimeter tekort voor het zilver, maar pakte wel het brons. Lucas Hobbelink (KV Beunignen) gooide in 5 schoten een afstand van 544,85 meter. Wessel Scholten (KV Oud Ootmarsum) werd tweede met 7 meter minder. Drie meter achter het zilver werd Mart Egbers (KV Steeds Vooruit) derde. Deze bronzen medaille op het veld was een opmaat voor het onderdeel zetten. Mart wist als enige in deze categorie de grens van 60 meter te bereiken. Hij gooide 61,95 met een zetklootje van 375 gram. Lucas Hobbelink pakte het zilver met 55,93 meter, Mirco Breuker (KV Vooruitzicht) werd derde met een afstand van 55,78 meter.

Diegene die op alle drie onderdelen meedoet, dingt automatisch mee naar de titel allroundkampioen van Nederland. De resulaten van de drie onderdelen worden met elkaar vergeleken en aan de hand hiervan wordt een ranking opgemaakt. Cat 1 meisjes: Bente Kristen, Cat 2 meisjes: Merle Aveskamp, Cat 3 meisjes: Naomi Scholten, Cat 4 meisjes: Suzan Zieverink.
Cat 1 jongens: Bart Lohuis, Cat 2 jongens: Bouw Snoeijink, Cat 3 jongens: Julian Broekhuis, Cat 4 jongens: Mart Egbers.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer