Klootschieters pakken medailles mee bij mini-EK

Hemelvaartsweekend is er in het Duitse Schleswig-Holstein een mini-EK gehouden door de Duitse bond VSHB. Zij vierden hun 125-jarige bestaan en de IBA (Internationale Klootschietbond) bestond 50 jaar. Reden om voor alle bonden af te reizen naar Duitsland. Het Nederlandse team bestond uit 2 jongens, 2 meisjes, 2 dames en 4 heren per onderdeel.

Vrijdags begon het toernooi met de straatwedstrijd. Alle deelnemers kregen 10 schoten om een zo groot mogelijke afstand te gooien. De jongens beten het spits af en direct was daar de verrassing voor Nederland. Debutant Luc Mensink (KV Vooruitzicht, Oldenzaal) lag goed op koers, maar moest met zijn laatste schot minimaal 130 meter gooien om zijn Duitse concurrent voor te blijven. Hij hield zijn hoofd koel en kon een afstand van 160 meter gooien! Het eerste goud was binnen. VSHB’er Hannes Neuman en FKV’er Thore Bruns pakten het zilver en het brons.

Na de jongens was het de beurt aan de meiden. Suzan Zieverink (KV ‘t Broek, Ruurlo) moest als eerste starten en deed dit direct vol overtuiging. Zij gooide een afstand van bijna 1300 meter, iets waar de concurrentie stuk voor stuk de tanden op stuk beet. Jessica Rekers (KV Ons Streven, Tilligte) maakte haar debuut in een internationale wedstrijd extra feestelijk door de zilveren medaille mee te nemen. Hannah Sexton uit Ierland pakte het brons.

Na de jeugd startten de dames. Lindsay Leussink startte namens Nederland als eerste. Ze gooide een goede wedstrijd en legde hiermee de druk bij haar tegenstanders. In de tweede groep zaten onder andere de Ierse topfavoriete Kelly Mallon, Silke Tulk (KV Kleine David, Fleringen) en debutante Hinke Barfknecht. In een mooie onderlinge wedstrijd ging het goud uiteindelijk naar Silke Tulk, Leussink verloor haar zilveren medaille op twee meter aan Barfknecht, maar bleef nog wel op het podium.

Bij de heren bleek maar weer eens hoe oppermachtig de Ieren zijn. Het complete podium kleurde groen, Martin Coppinger won het duel uiteindelijk met een afstand van maar liefst 1865 meter in 10 schoten. Aiden Murphy bleef 60 meter achter op zijn landgenoot en pakte het zilver. Brons was er voor Thomas Mackle met een afstand van 1670 meter.

‘s Middags vonden de wedstrijden plaats op het veld waar volgend jaar ook het EK wordt gehouden. Een prachtige locatie langs de Noordzee. Bij de jongens speelden de Nederlanders helaas geen rol van betekenis bij het verdelen van de medailles. Patrick Groth pakte met een verschil van vier meter het goud ten koste van Thore Bruns. De enige Italiaanse medaille viel op het veld ten deel aan Mattia Roselli die een afstand van 595 meter in 6 schoten te gooien.

Suzan Zieverink nam haar topvorm van de straat ook mee naar het veld. Zij wist als enige meisje meer dan 500 meter te gooien in 6 keer. De Duitse Stefanie Franke pakte het zilver, voor Karlijn Greven (KV Nooit Gedacht, Noord-Deurningen) die haar internationale debuut opluisterde met een bronzen medaille.

Kim Schurink (KV de Toekomst, Oldenzaal) ging als eerste dame van start voor Nederland en was in haar groep favoriet voor de overwinning. Deze rol maakte ze waar, ze bleef al haar concurrenten voor. In de tweede groep kwamen onder andere Silke Tulk, Duits kampioene Wiebke Schröder en de Ierse Kelly Mallon. Schröder en Tulk maakten er een prachtig duel van, maar na 4 schoten nam Tulk een voorsprong die ze niet meer afstond. Ze won het goud, voor de Duitse Wiebke Schröder. Kim Schurink pakte het brons bij de dames.

De vier Nederlandse heren gaven goed gas op het veld langs de Noordzee. Lang ging de Ierse Martin Coppinger aan de leiding en het leek erop dat hij de dubbel zou pakken. Bart Kamphuis (KV Mander, Mander) stond lang op een podiumplaats, helaas voor hem kwam de Duitser Knud Seiler langszij, met in zijn kielzog ploeggenoot van Kamphuis, Mark Tijkorte. In de laatste groep zat topfavoriet Rob Scholten (KV Niej Haarbig, Harbrinkhoek). Hij maakte zijn favorietenrol meer dan waar door in een spannend duel zijn hoofd koel te houden en negen meter voorbij de afstand van Coppinger te gooien. Coppinger moest daardoor genoegen nemen met het zilver, de Duitse Seiler pakte het brons.

Het onderdeel zetten was, zoals verwacht, een Duits feestje. Alle medailles gingen naar de twee Duitse bonden FKV en VSHB. Uitzondering op deze regel was de Ier Wayne Parks. Hij pakte een bronzen medaille bij de jongens.

De NKB kan terugkijken op een meer dan geslaagd weekend met 10 medailles, waarvan 5 goud. Het landenklassement is een speciaal klassement waarbij alle resultaten per land worden opgeteld. Ierland won deze titel op straat, VSHB op het zetten en Nederland won de beker op het onderdeel veld.

Extra Oranje tintje van dit weekend was dat Aloys Timmerhuis werd verkozen als nieuwe voorzitter van de IBA, de International Bowling Association. Deze functie zal hij de komende drie jaar bekleden.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer