Marleen Baas: “Ik denk dat de grootste droom toch bij de Olympische Spelen zal zijn”

Afgelopen weekend verbeterde zij twee Twentse records tijdens wedstrijden in Lingen. Maar, Marleen Baas, het was voor jouw toch een zeer succesvol voorjaar in de atletiek?

Ja, dat klopt, het gaat nu best lekker. Maar ik zou heel graag de komende twee weken nog beter willen presteren. Eerst is het NK van de B-meisjes waar ik ga speerwerpen. De week erop ga ik naar Lisse om een meerkamp te draaien waar mijn doel is om de 5000 punten te behalen.

Hoeveel records heb jij scherper gesteld en op welke afstanden/disciplines?

Ik heb behoorlijk wat Twentse records behaald. Indoor zijn het in totaal 12. Bij de meisjes D heb ik de 60 meter met 8.38 seconden, 60 meter horden met 9.43 sec, verspringen 5.18m, hoogspringen 1.58m & polsstokhoog 2.12m. Dan waar ik nu bij hoor dat is de meisjes C (in oktober kan ik nog een keertje knallen op bepaalde onderdelen): 200m in 26.77 sec, 800m 2.27.39 sec, 60mh 8.98 sec, 80mh 12,02 sec & ver 5.50. Bij de meisjes B heb ik er ook al 2 en dat zijn de 60mh in 8.85 sec. en de vijfkamp met 3739 punten. Outdoor zijn het er in totaal 10.Bij de meisjes D heb ik de 60mh in 9.36 sec, hoog 1.62m, speer 35.10m & de zeskamp met 3782 punten. Nu hoor ik bij de meisjes C en ik heb nog een tijdje om mijn prestaties hierbij te verbeteren. Maar hier die welke ik al heb behaald: 80mh in 11.85, ver 5.50m, kogel 13.82m, speer 47.43m en dat is ook een Nederlands record! En als laatst heb ik ook nog de zevenkamp met een totaal van 4775 punten. Met speer heb ik ook een Twents record bij de meisjes B dat is ook gewoon de 47.43m.

Maar vertel eerst even wie je bent en wat je zoal doet.

Nou, ik ben dus Marleen Baas, 14 jaar oud en ik woon in Enschede. Ik heb een oudere zus en woon samen met mijn ouders en een hond. Ik zit in de derde klas VWO op Bonhoeffer College van der Waalslaan in Enschede.

Hoe lang doe jij al aan atletiek?

Ik doe al drie jaar aan atletiek. Daarvoor heb ik zes jaar aan turnen gedaan.

Altijd bij de AC Tion in Enschede?

Ja, het is een goede club en het is voor mij 5 minuten rijden.

Wat zijn jouw favoriete onderdelen?

Het liefst doe ik meerkamp want dan heb je alles. Ik kan slecht kiezen tussen onderdelen want alles ligt nog zo dicht bij elkaar en ik vind bijna alles leuk. Lange afstand mag voor mij best afgeschaft worden . Als er gekozen moet worden zou ik denk ik speer en horden kiezen.

Ga je voor een individueel onderdeel of bijvoorbeeld de zevenkamp?

Zevenkamp, zeker weten. Alles gaat me wel goed af maar om individueel wat te doen gaat iets moeilijker.

Hoe vaak train je in de week?

Ik train 5 maal in de week, maandag t/m donderdag en zaterdag zo 1,5 uur per training. Als ik een wedstrijd heb op zaterdag en/of zondag train ik de zaterdag en soms de maandag ook niet.

Waaruit bestaat een training?

Vooral uit kwaliteit. Je doet een oefening en neemt voldoende rust om daarna weer vol de oefening te kunnen uitvoeren. Heb je een blessure dan ga je meer op andere onderdelen trainen of je gaat ze anders uitvoeren, maar je blijft altijd sterker worden.

Werk je met één trainer of met meerdere?

Meestal werk ik met Marcel Dost. Als hij er niet is een andere trainer die er dan is om het over te nemen.

De komende twee weken staan in het teken van de meerkamp in Lisse. Hoe ziet deze voorbereiding eruit?

Even de puntjes op de i zetten maar vooral wat rust nemen dat ik me helemaal op de wedstrijd zelf kan richten.

Altijd alleen maar aan atletiek gedaan of ook nog aan andere sporten?

Ik begon op mijn vijfde met turnen en dat deed ik zes jaar dus tot mijn elfde. Mijn laatste wedstrijd was het NK en daar werd ik eerste. Turnen heeft een groot voordeel voor atletiek. De controle over je lichaam en dat dan in andere dingen kunnen overzetten bijvoorbeeld. De beste techniek om speer te werpen of hoogspringen, het zijn goede voorbereidingen en meer.

Wie is/was je grote voorbeeld?

Nafissatou Thiam, zij is goed in meerkamp en haar hoogspringen is ook heel goed. Als ik daar in de buurt kom zou dat echt zo mooi zijn! Nu ben ik vooral bezig met mezelf om gewoon mijn eigen records te halen.

Wie zijn je grote fans?

Dat is nog onbekend. Maar familie en vrienden die steunen me al en dat is voor mij goed genoeg.

Wat is AC Tion voor een vereniging?

AC Tion is een atletiekclub vandaar de AC. Je hebt allemaal verschillende categorieën zoals trainingen voor de pupillen, junioren, senioren en af en toe is er nog rtc(regionale training). Er is er een ontspannen sfeer en we gaan vaak samen naar wedstrijden toe.

Doe je nog meer binnen de vereniging dan alleen maar zelf sporten?

Nee eigenlijk niet.

Wat is jouw uiteindelijke doel. Een keer schitteren tijdens de FBK Games in Hengelo?

De FBK Games zal al heel mooi zijn maar ik denk dat de grootste droom toch bij de Olympische spelen zal zijn.

Heb jij het gevoel dat atletiek en met name de regionale atletiek voldoende aandacht krijgt, of mag het nog wel een paar onsjes meer zijn?

Er zijn regionaal gezien genoeg atletiekbanen met organisaties maar zelf denk ik niet dat ze genoeg aandacht besteden aan de kinderen die misschien wat meer willen en niet verder komen of de baan zelf die nieuwe dingen nodig hebben. En in Oost-Nederland is er geen enkele indoorbaan.

Hoe vindt je het om “sporter van de week te zijn”? En hoe vindt je dit item?

Ik vind het wel grappig. Zo denk je bij jezelf na wat je allemaal doet. En als je anderen ziet kun je ook zien hoe zij over hun sport denken en wat ze allemaal gaan doen of hebben gedaan.

Foto’s: met dank aan Marleen Baas/AC Tion

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer