Remy Essers: “Korfbal in de zaal is het allermooist, ik zou er een zaalsport van maken”

Na jarenlange trouwe dienst kreeg hij in de kampioenswedstrijd tegen Noviomagum een publiekswissel.

Hoe voelde dat Remy Essers?

Het moment kon voor mij niet beter. Hoe kun je nu mooier afscheid nemen dan na een lastige wedstrijd voor een groot publiek het kampioenschap binnen te halen? Voor mij persoonlijk een ontzettend mooi moment dat ik niet snel zal vergeten.

Afscheid met een traan?

Ja, dat zeker. Ondanks dat ik al lang geleden aan heb gegeven dat dit mijn laatste jaar zou zijn, is het wel raar als het dan daadwerkelijk zover is. Voor mij een dubbel gevoel: blij dat het er op zit en het mooi kon afsluiten, maar het zal zeker een gemis zijn!

Maar wel met een dubbel kampioenschap want jullie werden zowel in de zaal als op het veld bijna onbedreigd kampioen.

Klopt, beter kan niet!

Maar wie is Remy Essers?

29 jaar, geboren en getogen in Nijverdal. Ik woon samen met mijn vriendin Amy, met wie ik ook samen in het eerste speel. Werkzaam bij Heutink in Rijssen.

Altijd bij NKC gespeeld?

Ja, altijd.

Op het veld ook nog in drie vakken?

Haha nee, zo oud ben ik ook weer niet. 3 vakken heb ik niet meegemaakt.

Tweemaal kampioen. De hand van Gert Schorn duidelijk merkbaar met zijn lange actieve ervaring?

Ja, dat is zeker merkbaar. Gert is erg duidelijk, recht door zee en je ziet dat dit zijn effect heeft op de selectie. Hij heeft écht een eigen kijk op het spelletje en heeft de ploeg op scherp gezet. Daarnaast is hij buiten het korfbal om ook een aanwinst en zorgt hij voor een goede sfeer binnen de teams.

Hoe vaak trainde in de week?

Twee keer.

Hoe zag de voorbereiding op de wedstrijd eruit?

Op donderdag bespreken we altijd de tegenstander, hoe spelen ze, wie verdedigt wie, waar liggen eventuele zwakke plekken etc. Vaak herhalen we dat zaterdag nog even.

Wanneer ben je begonnen te korfballen?

Ik ben begonnen toen ik een jaar of vijf was. Geen idee hoe m’n ouders er op kwamen om mij te laten korfballen, maar ik vond het in ieder geval erg leuk.

Als je iets zou mogen veranderen of invoeren om het korfballen aantrekkelijker te maken voor het publiek. Wat zou je dan als eerste willen gaan voorstellen?

Korfbal in de zaal is het allermooist. Dat is sneller, meer goals en aantrekkelijker voor het publiek om te kijken. Ik zou er een zaalsport van maken.

Nog aan andere sporten gedaan of is het korfballen je met de paplepel ingegoten?

Geen andere sporten.

Wat is je favoriete vak. Aanval of verdedigen?

Aanvallen is het leukst, al haal ik ook erg veel voldoening uit verdedigen. Samen met je vak de tegenstander uit het spel halen en lang de “0” houden kan ook ontzettend mooi zijn.

Een speciale opdracht in de aanval (aangever/rebounder of afmaker)?

Rebounden kan ik totaal niet. Vroeger was ik echt een aanvaller, tegenwoordig wat meer all-round.

Wat is NKC voor een club?

Een ontzettend mooie club. Het is er altijd gezellig, we spelen op een redelijk goed niveau en hebben een behoorlijk aantal leden voor een korfbalclub. Al met al een club waar je trots op mag zijn.

Deed/doe je naast het korfballen nog andere hand en spandiensten bij de club?

Het laatste jaar heb ik weinig gedaan. In het verleden heb ik wel teams gecoacht, in verschillende commissies gezeten en wedstrijden gefloten.

Nu breekt een korfbal loos tijdperk aan. Weet je al hoe je dat gaat invullen?

Totaal niet, al vind ik dat ook helemaal niet erg. Ik heb nu bijna 14 jaar in de selectie gespeeld en over het algemeen weinig trainingen / wedstrijden gemist. Ik ken niet anders dan 2x per week trainen en de hele zaterdag vullen met korfbal. Dat houdt nu op, dat betekent veel extra vrije tijd. We gaan eens rustig kijken hoe we dat gaan invullen. Als ik het mis, kan ik altijd weer beginnen, maar dan op een lager niveau.

Gerard Hopster probeert er alles aan te doen om het korfballen onder de aandacht van de lezers te brengen. Maar is dat voldoende denk je?

Zeker, ik zie vaak stukjes voorbij komen. Super dat je zoveel aandacht hier aan besteed!

Hoe is bijvoorbeeld de pr bij jullie geregeld?

Dat durf ik niet te zeggen. Er wordt wel een hoop tijd en energie in het clubblad gestoken, maar hoe het zit met uitingen buiten de club om weet ik eerlijk gezegd niet.

Hoe kijk je tegen een rubriek aan als “sporter van de week”. Een stuk erkenning voor de sporter?

Het is ontzettend leuk hiervoor gevraagd te worden. Een stukje erkenning, maar ook aandacht voor het korfbal in het algemeen. Dat is belangrijk voor de sport.

Foto’s: NKC’51

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer