Sven Dikkers: “Het aansluiten van spelers uit de A1 bracht ook een frisse wind “

Na een lang seizoen kwam dan eindelijk afgelopen zondag de ontknoping: De Zweef blijft ook volgend seizoen in de eerste klasse. Dat moet een ontzettende opluchting zijn geweest, aanvoerder Sven Dikkers, of niet?

Dat is zeker een ontzettende opluchting. Na een lang seizoen is het ons toch gelukt om ons te handhaven in de eerste klasse.

De hoeveelste finale was dit in de strijd om lijfsbehoud?

Dit was de derde finale op rij. De eerste speelden we thuis tegen Bon Boys, de tweede uit tegen Achilles ’12 en de laatste speelden we op neutraal terrein in Apeldoorn op het sportpark van WSV tegen WAVV.

En steeds aan het langste eind getrokken?

We trokken inderdaad steeds aan het langste eind. De eerste wedstrijd was misschien wel de zwaarste. Dit kwam ook door de weersomstandigheden en het wedstrijdverloop. We speelden met 30 graden thuis tegen Bon Boys. Na de reguliere speeltijd stond het nog steeds 0-0. Ook in de verlenging werd er niet gescoord en wonnen wij uiteindelijk na strafschoppen. De wedstrijd tegen Achilles ’12 was ook een zware wedstrijd maar wij scoorden op de juiste momenten. De echte finale tegen WAVV ging voor ons het makkelijkst af. WAVV heeft de hele wedstrijd geen vuist kunnen maken en na 2 geweldige doelpunten wisten we die wedstrijd met 2-0 over de streep te trekken.

Maar vertel wie is Sven Dikkers?

Ik ben een speler die tot nog toe zijn hele voetbalcarrière bij De Zweef actief is. Ik ben 12 jaar jeugdtrainer geweest en heb mijn 11e seizoen in de senioren er op zitten. 10 ½ jaar hiervan mocht ik deel uitmaken van het eerste elftal. Ik ben een aanvaller maar heb in het laatste seizoen ook een aantal wedstrijden centraal achterin gespeeld.

Jij bent aanvoerder dat betekent extra verantwoording en een soort woordvoerder van de selectie naar de clubleiding/trainersstaf?

Als aanvoerder heb ik uiteraard wat extra verantwoording gevoeld richting club en trainers.

Hoe lang ben je al aanvoerder?

Na het stoppen van Niels Hegeman ben ik nu 2 jaar aanvoerder van De Zweef.

Kun je in een paar zinnen vertellen hoe je het afgelopen seizoen hebt ervaren?

Het seizoen is niet zo verlopen als we van te voren hadden gedacht. Door toch veel slechte resultaten kwamen we in de degradatiezone terecht en hier hadden we van te voren niet op gerekend. Twee speelrondes voor het eind van de competitie stonden we zelfs nog onderaan. Toch hebben we nog een plekje kunnen stijgen zodat we ons alsnog konden handhaven via de nacompetitie. Als ik achteraf terugkijk op deze nacompetitie had ik dit niet willen missen. Door de overlevingsdrang van trainers en spelers hebben we het uiteindelijk gehaald. Over een aantal zware blessures werd niet meer gesproken maar dit werd door een sterk collectief opgevangen. Het aansluiten van spelers uit de A1 bracht ook een frisse wind.

Altijd vechten tegen directe degradatie?

Sinds dat we in de eerste klasse spelen is onze doelstelling eigenlijk altijd om ons zo snel mogelijk veilig te spelen. Wat er daarna nog mogelijk is zien we dan wel. Vorig seizoen eindigden we door een sterke eindsprint zelfs op een fantastische 5e plek. Dit jaar kwam die sprint pas in de nacompetitie maar ook toen is weer gebleken dat De Zweef nooit opgeeft.

Is al bekend wie volgend seizoen komt of wie er gaat? De spelerscarrousel draaide op volle toeren?

Volgend seizoen gaat Dennis van der Lely weer aansluiten bij het eerste elftal. Ook heeft John Damman weer aangegeven na een mooie wereldreis, het selectievoetbal weer op te pakken. Er sluiten een aantal jongens aan die afgelopen seizoen in de A1 hebben gezeten.

Ook stoppen er een aantal spelers. Boris Vermeulen gaat in Groningen voetballen, Jesper Middelkamp gaat een nieuwe uitdaging aan bij SVZW, Nick Snellink gaat terug naar SVVN en ikzelf ga naar Rohda Raalte.

Wat is jouw favoriete plaats in het elftal?

Mijn favoriete positie in het elftal is spits. Hier heb ik jarenlang gespeeld.

Altijd bij De Zweef gespeeld?

Tot nog toe heb ik altijd bij De Zweef gespeeld.

Hoe ziet de organisatie bij De Zweef eruit, want als ik goed ben ingelicht bestaat bijvoorbeeld de technische staf uit een zevental mensen.

De organisatie ziet er al jaren hetzelfde uit. We hebben een hoofdtrainer die wordt geassisteerd door één of twee assistent-trainers. Daarnaast hebben we een keeperstrainer, een fysio/verzorger, en 2 teammanagers die alle randzaken op zich nemen.

Hoe vaak wordt er getraind door de selectie?

Normaal gesproken trainen we 2 keer in de week. De jongere jongens in de selectie trainen op de woensdag extra.

Is de selectie een hechte vriendenclub of zien jullie je elkaar alleen maar op trainingen en wedstrijden?

Als spelersgroep zijn we zeer hecht en dat heeft ons met name in de nacompetitie erg geholpen. Zelf speel ik met 2 kameraden in het eerste en zo geldt dat ook voor andere spelers. Het is nog net geen kameradenelftal!

Praat, praatte, jij mee met de technische staf over de opstelling?

Ik heb, wanneer me dat werd gevraagd zeker meegepraat over de opstelling. Dit gebeurde vooral telefonisch op de zaterdag voor de wedstrijd om het één en ander door te nemen over onze opstelling of over de tactiek van de tegenstander.

Wat is De Zweef voor een vereniging?

De Zweef is een club die het vooral doet met jongens uit eigen jeugd. Het zegt genoeg dat ikzelf als selectietrainer in de jeugd, dit seizoen een heel team met spelers op zou kunnen stellen in het eerste elftal van De Zweef, die ikzelf getraind heb. Hup Zwevers!

Doe jij nog andere (sociale) activiteiten bij De Zweef dan alleen maar trainen/voetballen?

Zoals net verteld ben ik 12 jaar jeugdtrainer geweest bij De Zweef. Door mijn nieuwe baan bij de politie heb ik besloten hiermee te stoppen om me daar op te kunnen richten.

Hoe ben jij met het voetballen in aanraking gekomen?

Dat is van jongs af aan zo gegaan. Mijn broer, Michel Dikkers ging voor het eerst naar De Zweef en zo ben ik er eigenlijk ook ingerold.

Wie zijn jouw grootste fans?

Mijn grootste fans zijn mijn ouders. Die zijn altijd bij me komen kijken. Dit was vaak een hele opgave omdat mijn 2 broers en mijn zusje ook voetballen bij De Zweef. Ze proberen er nog steeds altijd te zijn.

Nog ambities om het hoger op te zoeken in het voetballen?

Volgend jaar speel ik bij Rohda Raalte. Ik had gehoopt dat ze volgend seizoen in de hoofdklasse zouden spelen. Dit is helaas niet gelukt waardoor ik volgend seizoen tegen mijn maatjes van De Zweef speel. Dit zal een gekke gewaarwording zijn.

PR en sponsoring is belangrijk voor een vereniging. Goed geregeld in Nijverdal?

De Zweef staat er in Nijverdal goed op. Als je alleen al kijkt naar de boarding om het hoofdveld is dat zeer goed geregeld. Erg veel sponsors die hun steentje bijdragen voor de club. Ook de F-league op zaterdagochtend, waarbij erg veel nieuwe Zwevertjes op het hoofdveld actief zijn is een genot voor het oog.

Vooruitkijken. Doel voor het volgend seizoen: handhaven en het liefst zonder extra finales of nog iets meer?

Het doel voor De Zweef zal denk ik hetzelfde zijn als de voorgaande jaren. Zo snel mogelijk veilig en misschien wel door een goede serie neer te zetten kans maken op een periode. Mijn doel voor volgend seizoen is om met Rohda Raalte kampioen te worden.

Ik wil De Zweef volgend seizoen erg veel succes wensen!!!

Foto’s: met dank aan Sven Dikkers/De Zweef.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer