Elf medailles voor Stepteam Twente tijdens EK Steppen

Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli 2019 vond in het Tsjechische Račice het Europees Kampioenschap steppen plaats. Stepteam Twente was hier met 6 leden vertegenwoordigd. Vrijdag werd gestreden op een sprint van 850 meter, waarbij een klimmetje en enkele bochten zorgden voor extra uitdaging. Na de kwalificaties, kwart-, halve en eindfinales werd bepaald wie de snelste in elke categorie werd. In een zeer sterk deelnemersveld wist de Hengelose Fiona Olthof (20, foto) in haar categorie dames senioren beslag te leggen op een derde plek, Patrick Olthof (16) werd bij de heren junioren tweede, net als Geja Olthof (51) bij de dames veteranen.

Zaterdag was het tijd voor het criterium over een afstand van 12 km. Dit werd verreden op een parcours van 5 km. Al vlot kon Fiona met enkele Nederlandse en Tsjechische dames een mooie kopgroep vormen. In de eindsprint moest Fiona Rosanne Reijne (stepteam Versekip.nl uit Woudenberg) en Kristina Fryzová (stepteam Ostrava uit Tsjechië) voor laten. Veterane Geja Olthof wist in de laatste ronde haar directe concurrenten, Linda Leysen uit België en Eva Šefcová uit Tsjechië, voor te blijven kon daardoor de dag afsluiten met de Europese titel bij de dames veteranen. Tijdens dezelfde rit wist Nynke Engels (16) na een zware strijd beslag te leggen op het brons bij de junioren.

In het herenveld was het een zeer pittige strijd met veel schermutselingen. Junior Patrick Olthof kon lang mee in de kopgroep. In de eindsprint kwam hij echter klem te zitten. Dit leverde een hele mooie zilveren medaille op bij de junioren.

Tijdens de estafette, die later op de zaterdagmiddag op het programma stond, werd Nederland door een sterk damesteam vertegenwoordigd. Fiona Olthof, Rosanne Reijne en Wenda Zuiddam wisten het goud voor Nederland veilig te stellen.
Zondag stond de lange afstand op het programma. De dames moesten zeven ronden van 5 km steppen. Lang bleven de topdames bij elkaar. In een prachtige eindsprint wist Fiona Olthof de anderen voor te blijven, waardoor ze haar tweede Europese titel van dit weekend bemachtigde. Nynke Engels wist zich zeer goed te weren en behaalde een bronzen plak bij de junioren.

Ook de heren junioren reden zeven ronden van 5 km. Ook dit keer wist Patrick Olthof (foto) zich goed te handhaven in de kopgroep. Met nog 2,5 km te gaan hoorde hij een knappend geluid. Zijn vermoeden was dat hij lek had gereden. Reden genoeg om uit alle macht te proberen zo snel mogelijk te finishen. Dit is hem zeker gelukt: goud voor Patrick in de categorie heren junioren met een voorsprong van bijna 9 minuten op de nummer 2.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer