Ilse Pluimers: “De Olympische Spelen zou natuurlijk wel erg gaaf zijn”

Vijftien kilometers voor de eindstreep ontsnapt ze in Alkmaar tijdens het EK uit het peloton en door goed afstopwerk van haar ploeggenoten behaalde ze de titel.

Het klinkt zo eenvoudig Ilse Pluimers, maar was dat ook zo?

Het was zeker niet eenvoudig, aangezien het gat tussen mij en de kopgroep nooit groter is geweest dan tien seconden, het was zelfs even 4 seconden. In het begin durfde ik niet achterom te kijken en bleef ik gewoon vol gaan. Toen we op de N weg waren zag ik dat het gat redelijk was en bleef ik op een hoog tempo doorrijden, net voor de kasseien zag ik dat het gat erg klein was dus gaf ik nog alles tot de streep. Het was net genoeg, wel geteld 4 seconden. Ik heb zeker alles moeten geven en de ploeg heeft me heel goed geholpen met deze overwinning.

Eerder dit jaar behaalde je zilver op het NK. Ben je in vorm dit jaar?

Ik kan inderdaad wel zeggen dat ik een heel goed seizoen heb gereden dit jaar. Op het NK kwam ik net wat te kort voor de titel, maar ik heb voor mezelf een ontzettend sterke wedstrijd gereden. Naast het NK gaat het verder dit seizoen ook erg goed, ik heb een paar klassiekers gewonnen en wat podiumplekken gehaald.

En dan afgelopen donderdag in Borne in het EK tenue. Moet wel een bijzondere beleving zijn geweest?

Afgelopen donderdag reed ik inderdaad mijn eerste wedstrijd in Borne in het tenue. Ik kreeg bij die wedstrijd erg veel aandacht en werd vooraf aan de wedstrijd ook gehuldigd. Het was vooral mooi dat dat mijn eerste wedstrijd was in het tenue, omdat mijn oom en tante in de organisatie zitten en mijn moeder de hoofdsponsor is van die ronde. Ik moest wel tegen elite-/ belofte dames dus ik had niet hele hoge verwachtingen aan de start en het was vooral lekker mee rijden.

Maar vertel eens wie is die 17-jarige renster uit Enter?

Ik ben begonnen met wielrennen rond mijn 9de. Mijn broer Rick zat al op “fietsen” en ik ging vaak mee kijken naar wedstrijden, hierdoor begon ik het ook leuk te vinden en wilde ik ook graag op fietsen. In het begin was het vooral de gezelligheid om de wedstrijd heen wat ik erg leuk vond. Het fietsen zelf ging toen nog niet zo goed als dat het nu gaat. Vanaf categorie 6 ben ik prijzen gaan rijden en bij de nieuwelingen kwam ik steeds vaker op het podium en haalde ik ook een paar eerste plaatsen.

Aangestoken door je vriend Lars Boven?

Ik train inderdaad best vaak samen Lars. Dit is erg gezellig, ook kan ik me goed aan hem optrekken aangezien hij wel echt een heel stuk harder rijdt dan ik. Als ik blokjes moet doen dan rijdt hij vaak ook mee en helpt hij ook erg goed bij zulke trainingen om echt tot het gaatje te gaan.

Waar bestaat zo’n training uit. Alleen maar kilometers maken?

Een training bestaat zeker niet uit alleen maar kilometers maken. Er zijn veel verschillende trainingen die je moet doen. Ik heb een trainer die mijn trainingsschema’s maakt en die zorgt dat ik in vorm ben voor grote wedstrijden. Die trainingen kunnen heel afwisselend zijn, van een duurtraining tot blokjes of sprintjes.

 

eigen foto

Naast op de weg kunnen we je ook bewonderen in het veldrijden. Goed te combineren?

In de winter doe ik inderdaad aan het veldrijden. Het is tot nu toe goed te combineren en ik vind het ook allebei erg leuk om te doen.

Je bent pas 17 jaar en dus nog net junior. Wanneer maak je de overstap naar de beloften of stap je direct naar de senioren?

Ik ben nu eerste jaars junior dus volgend jaar kom ik nog steeds uit voor de junioren. Over 2 jaar maak ik pas de overstap naar de beloftes.

 

Mij lijkt Tokio nog niet haalbaar, maar droom je toch stilletjes niet van deelname aan de Olympische Spelen wanneer dan maar ook?

De Olympische Spelen zou natuurlijk wel erg gaaf zijn, maar dat is niet waar ik op dit moment echt mee bezig ben.

 

Jongeren hebben meestal een voorbeeld in hun geliefde sport. Jij ook?

Ik heb niet echt een voorbeeld, maar er zijn natuurlijk wel een paar goede rensters, zoals Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen waar je toch wel een beetje tegenop kijkt.

eigen foto

17 jaar en misschien zit je nog wel op school. Goed te combineren?

Ik zit op het ROC in Hengelo en doe de opleiding Management Support. Mijn opleiding is tot nu toe heel goed te combineren met de sport.

Ooit aan andere sporten gedaan?

Voor dat ik ging wielrennen zat ik op turnen, hier deed ik ook mee aan wedstrijden en vond het ook erg leuk om te doen.

 

Hoe voelt dat nu de schijnwerpers op je gericht hebben gestaan en nu Sporter van de Week te zijn?

Zelf hou ik niet echt van die aandacht die nu op me af komt. Het is dus vooral heel erg wennen dat er nu veel mensen eigenlijk wat van je willen.

Foto’s: 1,2 en 3: Dick Soepenberg

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer