“Uiteraard bezit AC Tion nog meerdere opbloeiende atletiek talenten”. Zo maar een citaat uit een persbericht van afgelopen week. Reden genoeg om AC Tion48 nader te beschouwen.
Want wie de jeugd heeft heeft de toekomst of niet Marcel Dost?
Als vereniging wil je zo veel mogelijk jeugdleden. Deze probeer je zo enthousiast mogelijk te krijgen waardoor er een groep gevormd worden die ook buiten de vereniging om samen dingen gaat ondernemen. Is dit het geval dan zie je ook dat de jeugd langer bij een vereniging blijft en de atletiek op een hoger niveau terecht komt.
Bij veel sportverenigingen zie je een terugloop in het ledenbestand en dus vergrijzing. Hoe is dat bij jullie?
De organisatie staat goed. De trainers zijn enthousiast en daardoor blijven jeugdleden langer bij de club. Er heerst een goede sfeer. Van terugloop is niets te merken in Enschede, we gaan zelfs in de plus qua aantallen
Jullie zijn opgericht in 1948, de naam zegt het al, en voortgekomen uit de SV Enschedese Boys. Enig idee met welk doel, want combi verenigingen komen wel vaker voor.
Combi verenigingen bestonden tot vlak na de 2e wereldoorlog nog vaak uit een combinatie van voetbal/atletiek en gymnastiek/atletiek. Daar kwam in de vijftiger jaren een splitsing in omdat men graag verder wilde als specifieke atletiekvereniging met een speciale atletiekaccommodatie. De sintelbaan van Phenix (later nog schaatsbaan) en het Diekman zijn daar voorbeelden van.
Maar daar bleef het niet bij want er waren nog meerdere atletiekvereniging in Enschede, dus fusies.
De eerste Enschedese atletiekvereniging was RKEAV. De RK voetbalverenigingen Vosta,Vogido, Emos, Boekelo,Victoria en Olympia DOS besloten hun atleten onder te brengen in de eerst specifieke atletiekvereniging RKEAV. (1946)
In 1948 volgde de afsplitsing was de atletiekafdeling van de voetbalvereniging Enschedese Boys naar AC TION. Vele Nederlandse kampioenen van “de Boys”” kregen nu hun eigen specifieke atletiekvereniging.
Kun je iets vertellen hoe de structuur nu is met al zijn disciplines?
Vanuit de allerjongste jeugd wordt er getraind op alle disciplines, dus meerkamp. Dit willen we eigenlijk zo lang mogelijk zien vol te houden tot en met de b junioren. Neigt een atleet dan richting een bepaald onderdeel dan kan er een specialisatie komen.
Waar ligt op dit moment het zwaartepunt. Wedstrijdsport of toch gewoon lekker bewegen (Nordic Walking)?
Zonder breedte sport is er geen wedstrijd sport. Als atletiekvereniging vinden we het belangrijk dat iedereen op haar of zijn manier aan het bewegen komt. Voor een enkeling is topsport weggelegd maar het grootste gedeelte zal het zoeken in vooral plezier hebben en uitdaging zoeken om de eigen prestaties te verbeteren.
Of je nu voor het ene onderdeel kiest of voor een ander, dit houdt wel in dat er veel kader moet zijn binnen AC Tion.
Doordat we momenteel trainers hebben die vooral meerkamp zijn gericht zijn ze multifunctioneel inzetbaar, we kunnen dus snel ziekte of absentie opvangen. Voor de allerjongsten hebben we zelfs 10 jeugdtrainers beschikbaar. Met het bestuur van 6 personen sterk en goede technische commissie die zorg draagt voor kwaliteits- impulsen voor zijn trainers en coaches.
Jouw zwaartepunt of beter gezegd jouw aandachtspunt ligt bij het aanstormend talent, de jeugd. Kun je iets meer vertellen over jouw werkzaamheden samen met de technische staf?
We hebben momenteel een grote groep die het erg goed doet (43 medailles op het open Gelders Overijssels kampioenschap). Die worden ondersteund door nog een aantal trainers die ook op het allerhoogste niveau hebben geacteerd (t/m Nederlandse kampioenschap), te weten Tobias Baks en Vincent Kersies. Daarnaast hebben we ook erg ervaren werptrainers als Siegbert Gnoth en Frank Blom en een erg enthousiaste jeugdtrainer Andor Engelberts.
Kun je ook iets meer vertellen hoe een trainingsweek richting een kampioenschap eruit ziet?
De week voor een kampioenschap wordt er gewerkt aan de kwaliteit. Weinig herhalingen en alle toespitsen op de topprestatie die moet gaan komen.
Nu kan ik me voorstellen dat een “topatleet in de dop” nog niet precies weet wat ze wil. Hoe begeleiden jullie deze atleten om toch een goede keus te kunnen maken?
De atleten in de dop weten precies waar ze naar toe willen. Ze willen het allerhoogste en hebben ook de ambitie en doorzettingsvermogen om dit te bereiken. Zelfs de school wordt hierin meegenomen om voor hen daar ook het optimale voor elkaar te krijgen
Jouw eigen carrière van tienkamper en zevenkamper is daar een sprekend voorbeeld van (presteren op alle onderdelen in de baanatletiek), terwijl Dafne Schippers enkele jaren geleden bewust voor de 100 en 200 meter koos en de meerkamp verliet. Lijkt mij ontzettend moeilijk om een goed advies te geven.
Bij AC Tion gaat iedereen in de jeugd voor de meerkamp, mocht een onderdeel eruit springen dan geven we daar wat extra aandacht aan. Het motto is liever niet specialiseren tot de leeftijd van 16/17 jaar.
Dat jongens/meisjes nu kiezen voor de atletiek, heeft dat mede te maken met de successen van bijvoorbeeld Dafne, Sifan en Churandy?
Als jeugdig atleet kijk je altijd met bewondering naar de toppers in de Nederlandse atletiek
Hoe is de samenwerking met de overige atletiekverenigingen. Gezonde concurrentie (ik las bijvoorbeeld dat de Almelose Jermaine Kleine drie keer in de week in Enschede traint)?
Soms melden jeugdatleten van andere verenigingen zich aan bij AC TION. Dat moet kunnen. Sommigen hebben de passie en ambitie om te willen presteren. Dat is een bewuste keuze en dan zoek je in je sport de beste omstandigheden uit om dat te verwezenlijken. En met enige (bescheiden) trots kunnen we zeggen dat we sinds de atletiek in Twente bestaat, de meest Nederlandse kampioenen en recordhouders hebben.
Wat kunnen we in de komende tijd verwachten van al die “toppers”?
Voor de jeugd zijn er de komende maand de nationale kampioenschappen in aantocht. De C jeugd U16 trappen af 24 en 25 augustus in Amsterdam, de week erna staat de U14 op het programma in het Olympisch stadion van Amsterdam. 1 september vindt de interlandwedstrijd Nederland tegen Nordrein Westfalen plaats in Enschede. Weer een week later gaan drie teams van AC Tion de landelijke competitie finale tegemoet in Hilversum.
Zit dat erop dan zijn er nog de nationale meerkampkampioenschappen in Zoetermeer 21 en 22 september. De komende maand mogen we Marleen Baas, Jermaine Kleine, Milan Beuning, Nienke Braamhaar, Jory Davids, Mirek Harwig, Joan Hardon, Kris Oosterveld, Rens Gosselink en Ruby Jansen in de gaten gaan houden voor de te verdelen NK medailles.
Ook even terugkijkend op je eigen carrière. Hoogte en dieptepunten?
Terugkijkend heb ik veel hoogtepunten gekend. Ik heb deel mogen nemen aan alle grote toernooien Europa super Leage (2e), Universiade(3e) , EK, WK, en OS. Ik heb meer dan 30 tienkampen afgemaakt. Dieptepunt is het afscheuren van de achilles pees geweest, dit betekende een definitief stoppen.
Naast supporter van FC Twente, ben je ook nog voetbal- en tennistrainer, maar dat zal wel om conditie gaan denk ik zo?
Conditie is een veelvoud van eigenschappen die een spelsporter moet bezitten. Uithoudingsvermogen,explosiviteit,snelheid,kracht moeten in de juiste verhouding tot elkaar getraind worden. Een tienkamper weet daar alles van. Te veel uithoudingsvermogen betekent een slechte sprint en omgekeerd. Dat geldt ook voor spelsporters. Daarom vind ik het interessant om dit fysieke aspect bij andere sporters te trainen.
Atletiek staat wat de pr betreft aardig in de schijnwerpers. Goede ontwikkeling denk je (zelf vind ik wel dat de NOS best meer aandacht aan de Diamond League mag besteden)?
Op dit moment is er een erg goede lichting bezig, ook in de jeugd zijn er atleten die er mondiaal uitspringen en medailles behalen op U18 U20 en U23 toernooien. Dit in ogenschouw genomen zou het niet verkeerd zijn om de moeder der sporten wat meer in het licht te zetten.
En is www.sportintwente.nl een mooi podium voor aanstormende regionale talenten?
Gelukkig krijgen veel sporten, die in de krant nauwelijks aandacht krijgen, bekendheid via www.sportintwente.nl. Dat vind ik een goede zaak. Veel geïnteresseerde sportlezers krijgen zo meer inzicht wat er allemaal in Twente rondloopt. En ik weet uit ervaring: ”Er loopt veel talent in Twente rond”. Met de juiste voedingsbodem krijgen we toekomstige Olympiagangers.
Foto’s archief: AC Tion.