Menner Tom Engbers spant voor Schröder Masterclass thuis de paarden aan aan

Een menwedstrijd op een klein dorpsplein, dat vraagt om bijzondere vaardigheden. Bij de wedstrijd, die al jaren deel uitmaakt van het programma van de Schröder Masterclass, bereiden de deelnemers zich dan ook specifiek voor. Menner Tom Engbers uit Vasse is zoals vrijwel ieder jaar weer van de partij.

Bij de mensport denk je al snel aan weids opgezette parcoursen door bossen en landerijen met grote hindernissen en waterbakken. De wedstrijd op de Schröder Masterclass is nog het best te vergelijken met de menwedstrijden die in de winterperiode regelmatig worden gehouden in maneges, zowel qua grootte van het terrein als de opzet van de wedstrijd. “Een normale menwedstrijd gaat over meerdere dagen. Hier is het één wedstrijd met een combinatie van elementen uit de marathon en de vaardigheidsproef”, legt Engbers uit.

Dat vraagt om aanpassingen voor zowel de rijder als de paarden. “Je hebt er door de kleine ruimte snelle en behendige paarden voor nodig, maar ze moeten zeker ook dressuurmatig voldoende geschoold zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat het span goed op elkaar ingespeeld is”, zegt Engbers die met zijn tweespan meedoet aan de wedstrijd. Dan is er nog de omgeving, waar de paarden tegen bestand moeten zijn, met publiek dat dicht op de wedstrijd zit. “Voor de dieren is het ook indrukwekkend, je moet er rekening mee houden dat ze daar rustig onder blijven.”

De wedstrijd is mooi voor zowel de deelnemers als het publiek. “Het is natuurlijk uniek om zomaar midden in het centrum van een dorp een wedstrijd te rijden. Die locatie maakt het bijzonder. En het is een snelle wedstrijd, waarbij veel te zien is, daardoor is het aantrekkelijk voor het publiek.”

Wat het voor Engbers extra aantrekkelijk maakt, is dat het voor hem een thuiswedstrijd is. “De wedstrijden zijn vaak ver van huis. Daar moet je altijd met de vrachtwagen naartoe. Dat hoeft nu niet. Ik woon in Vasse, dus voor de Schröder Masterclass kan ik de paarden thuis al aanspannen. Dan rijden we naar de wedstrijd toe en hebben we meteen een goede warming up gehad.”

Om de volledige sportkrant te lezen, klik hier!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer