Rachel Klamer scherpt parcoursrecord Singelloop Enschede verder aan

Rachel Klamer, de in Deurningen woonachtige Olympisch triatlete, liep vandaag een uitstekende wedstrijd in Enschede. Ze kwam bij de Menzis Singelloop Enschede als eerste dame over de finish en klokte een tijd van 26:38 minuten, 9 seconden sneller dan het parcoursrecord dat sinds 2016 op naam van Tabitha Gichia (Kenia) stond. Bij de heren pakte Gert-Jan Wassink de winst, die voorkwam dat de Belg Kim Ruell voor de derde keer op rij de Singelloop op zijn naam schreef.

Rachel Klamer liep een sterke wedstrijd en bleef haar regionale concurrentes Lisanne Gevelaar (28:10 min.) en Lesley Smit (28:31 min.) ruim voor. Klamer: “Ik liep echt lekker. Zeker de eerste vijf tot zes kilometer heb ik alleen maar glimlachend hardgelopen. Het was mijn eerste Singelloop, maar ik heb echt genoten. Het is een mooi parcours, er staat super veel publiek, het is absoluut een hele leuke wedstrijd. Ik heb een stuk alleen gelopen, maar kon daarna aansluiten bij een paar mannen, waar ik vervolgens langsheen kon. In de laatste kilometer besefte ik mij dat ik het parcoursrecord zou kunnen pakken. Dat was het moment waarop ik er vol voor ben gegaan, en het is gelukt!” Kim Ruell, de winnaar van de afgelopen twee jaar, wist niet opnieuw de winst mee naar België te nemen. Hij finishte in 24:50 minuten, achter Gert-Jan Wassink, die in 24:28 minuten over de eindstreep kwam. Fabian ten Kate maakte het podium compleet door de derde tijd te noteren: 25:20 minuten.
Ondanks de regenachtige start van de middag, waar vooral de kidsrun-deelnemers door getroffen werden, was de opkomst groot. De Singelloop stijgt in populariteit: ook dit jaar nam het aantal deelnemers op alle afstanden ten opzichte van het jaar ervoor toe en stonden er zo’n 4000 deelnemers aan de start. Marc Woesthuis, voorzitter Menzis Singelloop Enschede: “De Singelloop is zo’n hardloopevenement, waaraan je gewoon moet deelnemen. Enerzijds omdat het voor velen een thuiswedstrijd is en erg leuk is om over de autovrije singels te lopen, anderzijds omdat het simpelweg het gezelligste hardloopevenement van Oost-Nederland is. Deelnemers komen onderweg iedere 500 meter een muziekpunt tegen. Supporters verzamelen zich vaak rondom deze punten, want er heerst een gezellige sfeer in deze cheer zones”.

Veel bewondering was er ook dit jaar voor de oudste deelnemers op de 5 Engelse Mijl en de Dubbele Mijl. Gerhard Hagemeijer, Elly Sprangers, Alice van Barneveld en Joop Schreuder namen als oudste deelnemers de Livio Doorzettersprijs in ontvangst. In totaal namen maar liefst bijna 20 lopers deel, die de 70 (ruim) gepasseerd zijn. Woesthuis: “We hebben opnieuw laten zien dat bewegen leuk is, zeker als je dat samen met anderen doet. Mensen hebben plezier in bewegen en zijn terecht trots op hun prestatie.”

Beeld/Foto’s: Stan Wissink, Henk Meeuwissen.

Newsoutside Sportverlichting