Marc Meier: “We hebben een hecht team, dat echt voor elkaar wil werken”

Afgelopen zaterdag viel hij in de bekerwedstrijd tegen PH geblesseerd uit waardoor zijn team DOS’37 met tien verder moest.

Ging het echt niet meer Marc Meier?

In de laatste minuten kreeg ik een flinke tik op mijn enkel. Probeerde de wedstrijd nog te hervatten, maar bleek al snel dat ik niet verder kon. Gelukkig valt het allemaal mee en komt de wedstrijd van zaterdag niet in gevaar.

Maar jullie slepen er wel een 2-2 uit. Karakter/mentaliteit/klasse?

Afgelopen zaterdag speelden we niet onze beste wedstrijd. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar we hebben wel een team die hard voor elkaar werkt. Als het voetballend niet lukt, dan moet je met elkaar strijden en dat hebben we vooral de tweede helft redelijk gedaan. Zodoende sleepten we een verdiend gelijkspel eruit

Maar vertel eerst eens even wie je bent.

Ik ben Marc Meier, 27 jaar en woonachtig in Vriezenveen. Momenteel bijna klaar met mijn opleiding Sportkunde aan Hogeschool Windesheim. Ik voetbal zelf al vanaf de jongste jeugd bij DOS’37 en ga dit seizoen mijn elfde seizoen in als speler van DOS’37 1.

Je bent één van de centrumspitsen van DOS’37, wie is die ander?

Menno Kamphuis, die afgelopen seizoen overkwam van Excelsior’31.

Gezonde concurrentie?

Zeker een gezonde concurrentie, alhoewel ik de laatste tijd vaak rechts- of links hangend in de voorhoede sta.

Is centrumspits jouw favoriete plek in het elftal?

Ik heb bijna mijn hele jeugd in de spits gevoetbald en ook de eerste jaren in het eerste. Alleen toen kwam Thijs Houwing bij ons voetballen en die speel je er niet zomaar uit. Destijds werd ik op rechts gezet door de trainer en dat beviel me ook wel. Maar centrumspits blijft mijn favoriete plek.

Naast voetballen ben je ook Hoofd Jeugdopleidingen. Een eervolle baan dacht ik zo?

Dat klopt. Een prachtige uitdaging waar ik het momenteel erg naar mijn zin heb. We hebben een leuke groep met elkaar en willen met DOS’37 de komende jaren weer stappen maken. Eén van de pijlers is momenteel het project ‘Gelijke Kansen, waar we jeugdspelers tot en met de JO10 gelijke kansen aanbieden.

Wat houdt dat in?

Het is een erg interessant project. Zo krijgen alle spelers per leeftijdscategorie evenveel trainingsmogelijkheden, krijgen ze dezelfde oefenstof aangeboden en wordt er getraind in kleine groepen. De spelers krijgen daardoor meer individuele aandacht en wij zijn ervan overtuigd dat we een hogere kwaliteit over de volle breedte zullen krijgen bij DOS’37.

Waarom hebben jullie dat ingevoerd?

Als het gaat om gelijke kansen bieden voor ieder kind, zijn we bewust dat op vroege leeftijd selecteren nog niet zinvol is. De voorspelbaarheid van talent is nog erg laag en je sluit op zeer jonge leeftijd al een enorme groep kinderen uit als je vroeg selecteert. Kinderen worden al snel beoordeeld op hun prestaties van hier en nu, terwijl dat op jonge leeftijd niet altijd iets zegt over hun talent/potentie op lange termijn.

De talenten van nu kunnen namelijk op latere leeftijd voorbij worden gestreefd door kinderen die een enorme ontwikkeling doormaken. En door dit project leiden we de spelers breed op, zodat ze allemaal ‘de basis’ hebben en kans maken op prestatievoetbal vanaf de JO11.

Volgens mij ben je zes dagen in de week bezig met voetballen. Of overdrijf ik?

Zo’n beetje wel, maar daar heb ik geen problemen mee. Ik vind het enorm leuk en haal er positieve energie uit.

Terug naar DOS 1. Wat is het voor een team?

We hebben een hecht team, dat echt voor elkaar wil werken. Daar ligt ook onze kracht. Als je kijkt naar onze selectie varieert het heel erg qua leeftijd. Van spelers die al jarenlange ervaring hebben tot jeugdspelers die ruiken aan het eerste elftal en de kans ook zullen krijgen dit seizoen.

Heb jullie vaste speelwijze of laten jullie dat afhangen van de tegenstander?

We zitten nog in de voorbereiding en hebben al een aantal formaties uitgeprobeerd. We kunnen ook in verschillende formaties spelen en dat is alleen maar goed in het hedendaagse voetbal. Qua speelwijze willen we natuurlijk aanvallend voetbal laten zien, maar dat kan niet altijd. We weten wat we kunnen en zaak voor ons is om ten alle tijden onze eigen spel te spelen.

Wat is de verwachting voor dit seizoen?

Dat is lastig om te zeggen. Dit seizoen hebben we een pittige competitie, met bijna alleen maar ploegen die al de nodige ervaring hebben in de hoofdklasse. Het is wel een prachtige competitie, waar we spelen tegen mooie tegenstanders. Voor ons zaak om uit de problemen te blijven dit seizoen. En wellicht dat we nog naar boven kunnen kijken.

Wanneer is voor jouw het seizoen geslaagd?

Dat wij als team het maximale eruit hebben gehaald dit seizoen. Als wij met DOS’37 het hele seizoen een hecht team vormen, dan kunnen wij elke tegenstander moeilijk maken. Ploegen voetballen niet graag tegen ons. Daar moeten wij dit seizoen gebruik van maken.

En in jouw andere functie binnen de club?

Het project ‘Gelijke Kansen’ houden we nauwlettend in de gaten, maar het belangrijkste is dat we zoveel mogelijk nieuwe leden werven. We hebben nu een goede basis staan en gaan hierin de komende tijd nog stappen maken. De afgelopen weken hebben we al veel nieuwe leden begroet, maar dat kan nog meer en zullen daar veel aandacht aan besteden.

Aan de bovenkant houden we de jeugdspelers nauwlettend in de gaten. De afgelopen jaren zijn er helaas weinig jeugdspelers doorgebroken bij DOS’37, maar nu komen er een aantal spelers aan die de kwaliteiten hebben binnen enkele jaren van meerwaarde te kunnen zijn voor DOS’37 1.
Foto’s: Jeroen Tempert

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer