Zwaar bevochten zege Vroomshoopse Boys op PH Almelo

De ambitieuze promovendus PH Almelo werd door Vroomshoopse Boys op de eigen Bosrand direct onder druk gezet. Dat resulteerde in meerdere doelrijpe kansen voor de thuisploeg, maar de bal wilde er niet in. In de 83e minuut leek Jos Hutten uit een pass van Jelle Drees koppend te scoren, maar de goed leidende jonge arbiter Wieger Braaksma uit Borne had een duwfout van de Boys-aanvaller geconstateerd. Na een kwartier leek het veldoverwicht van de gedreven spelende thuisploeg beloond te worden. Rechter verdediger Jesper Derks zette de bal scherp voor, maar centrumspits Ramon de Jong kon de bal net niet in het doel glijden.

PH Almelo beperkte zich tot snelle counters, waarbij met name Sam Hesselink en Andrej Piljic zich onderscheidden. In de 18ste minuut geselde Sam Hesselink de lat boven keeper René Kok. Een minuut later werd na een vlammend schot van Boys-speler Jos Hutten ook de bovenlat getoucheerd. In de 221ste minuut brak Iwan Munoz Boza namens PH Almelo op rechts door, maar de Boys-defensie wist met het nodige kunst- en vliegwerk de openingstreffer te voorkomen.

In de 29ste minuut opende de thuisploeg de score. Jelle Drees leidde de aanval in en de van richting veranderde voorzet van Jesper Derks werd door PH-verdediger Hugo Seckel achter z’n eigen doelman Lars Kroezen gewerkt: 1-0. Drie minuten later sloeg de thuisploeg alweer toe. De broers Sil en Jesper Derks ontsnapten aan de rechtte kant en Tom Pierik tikte de afgemeten voorzet heel attent in bij de eerste paal: 2-0.

Assistent-scheidsrechter Duane Letteboer van PH Almelo protesteerde vanwege vermeed buitenspel, maar scheidsrechter Wieger Braaksma wees gedecideerd naar het midden. Vroomshoopse Boys leek daarna de wedstrijd te controleren, maar werd net voor rust verrast. Keeper Lars Kroezen van PH Almelo koos met een verre trap voor een snelle spelhervatting en de behendige Sam Hesselink verraste de Boys-verdediging met een venijnig schot: 2-1. In de 48-ste minuut werd PH Almelo in het zadel geholpen door een miscommunicatie in de Boys-achterhoede. Koen Lubbers profiteerde daarvan door keeper René Kok te omspelen: 2-2.

Vroomshoopse Boys leek aangeslagen door deze onnodige tegentreffers en PH Almelo pakte steeds meer het initiatief. Er kwamen kansen voor de bezoekers, die fysiek sterk oogden en grote duelkracht toonden. Gelukkig had Boys-keeper René Kok een goede dag en zo kwamen de vlot combineerde bezoekers niet tot scoren. Het pleit voor de thuisploeg dat door hard werken de wedstrijd daarna weer wat meer in evenwicht kwam qua balbezit. Er kwamen schietkansen voor Jelle Drees en Ramon de Jong, die echter geen doel troffen. In de72ste minuut werd Bram Hooijer voor Ramon de Jong gebracht. De spanning vergoedde veel in de in deze fase wat slordige wedstrijd. In de 79ste minuut kwam de volgende wissel aan Boys-kant, waarbij Sil Derks het veld ruimde voor Ramon Bolks.

In de 83ste minuut kwam de bal via een vrije trap van Boys-middenvelder Leon Dogger in het strafschopgebied van PH Almelo. Ee verdediger van PH Almelo mistte de bal en Jos Hutten profiteerde uitstekend met een uitgekiende lob: 3-2. PH Almelo gooide in de slotfase alles naar voren, maar de Boys-defensie stond pal. In de 91ste minuut leidde een tackel van Boys-verdediger Jesper Derks op PH-aanvaller Andrej Piljic tot rood voor de Boys-speler. Het tiental van de Boys wist het elftal van PH Almelo vervolgens in de extra tijd van scoren af te houden.

Dat betekende een zwaarbevochten 3-2 overwinning voor de formatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens en meteen de eerste drie punten van de nog prille competitie van de tweede klasse H. Op basis van een sterke eerste helft was de overwinning verdiend, al had de Boys in de al met al matige tweede helft de handen vol aan het strijdlustige PH Almelo. Volgende week zaterdag wordt er door de Boys weer thuis gespeeld, dan tegen Sparta Enschede.

Foto’s: Erwin Heuver.